MAHAL Sanat Merkezi 2 Kasım Cumartesi Günü Kapılarını Açıyor

28 Ekim 2013

Oluşturduğu sivil dayanışma ve üretim ağıyla 2005 yılından bu yana Çanakkale merkezli uluslararası çağdaş sanat faaliyetleri yürüten Çanakkale Bienali İnisiyatifi (CABININ), Çanakkale’ye yeni ve alternatif bir sanat mekanı kazandırıyor: MAHAL, 02 Kasım Cumartesi günü 17.30’dan itibaren sürpriz bir programla açılıyor!

Sanata, kültüre dair bir düşünce ve eylem platformu olarak, sosyal fayda ve sorumluluğa dayalı, ulusal ve uluslararası katılımlı etkinlikler düzenleyen CABININ, bu faaliyetlerini 02 Kasım 2013’ten itibaren MAHAL’de yürütecek. Sarıçay kenarında, Çay Mahallesinin kıyısında bulunan bu eski palamut deposu, Penso ailesi tarafından Fortüne ve İsak Kumru anısına yakın zamanda restore ettirilmişti. Kentin kültürel mirasını canlandıran bu restorasyonun ardından özgün mimarisiyle sanat faaliyetleri için eşsiz bir kapalı alan sunan depo, MAHAL adıyla Çanakkale’nin kültür sanat hayatına katılıyor.

MAHAL, CABININ tarafından hayata geçirilecek uluslararası projelerin beraberinde, Çanakkale, Türkiye ve dünyadan sanatın farklı disiplinlerinde üretim, sergileme ve gösterimler, sivil toplum faaliyetleri ve kar amacı gütmeyen her türlü özgün proje için çok amaçlı, açık bir mekan, altyapı ve iletişim ağı işlevi görecek. Genel Sanat yönetmenliğini Seyhan Boztepe’nin, koordinasyonunu Deniz Erbaş, Kubilay Özmen ve Erdinç Alnıak’ın, danışmanlığını ise İsmail Erten’in üstlendiği MAHAL, aynı zamanda “Açık Mahal” programı ile diğer sivil grupların da kullanımına açık olacak.

MAHAL’in önümüzdeki süreçte hayata geçireceği etkinlik ve projelerden bazıları ise şöyle: Fransa, Romanya ve Belçika ortaklı, Avrupa Birliği destekli “Kadın ve Göç” konulu sanat ve sosyal bilim projesi; 1. Dünya savaşının 100. yılı vesilesiyle, yılın tamamına yayılan ve bu savaşın bağlamına ve hafızasına odaklanan bilgi, belge ve sanat etkinlikleri; yine 1. Dünya Savaşı temasıyla düzenlenecek 4. Uluslararası Çanakkale Bienali; 2. Uluslararası Çocuk Bienali (Arkadaşım Bienal 2); Türkiye ve dünyadan farklı temalarda çağdaş sanat sergileri; düzenli film gösterim programları ve yönetmenlerle buluşmalar; çocuklara ve gençlere yönelik çağdaş sanat atölyeleri.

Bugüne kadar Er Hamamı, Eski Ermeni Kilisesi, Eski Tütün Deposu (şimdiki Korfmann Kütüphanesi), Fevzipaşa Mahallesi’ndeki metruk binalar, Eski Otogar gibi farklı ve özgün birçok özel ve kamusal alanı geçici etkinliklerde kentin kültür hayatıyla buluşturan CABININ, düzenli ve sürekli bir faaliyet merkezi işlevini üstlenen MAHAL, Çanakkale kentinin Akdeniz havzasında kültürel bir odak olma vizyonunun taşıyıcısı olacak.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir