Kepez’de Üniversite Hastanesinin Yer Talebi ile İlgili Referandum Sona Erdi

10 Haziran 2011

Çanakkale merkeze bağlı Kepez beldesinde belediyenin Aile Sağlığı Hekimliği Merkezi ile lojmanların bulunduğu alanın Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne devri konusunda yaptığı referandum sona erdi.

Referandumda halk, bu alanın üniversiteye devrini istemezken, belde içinde bulunan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bulunduğu 40 dönümlük yere hastane binası yapılmasını istedi.

Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, makamında düzenlediği basın toplantısında ilk olarak Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner’in önceki gün düzenlediği basın toplantısındaki sözlerine cevap verdi. Başkan Mutan, Rektör Laçiner’in Tıp Fakültesi Hastanesi’nin genişletilmesi taleplerinin ardından belediye olarak referanduma karar verdiklerini belirterek, “Bunun ardından rahatsızlığım sebebiyle bir süre görevden ayrı kaldım. Bu sırada da Başkan Vekilimiz Yüksel Özdemir benim yerine göreve devam etti. Ancak bir yandan referandum süreci devam ederken, diğer yandan da gizli olarak rektörlüğün beldemizde biri 1 dönüm, diğeri de 4 dönüm olmak üzere farklı yerlerdeki 5 dönümlük yeri almak için dayatma çalışma yapılması ve “10 gün içinde bu yeri verdiniz verdiniz. Vermediniz Tıp Fakültesi dahil buradan gider” şeklindeki tehditler benim bir basın toplantısı yapmama neden oldu. Bakınız buradan açıkça söylüyorum. Üniversite Hastanesi Tıp Fakültesi’nin çekirdek binasıdır. “Tıp Fakültesi dahil buradan gider” demek açık bir tehdittir. Üniversitemizin şehir plancılığı bölümü yok. Bu konuda uzman olan şehir plancıları gelsinler burada bir çalışma yapsınlar. Burada bir hastane binası yapılır mı yapılmaz mı bunun kararını versinler. Biz bu karara saygılı olacağız” dedi.

Başkan Mutan, Rektör Laçiner’in “Biz burada tımarhane yapmıyoruz” sözlerine de tepki göstererek, “Bu çok talihsiz bir açıklama. Tımarhaneler de akıl sağlığı hastaneleridir. Bu ülkede tımarhanelere de, hapishanelere de ihtiyaç var. Bu şekilde bir söz söyleyerek hasta olan bu kişilere karşı saygısızlık yapılması doğru değil. Eğer yapılacaksa uygun yer olursa buraya tımarhane de yapılabilir. Ancak uygun yer olursa. Buradan şunu da açıkça söylemek istiyorum. Eğer Rektör Laçiner’le ortak bir noktada buluşamazsak ya o, ya ben delireceğim. Sonunda gerçekten beldemizde bir tımarhaneye ihtiyaç olacak” dedi.

“HALKIMIZ TMO’YA AİT YERE HASTANE BİNASI YAPILMASINI İSTEDİ”

Başkan Mutan 1 ay süren referandumun sonuçlandığını ve çıkan oyların tek tek sayıldığını da belirterek, “Referandumda halkımıza ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi ile Atatürk Caddesi arasında kalan alan ve anfi tiyatronun hastanenin genişlemesi amacıyla üniversiteye verilip verilmemesi soruldu. Referanduma katılan vatandaşlardan “Düğün salonu ve önü verilsin”, “Belediyeye kadar olan alan ve anfi tiyatro dahil edilsin”, “Hiçbiri” ve “Başka düşünceler” şeklinde seçenekler sunuldu. 1 ay süren oylama sonunda da Çanakkale’den 223, Kepez’den 1492, ikameti belli olmayan 328, ilçelerden 49 ve il dışı da 2 kişi olmak üzere toplam 2094 kişinin bu seçenekler üzerinden oy kullandığını belirledik. Yapılan sayımda 1083 kişi Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bulunduğu bölgeye üniversite hastanesinin yapılmasını isterken, 412 kişi belediyeye kadar olan kısmın anfi tiyatro dahil üniversiteyle verilmesini, 317 kişi düğün salonunun önünün üniversiteye verilmesini ve 282 kişi de hiçbirinin verilmemesini istediğini belirtmişler. Sonuç olarak halkımız başka düşünceler bölümünde Toprak Mahsulleri Ofisi’ni bulunduğu sahil kesimindeki 40 dönümlük yere üniversite hastanesinin yapılmasını istediklerini belirtmişler” dedi.

“İSTENİRSE BU YER 1 TL’YE ÜNİVERSİTEYE DEVREDİLEBİLİR”

Başkan Mutan, bu yerin istenmesi halinde siyasi otoritenin kararlı olması durumunda 1 TL gibi sembolik bir rakamla hastane binası yapılmak şartıyla üniversiteye devredilebileceğini de belirterek, “Bunun en güzel örneğini üniversiteye devredilen Dardanos kampüsünün bulunduğu yerde gördük. Siyasi otoritenin kararlığı ile bu yer 1 TL’ye üniversitemize devredildi. Bu da aynı şekilde yapılabilir. Rektörümüz üniversite hastanesinin Sarıcaeli bölgesine yapılması halinde yıl kaybedileceğini ve 30 trilyon liranın harcanacağını söylüyor. Ayrıca “Hastalarımız İstanbul, İzmir ve Ankara gibi illere tedavi için gidecekler” diyor. Üniversite hastanesinin yapılacağı yer Sarıcaeli’nde olacak. Orası İstanbul, İzmir, Ankara’mı? Hemen yanımız. Referandum sonucunun hayırlı olmasını diliyorum. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bulunduğu yerin de kısa sürede üniversitemize devredilip hastanenin burada yapılmasını canı gönülden diliyorum” dedi.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir