Mürefte Depremi Sempozyumu Başladı

13 Eylül 2012

9 Ağustos 1912 Mürefte Depreminin 100. Yıldönümü Sempozyumu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Troia Kültür Merkezi’nde başladı.

Üç gün sürecek olan sempozyumun açılış törenine Vali Vekili Hüseyin Kulözü, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Rektör Vekili Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Handan Işın Özışık Karaman ile çok sayıda üniversite yöneticisi, kurum ve kuruluş temsilcisi ile akademisyen katıldı.

Açılış konuşmaları sırasıyla Doç. Dr. Aydın Büyüksaraç, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Caner, Rektör Vekili Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından yapıldı.

Düzenleme Kurulu adına konuşan Doç. Dr. Aydın Büyüksaraç, yıldönümlerinin geriye dönüp bakmanın, yaşanan olayların muhasebesini yapmanın bir aracı olduğunu belirterek, Mürefte Depremini 100. Yıldönümünü değerlendirmenin önemine değindi. Büyüksaraç, “Mürefte depremi bugün olsa nasıl olurdu? Bu depremin tekrarı durumunda etkileri neler olurdu?” sorularının cevaplanması amacıyla bu sempozyumun düzenlendiğini kaydetti. Büyüksaraç sempozyumda konuşulacak konular hakkında bilgiler vererek, sempozyuma katkı sunan kurumlara teşekkür etti. Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Caner, doğal afetlerin insan hayatını olumsuz etkileyen doğal olaylar olduğunu dile getirerek, doğal afetleri kontrol altında tutmanın mümkün olmadığını ifade etti. Caner, doğal afet deyince akla ilk gelenin deprem olduğunu ve depremin bilinmezliği ve yıkıcı etkisiyle beklenilmeyen ölçüde zarar verebildiğini vurguladı. Rektör Vekili Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar, insan hayatında olduğu gibi milletlerin hayatında da çok önemli tarihler olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bizim bölgemizi ilgilendiren iki önemli tarih aklıma geliyor. Birisi 1915. Çok gurur ve sevinçle yad edeceğiz 100. yılını. Çünkü 1915 zaferi 1711’den sonra kazanmış olduğumuz ilk zafer ve Türk milletinin olduğu kadar tüm dünya tarihini de değiştiren bir zafer. Yine aynı şekilde Türk milletinin kaderini değiştiren 1912 Mürefte Depremi”. Mürefte Depreminin hem meydana gelen can kayıpları hem de balkan savaşlarına etkisi yönünden hüzünle, üzüntüyle yad edildiğini bildiren Hisar, bilimin gittikçe geliştiğini ifade ederek, bir gün bilimin depremin nerede, hangi tarihte olabileceğini söyleyebilecek noktaya geleceğini kaydetti. Her an deprem olacakmış gibi düşünüp, depreme hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulayan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, yerel yönetimlerin görevlerinin insanların yaşamlarını sağlıklı hale getirmek olduğunu ifade ederek bu sempozyumun sonuçlarının bu bağlamda çok önemli olduğunu belirtti. Açılış konuşmalarının ardından sempozyuma katkı sunan kurumlara hediyeleri takdim edildi. Açılış töreninin ardından Dr. Mithat Atabay ve Barış Borlat tarafından hazırlanan 9 Ağustos 1912 Mürefte Depreminin hemen ardından çekilmiş 30 fotoğrafın yer aldığı sergi gezildi.

[Medya Hedef]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir