Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Ortadoğu’daki Dengeleri ÇOMÜ’de Anlattı

09 Aralık 2011

Akademi Çanakkale Derneği ve ÇOMÜ Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin ortaklaşa düzenledikleri Çanakkale Konferansları kapsamında Onsekiz Mart Üniversitesi’ne gelen Prof. Dr. Beril Dedeoğlu’nun “Yeni Güç Dengeleri Ortadoğu ve Türkiye” konulu konferansı Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Akademi Çanakkale Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Halil Şimşek, derneğin çalışmalarını aktardı. Derneğin ilk konferansı yapıyor olmasından duyduğu mutluluğu ifade eden Şimşek, Prof. Dr. Beril Dedeoğlu’na teşekkür etti.

Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner ise, Akademi Çanakkale Derneği’nin ilk etkinliği olan “Yeni Güç Dengeleri Ortadoğu ve Türkiye” konulu konferansın gerçekleşmesinden mutluluk duyduğunu belirterek, “200’e yakın öğrenci topluluğu ve derneği olan bir üniversitede akademisyenlerin de bilim alanında buluşabildiği bir derneğin üniversitemiz öncülüğünde kurulmuş olması ve faaliyetlerini paylaşması önemlidir. Bu bağlamda Akademi Çanakkale Derneği ve konferansta emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Yeni Güç Dengeleri Ortadoğu ve Türkiye konusu şuan tüm dünya açısından çok önemlidir. Avrupa ülkelerinde ve Ortadoğu da dengeler tamamen değişti. Bu konuyu anlatan ve bu meseleler üzerinde yorum yapan uluslararası çalışmalar yürüten, Orta Doğu çalışmaları gerçekleştiren duayenlerimizden Prof. Dr. Beril Dedeoğlu’nun burada olmasından mutluluk duyuyoruz” dedi.

“DÜNYADA SİYASİ DENGELER DEĞİŞTİ”
Çanakkale’de olmaktan çok memnun olduğunu belirten Prof. Dr. Beril Dedeoğlu ise dünyadaki siyasi dengeler değiştiğini belirterek, “Geçmiş dönemlerden farklı olarak kültür, siyaset, ekonomi ve bilim birbirinden ayrı değerlendirilemez hale geldi. Tüm dengelerin değişmesinin yanı sıra kavramlar iç içe geçti. Eskiden bir devletin politikası tam olarak anladığımızda diğer devletler hakkında da fikir sahibi oluyorduk. Bugün bu anlayış tamamen değişti. Dünya dengelerinde söz sahibi olan aktörler ve temalar da değişti. Birçok yerden beslenen ve etkilenen klasik anlayışlar yerini yeni tutumlara bıraktı. Uluslararası politikaların tamamı değişti. Devleti devlet yapan birçok unsur gelişen ve değişen dünyaya uyum sağladı” dedi.

“ULUSLARARASI POLİTİKALARIN TEMALARI DEĞİŞTİ”
Beril Dedeoğlu, barış dilinin geniş kitlelerde kullanılmasının demokrasi, özgürlük ve işbirliği gibi kavramların kullanımının arttığını da belirterek, “Güvenlik anlayışı tam anlamıyla değişti. Önceleri sadece korumak ve savunmak olarak bilinen anlayış yerini göç, konvansiyel kapasiteler, hastalıklar, terör, nükleer silahlar açısından da güvenlik anlayışına bıraktı. Tüm bunların ışığında yeni güç dengelerini tam anlamıyla takip etmek, anlatılması ve anlaşılmasını sağlamak gerekir. Barış ile çatışma da uluslararası politikalarda kullanılan iki önemli kavram. Günümüzde bu ilişkiyi açıklarken başka araçlara ihtiyaç duyuyoruz. Toplumda dengeler değiştikçe herkes sosyal, ekonomik ve kültürel anlamda etkileşim haline girdi. Bu ilişkiler her toplumun özelliğine göre şekilleniyor. Önemli olan tüm bu değişimler karşısında kırılmadan değişime ayak uydurabilecek bir yapıda olmak. Bugün Ortadoğu da yaşanan ise küresel sistemin getirdiği sıkıntıları güçlerin kontrol edememesinden kaynaklanmaktadır. Ortadoğu’daki patlamaların diğer bir sebebi de eskisi gibi uluslararası güçlerin, güçlerini ve baskılarını uygulayamıyor olmasıdır. Bugün Arap ülkelerinde yaşananlar birden ortaya çıkmış durumlar değil, yaşananlardan kaynaklı oluşan bir devrim hareketidir. Baskı unsurlarının etkisinin azalması ve başka bir yol bulmuş olmanın etkisiyle ortaya çıkmış bir devrimdir. Tüm bu yaşanılanların tekrar yaşanmaması ve açılan bu yolların kapanmaması için de öncelikle iktidarı devirmişlerdir. Şuan içe dönük bir yaklaşım halinde olan Ortadoğu’da olan gelişme ve değişmeleri kendilerini tanımak olarak adlandırmak mümkündür” şeklinde konuştu.

Tüm bu süreçlerde Türkiye’nin aşamalı bir yol izlediğini belirten Beril Dedeoğlu, “Türkiye’nin Ortadoğu’ya bir bütün olarak bakmadan, her ülkenin sorununu kendi içinde değerlendirerek en doğru yaklaşımı sergilediğini söyleyebiliriz. Türkiye Ortadoğu ile sürdürülen resmi, diplomatik, dini, kültürel ticari birçok alanda faaliyetini de sürdürmeye devam etmiştir ve tüm bu yaşananlara geriden bakabilmeyi başarabilmiştir. Ülkenin izlediği bu politika uzun vadede etkili ve olumlu olmuştur ve batı dünyasında olan işbirliklerini doğu ve Ortadoğu da geliştirecektir” dedi.

Konferansın sonunda Prof. Dr. Beril Dedeoğlu öğrencilerin ve akademisyenlerin sorularını yanıtladı. Etkinliğin sonunda ise Prof. Dr. Beril Dedeoğlu’na günün anısına çeşitli hediyeler takdim edildi.

İHA

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir