Liseler Arası Tiyatro Şenliği Gerçekleşti

30 Mayıs 2012

Çanakkale Belediyesi Liseler Arası Tiyatro Şenliği 19 – 25 Mayıs 2012 tarihleri arasında her gün saat 20.30’da 90. Yıl Gösteri Merkezi’nde gerçekleşti. Genç oyuncuların göz dolduran performanslarıyla dolu dolu bir tiyatro haftası yaşandı. Seyircinin yoğun ilgi gösterdiği oyunlar, kentte tiyatronun konuşulması ve paylaşılmasına olanak verdi.

Çanakkale Belediyesi ve Ortaöğretim okullarının ortaklığıyla gerçekleştirilen Liseler Arası Tiyatro Şenliğiyle bir hafta boyunca yedi okulun sergilediği yedi oyunla dolu dolu bir tiyatro haftası geçirildi. Kent kültüründe önemli bir yere sahip olan tiyatro, Liseler Arası Tiyatro Şenliği aracılığıyla kentlilik bilincini geliştiren çağdaş birey olma yolunda bir adım oldu.

Çanakkale Anadolu Lisesi 19 Mayıs 2012 Cumartesi günü Joseph Kesselring’in “AHUDUDU” adlı 2 perdelik komedi oyununu sergiledi. Okul öğretmenlerinden Halil İbrahim Balcı’nın yönettiği oyun, yaşlı ve tatlı iki kadının kendi yaptıkları ahududu likörü ile misafirlerinin zehirleme çabaları ve başlarına gelen komik durumları işlemekteydi. Seyircinin yoğun ilgi gösterdiği oyun ayakta alkışlandı.

Çanakkale Teknik Ve Endüstri Meslek Lisesi, Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi 20 Mayıs 2012 Pazar günü Hakim Türkmen’in yazdığı “İMPARATOR” adlı 2 perdelik komedi oyunlarını seyirciyle buluşturdu. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Funda Otluca Demir’in yönettiği oyun, çökmekte olan Alman İmparatorluğu’nda, Alman İmparatorunun çevresindeki kişilerle birlikte İmparatorluğu kurtarma çabalarını anlatan anlatırken de güldüren ve düşündüren bir oyun. Seyircinin beğenisini alkışlarıyla gösterdiği oyun büyük beğeni kazandı.

Çanakkale Fen Lisesi 21 Mayıs 2012 Pazartesi günü Turgut Özakman’ın yazdığı “DELİ BAYRAMI” adlı komedi oyunlarını seyirciyle buluşturdu. Okul öğretmenlerinden Sebahat Akın’ın yönettiği oyun, aralarında dans ve müziklerinde bulunduğu altı bölümden oluşmaktaydı. Akıl hastanesinde deliler müsamere hazırlamışlardır. 1.Oyun: Doktor hasta ilişkisini, 2.Oyun: Galaksi taksi, İstanbul trafiğini, 3.Oyun: Geçici delilik, orta halli sakin bir memurun biraz içince cesaretlenmesini, 4.Oyun: Apartman yönetimi, apartman toplantısını, 5.Oyun: Robot, Japonya’dan getirilmiş bir robotun Türk geleneklerine uyum sağlamasını, 6.Oyun: Bir konu bir konuk’ta padişah deli İbrahim kendine deli denmesini işleyen sahneler toplamda seyircinin gülerken düşünmesini sağladı. Oyun seyirciden büyük beğeni aldı.

Avukat İbrahim Mutlu Lisesi 22 Mayıs 2012 Salı günü “Kendim Yazdım Kendim Oynadım” Avukat İbrahim Mutlu Lisesi Oyun Atölyesi Öğrencileri’nin yazdığı “UYANIK UYKU” adlı yaratıcı drama türündeki oyunlarını seyirciyle buluşturdu. Okul öğretmenlerinden Seval Kaya’nın yönettiği oyun, bir birinden komik beş sahne ile seyirciyi hem güldürdü hem de düşündürdü. Seyircinin yoğun ilgisiyle karşılanan oyun alkışlarla sona erdi.

Çanakkale Özel Anadolu Lisesi 23 Mayıs 2012 Çarşamba günü Haldun Taner’in yazdığı “KEŞANLI ALİ DESTANI” adlı oyunu seyirciyle buluşturdu. Nuray Ceylan, İrem Adıyaman, Tuba Aydeğer adlı öğretmenlerin yönettiği, Özlem Özyavuz’un müziklerini yaptığı oyunun öyküsü kısa şöyledir: Gecekondu mahallelerinden birinde bir cinayet işlenir. Ali’nin de bu olaya adı karışır ve Ali hapse atılır. Öldürülen ise, Ali’nin yavuklusu Zilha’nın dayısıdır. İşlemediği bir suçtan dolayı mahpus edilir ve hapishanede yaptığı başıbozuk bazı hareketler, Ali’yi iyice meşhur eder. Gecekondulular arasında, Ali’ye karşı içten içe -korkuyla karışık- gittikçe genişleyen bir sevgi ve saygı halkası oluşur. Cezasını çeken Ali, mahalleye döner… Olaylar böyle devam eder. Oyunun sonunda seyirci beğenisini alkışlarıyla gösterdi.

Çanakkale Anadolu Öğretmen Lisesi 24 Mayıs 2012 Perşembe günü Şener Aksu’nun yazdığı “ULUSU TUTSAKLIKTAN KURTARAN MUSTAFA KEMAL DESTANINI BEYAN EDER” adlı oyunu seyirciyle buluşturdu. İsmail Özçakır ve Aysel Şen’in yönettiği oyun hikayesi kısaca: Dünya Savaşından yenilerek çıkan Osmanlı Devleti, Mondros mütarekesini imzalayarak Devleti Batı’ya teslim eder. Teslim olmak istemeyenler Mustafa kemal’in önderliğinde destansı bir mücadeleye girişirler. Oyun bu mücadelenin öyküsüdür. Seyircinin duygularına seslenen oyun coşkuyla karşılandı. Seyirci beğenisini uzun süre ayakta alkışlayarak gösterdi.

Nedime Hanım Kız Teknik ve Meslek Lisesi 25 Mayıs 2012 Cuma günü Güngör Dilmen’in yazdığı “BEN, ANADOLU” adlı oyunu seyirciyle buluşturdu. Okulun öğretmenlerinden Emine Gürlek’in yönettiği oyunda üç döneme ilişkin tarihi, mitolojik, efsanevi ve günlük yaşamdan on iki kadın anlatılmaktadır. (Eskiçağlılar: Kübele, Hekabe, Oynone, Ihlamur Hanım, Hero-Tamar Osmanlılar: Nilüfer Hatun, Nasrettin Hoca’nın Karısı, Şair Nigar Cumhuriyetliler: Fikriye, Hakiye, Terzi Necla, Sarıkız..) oyun seyirciden büyük beğeni gördü. Alkışlarıyla öğrencileri yüreklendiren seyirciler dolu dolu bir tiyatro şenliği yaşadı.

[Kaynak: canakkale.bel.tr]

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir