Midilli Ticaret Odası Heyeti ÇTSO’yu Ziyaret Etti

07 Kasım 2014

Midilli Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Evangelos Mirsinias, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’ne gelen Midilli heyetinde, Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Mirsinias ile birlikte Kuzey Ege Bölgesel Kalkınma Fonları İdaresi’nden Giorgos Koulaginis ile Molivos Turizm Birliği Başkanı Nikos Molvalis de yer aldılar. Midilli heyetini ÇTSO Yönetim Kurulu üyeleri Hasan Yürükçü ve Mustafa Kansu ile Genel Sekreter Sema Sandal ağırladılar.

Midilli Ticaret Odası’nda yeni seçilen yönetimkurulunu temsilen bölgedeki ticaret ve sanayi odalarını ziyaret ettiklerini belirten Başkan Yardımcısı Mirsinias, “Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası yönetimini de Midilli’ye davet ediyoruz. Öncelikli hedefimiz iki ülke odaları arasındaki işbirliğini artırmak ve yeni iş fırsatları yaratmaktır. Çanakkale ve Midilli olarak gemi seferleri, turizm ve ticaretin geliştirilmesi gibi konularda işbirliğini artırmalıyız” dedi.

Mirsinias, yapılan çalışmalar sonucunda Ayvacık’ın tam karşısındaki Petra’da yeni bir gümrük kapısı açıldığını söyleyerek, sözlerini söyle sürdürdü:

“Bu turizm fırsatını birlikte değerlendirmek üzere sizi haberdar etmeye geldik. Özellikle Ayvacık’ta bir gümrük kapısı açılırsa bundan Çanakkale de fayda sağlayacaktır. Midilli gelen ve Türkiye’yi görmek isteyecek Yunan ve yabancı turistler, Çanakkale’de alışveriş yapmak isteyen Midilliler, Çanakkale için önemli bir fırsat olacaktır. Yunanistan’da Assos ve Truva’ya yoğun bir ilgi var. Ayvacık limanı ve gümrük kapısı kurulursa, turizm paketleri ile birlikte yoğun bir turist akışı olur. Ayrıca, Midilli’de önemli bir öğrenci nüfusu var. Onlar da Çanakkale’yi ve antik kentleri gezmek istiyorlar.”

Yeni açılan Petra sınır kapısının bulunduğu Molivos bölgesinin Avrupa turizm pazarında yıldızının parladığına dikkat çeken Midilli Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Mirsinias,“Midilli’den Türkiye’ye sadece Ayvalık hattı var. Petra kapısıyla birlikte yeni bir alternatif doğdu. Ancak bunun için en yakın bölge olan Ayvacık’a liman kurulması ve gümrük kapısının açılması gerekiyor. Bunun için bize düşen bir görev varsa yapmaya hazırız” dedi.

YÜRÜKÇÜ: “SEFERLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI İÇİN EN UYGUN HAT PETRA-AYVACIK’TIR”
ÇTSO Yönetim Kurulu Hasan Yürükçü ise, Çanakkale’den Yunan adalarına seferler hakkında bilgi vererek, Çanakkale ile Midilli arasındaki seferlerin sürdürülebilir olması için en uygun hattın Petra-Ayvacık olduğunu ifade etti.

Yürükçü şu bilgileri verdi:

“Bundan 6 yıl önce Midilli ve Limni’de incelemeler yaptık. Yaptığımız fizibilitede Çanakkale’den en rantabl adanın Midilli olduğunu gördük. Ancak, bizim Midilli’ye gidecek ne bir limanımız ne de bir sınır kapımız vardı. Ayvacık’a yeni yeni bir liman gerekiyordu. Ancak bu liman projesinde kargo taşımacılığı da olduğundan çevrecilerin baskısıyla yaptırılmadı. Biz bu arada boş durmadık. İki yıl boyunca Çanakkale ile Limni arasında deniz otobüsü ile yolcu taşıdık. Ancak 70 mil olan mesafenin uzunluğundan dolayı bilet fiyatları yüksek olunca sürdürülebilir olmadı ve seferleri durdurduk. Bu seferler sayesinde Avrupa’dan gelen turistlerin özellikle Truva’ya ilgisini ve Yunanlıların alışveriş için Çanakkale’ye olan istekliliğini gözlemledik. Şimdi bizim hala Ayvacık’ta limanımız yok. Babakale’de balıkçı barınağı var, ancak onun da karayolu bağlantısı çok kötü.”

Hasan Yürükçü, Bozcaada’ya gümrük kapısının açıldığını ve işbirliği yapılırsa, Bozcaada-Midilli arasında deniz otobüsü ile 1.5 saat sürecek seferlerle yolcu taşımacılığı yapılabileceğini vurgulayarak, “Ancak bu da sürdürülebilir değildir. Kesinlikle Ayvacık’a liman yapılması şart. Bunu özel sektör yapamaz. Ticaret odaları işbirliği içinde, sektör temsilcileriyle bunu iyi bir şekilde hükümetlerine anlatırsa, liman açılabilir. Yunan tarafı vizeyi kaldırırsa, Ayvacık’a liman açılması süreci çok hızlanır” dedi.

Midilli Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Mirsinias ise, Bozcaada’ya gümrük kapısı açılmasına çok sevindiklerini ancak tek sürdürülebilir çözümün Ayvacık’a liman yapılması olduğu konusunda hem fikir olduğunu ifade etti. Mirsinias, Midilli limanında “kapıda vize” uygulamasının olduğunu ancak bu kolaylığın Petra limanında şimdilik olmadığını belirterek, “Bu konuda çalışıyoruz. Petra’da kapıda vize uygulaması için sizlerin de desteğini bekliyoruz” dedi.

Midilli heyetinin ziyareti, karşılıklı hediyeler ve plaketler verilmesi, toplu fotoğraf çekimi ve ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’nin gezilmesi ile son buldu.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir