Mucit Öğretmenden Paletli Otomobil

17 Şubat 2012

Nevşehirli ilköğretim öğretmeni Numan Çöloğlu, karda giden araçların daha rahat hareket edip yollarına devam etmesi için paletli aparat sistemi ile patlamayan lastik icat etti.

Çanakkale’de bir okulda öğretmenlik yapan Numan Çöloğlu (41), mesleğini 16 yıldır sürdürdüğünü belirterek, “Yaklaşık 2 yıldan bu yana Çanakkale’de bir ilköğretim okulunda öğretmenlik yapıyorum. Küçüklüğümden bu yana yeni icatlara karşı bir merakım var. Bu zamana kadar da yaklaşık 50’den fazla icat ve keşiflerim oldu. Bunlardan birisi de özellikle kış aylarında kar yağışı sebebiyle hareket kabiliyeti azalan araçlara yönelik gerçekleşti. Bu kapsamda özellikle yoğun kış koşullarının uzun süreli yaşandığı bölgelerde karda giden araçlarda zincir takmak zor olacağından bu araçlar için paletli aparat sistemini icat ettim. Yaptığım bu sistemde aracın ön kısmındaki lastiklerin yerine kızak konuluyor. Arka tekerleklerin bulunduğu bölgeye de paletler yerleştiriliyor. Yaklaşık 2 saat içinde bunlar yerlerine kolaylıkla monte edilebiliyor. Palet sistemi bin 500, kızak aparatı da bin TL civarında olan bu sistem yaklaşık 2 bin 500 TL’ye mal oluyor. Böylece araçlar kış aylarında zincirsiz sürekli hareket kabiliyetine kavuşuyor” dedi.

PATLAMAYAN LASTİK İCAT ETTİ
Öte yandan icatları arasında yer alan patlamayan lastik hakkında da bilgi veren ilköğretim öğretmeni Numan Çöloğlu, “Zaman zaman araç lastikleri patladığında sürücüler bundan çok rahatsız oluyor. Ben de bu kapsamda patlamayan lastik konusunda bazı çalışmalar yaptım. İç lastik ile dış lastik arasına konulacak sıkı örülmüş ince metal telden dokunmuş bir bez ile lastik patlamaz hale getirilebiliyor. Böylece lastiğe dışarıdan gelebilecek olan delici etkilere karşı dayanıklı hale getiriyor. Böylece delici madde iç lastiğe ulaşamadığından lastiğimiz patlamıyor. Bu sayede lastiğimiz uzun süre, hatta yıllarca hiç hava basmadan kullanabilecek hale geliyor” dedi.

Patlamayan lastikte bir modellerinin daha olduğunu da söyleyen Numan Çöloğlu, “Burada da sıkı örülmüş ince metal telden dokunmuş bez normal lastiklerin iki eti arasına yerleştirilerek dubleks lastiklerde de kullanabilecek. Belki günümüzde normal araçlarda bu tür lastiklere ihtiyaç olmayabilir ama özellikle para taşıyan zırhlı araçlarda, ciplerde bu lastiklerin kullanılması çok önemli. 500 bin TL’lik cip alıyorsunuz, lastiği patladığı zaman yolda kalıyor. Güvenlik için aldığınız araç 2 kurşunla yolda kalabiliyor. Güvenliğin önemli olduğu araçlarda bu lastiğimiz mutlaka tercih edilecektir” diye konuştu.

Çöloğlu, patlamayan lastik fiyatının yaklaşık 750 TL ile bin TL arasında olacağını tahmin ettiklerini belirterek, “Bu lastiğin büyük ilgi göreceğini inanıyorum” dedi.

SOBADAN ZEHİRLENMELERE SON VEREN BULUŞ
Öğretmen Numan Çöloğlu, bu buluşlarının dışında soba gazını engelleyici döner baca sistemini de icat ettiğini belirterek, “Özellikle rüzgarlı havalarda bacaların geri tepmesi sonucu ölümler yaşanıyor. Bunun içinde soba gazını engelleyici döner baca sistemini icat ettim. Bacaya konulacak bu sistemde rüzgarın estiği yönün tersine ağzını açarak gazın bacadan rahat çıkışını sağlıyor. Rüzgar kanadı buna izin vermiyor. Rüzgar nereden eserse essin rüzgarı arkasına alarak ağzını ters yöne çeviriyor. Böylece baca gazı rahatlıkla dışarıya çıktığı için evin içine sızmıyor” dedi.

Öte yandan 50’den fazla icat ve buluşunun olduğunu da belirten Çöloğlu, çalışmalarından bazılarını, “dalga enerjisini elektrik enerjisine çeviren sistem, dalga su pompası, can kurtaran koltuk, karda giden araçlara için aparat sistemi, yer çekimini elektrik enerjisine çeviren mekanik sistem, depreme meydan okuyan bina, elektrikli araçlarda akıllı lastik ve yol sistemi” şeklinde sıraladı.

İHA

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir