Öğr. Gör. Halit Kuşku: “Dünya Çanakkale’yi Hz. Mevlana Kültürü ile Tanımaya Başladı”

10 Nisan 2012

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Bayramiç MYO Öğretim Görevlisi Halit Kuşku, Çanakkale’yi dünyaya tanıtmak ve onursal manevi başkent haline getirmek adına gönüllülük esasına dayalı Çanakkale’den dünyaya Mevlana kültürünü götürdüklerini söyledi.

UNESCO’nun 2007 yılını dünya Mevlana yılı ilan etmesiyle başlayan süreçte, Bursa’da, İstanbul’da, İzmir’de, Kocaeli’de, Kosova’da, Fransa’da, ve birçok yurtiçi ve yurtdışı programlar ile dünyada ülkemizi bir eşi daha bulunmayan bir cazibe merkezi haline getirdiklerini, proje dahilinde Çanakkale Gelibolu Mevlevihanesi’ nde 40 aydır düzenli olarak ücretsiz Mesnevi okumaları ve Sema gösterimleri, kültürel etkinlikler ile sadece Çanakkale’de üç bin yabancı, yirmi iki bin yerli turisti ağırladıklarını bildirdi. Yerli ve yabancı turistlerin ülkemizin ve dünyamızın her köşesinden geldiğini, eşsiz bir memnuniyet ile ayrıldıklarını belirtti.

Tasavvuf Vakfı Bölge Temsilcisi Kuşku, bugün dünyanın dört bir yanından tebrikler ve davetler almaktayız. Farklı ülkelerde bulunan vatandaşlarımız oldukça yoğun ilgi göstermekte ve bizleri aralarında görmek istediklerini belirtmektedirler. Bursa Karabaş-ı Veli Kültür Merkezinde başladığımız faaliyetlerle dünyada ilk ve tek olarak 365 gün sema yapan, bölgesel olarak her ay düzenli İstanbul, İzmir, Kocaeli, Çanakkale’de programlara devam eden, dünyada ilk ve tek bayan semazenlere sahip genel anlamda bir milyona yaklaşan yerli ve yabancı turist sayısı ile adeta ülkemizde bir marka haline geldik. Resmi kurumlarımızın onur konuklarını ağırlayan, topraklarımızın öz kültürünü bugünlere yansıtan, kültürel yarışmalar, etkinlikler ile her yaşa hitap eden, Mili Eğitim Bakanlığı ile ortak eğitim çalışmaları düzenleyen, üniversiteler arası programlar yapan bir vakıf haline geldik. Gelibolu Mevlevihanesi’nde ilk yaptığımız programda izlemeye sadece yedi kişi katıldığını hatırlatan Kuşku, son yaptığımız programlarda Mevlevihane gelen yerli ve yabancı turistleri almayacak hale gelmiştir. Hiçbir etkinlik ve faaliyetten bir ücret istenmemiş, teklif bile edilmemiştir. Misafirler her ilde ve bölgede yaptığımız programları takip ediyorlar, telefonlarımız susmuyor. Gösterdikleri bu ilgiden dolayı tüm yurtiçinden ve yurtdışından, misafirlerimize teşekkür ediyoruz. Yakın zamanda yurtdışı, özellikle balkanlardaki programlarını artıracağız. Bulgaristan, Yunanistan, Kosova, Saraybosna’da bizleri dört gözle bekleyen kardeşlerimiz var. Çalışmalarımızı resmi kurumlarımız ile işbirliği yaparak sürdürmekteyiz. UNESCO’nun dünya soyut mirası kültürüne aldığı “Hz. Mevlana Öğretisini” ülkemizde ve dünyada tanıtıyoruz. Türkiye bölgede soyut ve somut kültür mirası açısından çok büyük ve kuvvetli bir devlettir. Ülkemiz adına gelinen bu nokta bir sevinç ve mutluluk kaynağıdır. Bizleri Bursa’da, İstanbul’da, Kocaeli’de, İzmir’de, ülkenin dört bir köşesindeki programlarda, Kosova’da, Yunanistan’da, Bulgaristan’da, Almanya’da, Fransa’da, yalnız bırakmayan onbinlerce kardeşimize teşekkür ediyoruz ve önümüzdeki programlarımıza tüm Hz. Mevlana sevenleri davet ediyoruz, www.gelibolumevlevihanesi.org adresinden iletişim kurabilirler, diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir