Oktay Ekinci ve Çanakkale…

Sevgili Oktay, senede birkaç defa gittiği Muğla’ya, Çanakkale üzerinden geçmeyi adet haline getirmiştir. Geçerken Yalı Hanında bir kahve içmek, hele birde Çanakkaleli dostlarıyla iki kelam etmek, kendisinin en hoşlandığı durumlar olduğu tarafıma ifade edilmiştir. Sevgili Oktay Ekinci‘yi mesleğimin son 30 yılından bu yana tanırım. 1992-1994 yıllarında Mimarlar Odası İstanbul Şubesinde kendisi başkan, ben sekreter iken komşu masalarda 2 yıl mesai yapmışlığım vardır. Bir yıl önce Ulusal TV’de yaptığımız programdan bir ay kadar sonra buluştuğumuzda, izleyicilerinden bir çok geri dönüş olduğu bilgisini vermişti. Keza kendisi için de izleyicileri içinde Çanakkale; insanı ferahlatan, umutlu kılan, geleceğe daha iyi bakmasını sağlayan mücadeleci bir kenttir. Sevgili Oktay Çanakkale’ye böylesine bağlı bir aydındır.

Çanakkale Seramik Müzesi açılışında benim içinde önemli ve değerli olan bir sürprizi Çanakkale Belediyesi yaptı. Müzenin Toplantı Salonuna Oktay Ekinci adını verdi. Çanakkale kentinin bir vefa borcunu yerine getirmesi açısından çok anlamlı bir girişim. Ben de dilim döndüğünce Çanakkale’nin Oktay Ekinci ile ilişkisini anlatmak istedim.

ÇANAKKALE BOĞAZ KÖPRÜSÜ
1990’lı yılların başında söylemden projelendirilmeye yönelen ve Kilitbahir kalesi ile Çanakkale Çimenlik Kalesi üzerinden geçeçek köprünün yanlışlığını ilk dile getirenlerden birisi Oktay Ekinci’dir. Köprünün yanlışlığı üzerine evrensel değerler üzerinden ve doğal-tarihi-kültürel değerlerin korunması yönündeki yerel mücadeleyi, ulusal ve uluslararası platformlara taşımakta en önemli rolü üstelenmiştir. Gerek Cumhuriyet Gazetesi’nde, gerekse Mimarlar Odasının çeşitli yayın ve platformlarında konuya ilişkin bir çok bilgi ve belgeyi kamuoyuyla paylaşır.

ÇEYAP (Çanakkale Evleri Yaşatma Projesi)
Katılımcı planlamada ülkemizin ilklerinden olan ve dünyadaki bir çok yerel yönetim ve akademik ortamda örnek proje olarak gösterilen  ÇEYAP (Çanakkale Evleri Yaşatma Projesi) Oktay Ekinci’nin her aşama ve düzeydeki çalışmalarıyla gerçekleşmiştir. 1994-1998 yılları arasında yapılan öncelikle Çanakkale kentinin tarihi mekan ve alanlarının sit ilan edilmesi, akabinde bu alanın Koruma İmar Planı’nın sivil duyarlılıkla hazırlanması ve ilgili Kurumlardan onaylatılması süreçlerinde, Oktay Ekinci bilfiil Çanakkale’ye defalarca gelerek çalışmaların içinde bulunmuştur. Bu çalışmanın her aşamasının savunucusu olmakla kalmamış, süreç ve sonuçlarını tüm kamuoyuyla paylaşarak bir çok yazı yazmış, etkinliklerde konuşmalarında örnek olarak göstermiştir.

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ SÜREÇİ
Türkiye’nin kentsel korumacılık alanında en önemli girişimi olan Tarihi Kentler Birliği’nin Danışma Kurulu Üyesi olan Oktay Ekinci, Çanakkale’deki Koruma çalışmalarını bu platforma taşımıştır. Toplantı ve buluşmalarda yerel örneklerin ulusal platformda paylaşılması yönünde bir çok oturumda söz vermiş, Çanakkale’de toplantılar düzenletmiştir. Kentte yapılan koruma çalışmalarının ödüllendirilmesi ve maddi destek sağlanması konularında aktif katkı vermiştir. 2000 yılından itibaren kurulan Tarihi Kentler Birliği sürecindeki Çanakkale konularını, bir çok defa Cumhuriyet Gazetesi’ndeki yazılarıyla ve Kanal B ile Ulusal TV’de yaptığı programlarla kamuoyuyla paylaşmıştır.

ÇANAKKALE ETKİNLİKLERİ
Troia Festivali kültür etkinlikleri başta olmak üzere, özel gün ve zamanlarda düzenlenen tarih ve kültür etkinliklerinin vazgeçilmez konuşmacısı Oktay Ekinci olmuştur. Kentin koruma bilincinin oluşması ve gelişmesinde, Oktay Ekinci’nin kentteki etkinliklerdeki konuşmaları ana belirleyicidir. Sadece mimarları eğitmekle kalmamış, kentin her duyarlı yurttaşının ufkunu açmış ve gelişmesini sağlamıştır. Herkesin anlayabileceği konuşma üslubuyla, kimseyi ötekileştirmeyen ve kırmayan ifade yöntemiyle, en iyi niteliksel içeriğe sahip konuşmalarıyla hepimizi bugünlere getirmiştir.

Mimarlar Odasının bakışıyla; OKTAY EKİNCİ
Yaşamını ülkemizin doğal ve kültür değerlerinin korunmasına adamış, Mimarlar Odası’nda uzun yıllar mesleğin farklı alanlarına önemli katkılarda bulunan, özellikle tarihi yapı ve çevrelerin korunması konusundaki kapsamlı çalışmaların öncüsü olan 1998-2002 ve 2004-2006 yılları arasında Mimarlar Odası Genel Başkanı, 1980’lerden bu yana Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarı ve 2007 yılından beri “İmar Dosyası” televizyon programını hazırlayan Oktay Ekinci, beyin kanaması nedeniyle bir süredir tedavi gördüğü hastanede15 Ekim 2013 tarihinde aramızdan ayrıldı.
Değerli meslektaşımız, çalışma arkadaşımız Oktay Ekinci’yi sevgi ve saygıyla anıyor; ailesine, meslektaşlarına ve Mimarlar Odası camiasına başsağlığı diliyoruz.

ÖZGEÇMİŞ
1952 yılında Balıkesir’de doğdu. İlkokulu Erzincan ve İstanbul’da, orta öğrenimini İstanbul Pertevniyal Lisesi’nde tamamladı. 1969 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Mimarlık Bölümü’nde öğrenimine başladı. Öğrencilik yıllarında Politika gazetesinde ve çeşitli dergilerde yazarlık ve çizerlik yaptı. Karikatür çalışmalarıyla sergilere katıldı, ödüller aldı. Fatih Halkevi’nde yöneticilik, Akademi’de öğrenci temsilciliği görevlerinde bulundu.
Mezuniyetinden sonra 1978’de Muğla Belediyesi’nde imar müdürü olarak kamu görevine başladı. Muğla kentsel sit alanı ve doğal / tarihsel çevrenin korunmasına yönelik planlama çalışmalarına katıldı, uygulamaları yönetti. 12 Eylül 1980’den sonra belediyeye “atama” ile gelen yönetimle anlaşamayarak istifa etti. Eşi Mimar Zehra Ekinci’yle birlikte serbest mimarlık çalışmalarını yürüttü. Eşi ve iki oğlu ile birlikte İstanbul’da yaşamaktaydı.
Mimarlar Odası’nın çeşitli kademelerinde yöneticilik görevleri üstlendi: Mimarlar Odası 31. dönem (1988-90) Genel Başkan Yardımcısı, 32. dönem (1990-92) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi, 36. dönem (1998-2000), 37. dönem (2000-02), 39. Dönem (2004-06) Genel Başkan; 38. Dönem (2002-04) Yayın Komitesi Üyesi; ve Mimarlar Odası İstanbul BK Şubesi 32. dönem (1992-94) ve 33. dönem (1994-96) Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev aldı.
Ekinci, 1980’lerden bu yana Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktaydı. 1993’ten bu yana Mimar Sinan Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak yüksek lisans öğrencilerine “Kentsel Planlamada Yerel Kimlik” ve “Koruma Politikaları” derslerini vermekteydi.
1993’den bugüne sırasıyla İstanbul, Erzurum, İstanbul, Antalya ve yine İstanbul’da Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları’nda görev yaptı. Ekinci, 2001 yılından bu yana Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu üyesiydi.
2007 yılından beri “gerçekçi bir kent kültürü programı” olan “İmar Dosyası” programını hazırlayıp sunmaktaydı.
1995 yılında “İstanbul’u Sarsan On Yıl” araştırma dizisiyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başarı Ödülü’ne; 1996 yılında Mimarlar Odası’nın “Kayaköyü Barış ve Dostluk Köyü” kampanyasındaki etkin çalışmaları nedeniyle Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü’ne; 2001 yılında mimarlık mirasının önemi için kamuoyu bilincine katkısı nedeniyle Uluslararası Kültürel Varlıkların Restorasyonu ve Korunması Çalışmaları Merkezi ICCROM’un dünya basınından örnek gösterdiği yazarlarla birlikte “Onur Ödülü”ne; 2002 yılında Avrupa-İstanbul Yayın Gurubu’nun “İstanbul Kent Ödülü”ne; 2002 yılında ise mimarlık sanatının tarihsel kaynaklarının korunmasındaki çabaları nedeniyle de Türk Sanat Kurumu’nun “Yılın Sanatçıları” ödül programı kapsamında “Sanat Onur Ödülü”ne değer görüldü. Çok sayıda kitabı yayımlandı.

Mimar İsmail Erten Son Yazıları...

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir