Çanakkale İçinde

Kent Müzesi’nde “Yemek Kültürü” Konuşuldu

06 Kasım 2013 tarihinde Kent Müzesi’nin konuğu “Yemek Kültürü” sohbet konusu ile Avukat Adnan Ural oldu.

Çanakkale’nin ilçelerinde de çalışan Avukat Adnan Ural, çalışma hayatı dolayısıyla dolaştığı bu yerlerde pek çok kent tadını da tanıma fırsatı bulduğunu söyleyerek sohbetine başladı. Çanakkale kentinin yemek kültürünün evlerde gizli olduğunu ifade ederken, lokantaların bu yemekleri yapmamasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Çanakkale’nin gizli tadlarından olan “Patlıcan Yağlı Kayık” yemeğinin pek çok kişi tarafından bilinmediğini belirtirken konuklar ile yemeğin tarifini de paylaştı; “Çanakkaleliler göceyi bilir, göce buğdaydan yapılan bir ürün, göceyi soğan, domates ve biber ile et suyu da katarak pilav şeklinde pişireceksiniz. Diğer tarafta 4 ya da 5 tane patlıcan suda haşlanır ve aynı karnıyarık yapar gibi açılır, içi alınır. Göce pilavının içine patlıcanların içi de katılır, karıştırıldıktan sonra kayık olarak tabir edilen patlıcana göceli pilav konulur. Üzerine yoğurt, yumurta ve salça sürüldükten sonra altı yağlanmış tepsiye dizilir. Fırına verilir. Fırından çıktıktan sonra kavun ile beraber servis yapılır.” Adnan Ural bu yemeğin Çanakkale yöresi dışında başka bir yerde yapılmadığının altını çizdi.

Ural, evlerde pişirilen çeşitli balık yemekleri, soğanlı pideler, saray mantıları, ekşili köfteler, peynirli patlıcanlar ve niceleri ile Çanakkale’nin lezzetleri ile de turizmde yerini alabileceği, son dönemlerde revaçta olan gurme turizminin önemli mekanlarından olabileceğini ifade etti. Ürünlerin eski tadlarının yetiştirme tarzları nedeniyle olmadığını söyleyen Adnan Ural, kaybolan balıkların ve meyvelerin de isimlerini konuklar ile paylaştı. Sadece peynirden yapılan peynir helvasının ise günümüz şartlarında yapılmadığını, çok ağır olan bu tatlının yapımının da sınırlı zamanlarda olabileceğini söyledi. Konukların soruları ile devam eden sohbette, özellikle evlerde yapılan yemeklerin lokantalar tarafından sahiplenilerek müşterilerle paylaşılmasının önemine değinildi.

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 13 Kasım 2013 Çarşamba saat 18.00’da “Yılmaz Biçer’i Anıyoruz” kent sohbeti gerçekleştirilecek.