Kent Müzesi’nde İbrahim Bostancı ile “Bir Yorgancının Anıları”

21 Ağustos 2014

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 20 Ağustos 2014 Çarşamba günü İbrahim Bostancı ile “Bir Yorgancının Anıları” sohbeti gerçekleştirildi.

İbrahim Bostancı, çocukluğundan itibaren babasının yanında başladığı ve sonrasında da sürekli içinde olduğu mesleği konuklar ile paylaştı. İlkokul mezunu olduğunu söyleyen konuk, okullarının 15 tatilinde babasının eline iğne iplik ve bez parçası tutuşturduğunu, mesleğe alışması için çalıştığını söyledi. 1965 senesine kadar hallaç kullanılarak yapılan pamuk atımının, 1965 senesinden sonra makineler ile devam ettirildiğine değindi. O dönemlerde müşterilerin bahşiş bıraktığını ve bu bahşişlerin kendileri için bir teşvik olduğunu söyledi. İbrahim Bostancı, mesleğine olan bağlılığını ve sevgisini “Askere giderken bile yorgan dikemeyeceğim diye üzüldüğümden yorganları öpüp gittim” sözleri ile ifade etti. Eskiden divanların olduğunu günümüzdeki süngerli yataklar ile birlikte divanların öneminin yitirildiğine değindi. 1983 senesi ile birlikte bugün de halen çalıştığı dükkanını açtığını söyleyen konuğumuz kendi yarattığı modellerden de bahsetti. Türkiye’de dahi bulunmayan “dansöz” modeline dair fotoğrafları da konuklar ile paylaşan Bostancı, bu model ile Fransa, Almanya ve İngiltere’de yapılan el sanatları festivallerine katıldığını ve dereceye girdiğini söyledi. Bostancı, Yorgancılık işine kaç yaşlarında başlanılmalı sorusunu ise “Bir çocuğun ilkokul çağında bu işe başlaması lazım ortaokul çağı bu meslek için geç bir yaş, var olan desenleri çizebilmesi için erken yaşta öğrenmesi önemli” diyerek yanıtladı.

Sohbete katılan konukların da katkıları ile devam eden akşamda, yorgan ve yatak için en iyi pamuğun Eceabat pamuğu olduğu belirtilirken eskiden 4 kilo pamukla yapılan yorganların şimdilerde sıcak geçen kışlar ve yorganların ağır olması nedeniyle çok da tercih edilmediği pamuk kullanımının 2 kiloya indirildiği söylendi. Bir dönem önemini yitiren pamuk yorganların ve yastıkların şimdilerde yeniden gündemde olduğu sağlık açısından pamuk yorgan ve yastık kullanımının daha iyi olacağı vurgusu yapıldı.

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 27 Ağustos 2014 Çarşamba saat 18.00’da Rahile Nazlı ile “Fevzipaşa Mahallesi’nde Çeyiz Sandığı” konulu sohbet gerçekleştirilecek.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir