Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çanakkale’deydi

18 Mayıs 2012

Çanakkale’ye bir takım ziyaretlerde bulunmak ve şehit tıbbiyelileri anma törenine katılmak üzere gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çanakkale programına Valilik ziyareti ile başladı.

Sağanak yağış altında Valilik binasına gelen Bakan Akdağ’ı, Vali Vekili Hüseyin Kulözü, AK Parti Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir, Çanakkale Belediye Başkan Vekili CHP’li Celal Karakaş, Emniyet Müdürü Ali Ekbir Bektaş ve çok sayıda bürokrat karşıladı. Yağmur nedeniyle Valilik bahçesinde karşılama yapılmadı. Bürokratlar, Bakan Akdağ’ı, Valilik binası giriş kapısında karşıladı.

Valilik makamında sağlık çalışmalarıyla ilgili basın mensuplarına bilgi veren Sağlık Bakanı Prof. Dr Recep Akdağ, Çanakkale ilinin ülkenin batısında yer alan inci değerinde bir il olduğunu bunu Çanakkale’ye her geldiğinde hissettiğini söyledi. Çanakkale’de asayişin iyi olduğunu sükunet ve huzur içinde bir il olduğunu belirten Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, hükümet olarak olabildiğince siyasi polemiklerden sıyrılıp hizmet odaklı çalıştıklarını ifade etti. 10 sene boyunca sağlık alanında ciddi yatırımlar yapıldığını, üç sene içinde de bunların taçlandırılacağını belirtti. Önümüzdeki üç senenin hizmetlerinin tamamlanmasıyla Çanakkale’nin 30-40 yıl için yeni bina ihtiyacı olamayacağını ifade eden Sağlık Bakanı, koruyucu hizmetlerde çok büyük mesafe kat edildiğini, vatandaşların daha önce üç kere doktor karşısına çıkarken şimdi 8-9 kere çıktığını söyledi. Çanakkale’de ambülans sayısının 3’ten 24 e çıkarıldığını ifade eden Bakan Akdağ, Çanakkale’nin Helikopter ambülansla en fazla hasta taşınan iller arasında olduğunu ifade etti. Şehir Hastanesinin yanında Biga, Lapseki ve Ayvacık’ta da hastane yapılacağını vurgulayan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bütün amaçlarının vatandaşa en iyi şekilde hizmet etmek olduğunu belirtti.

Bir basın mensubu tarafından son günlerde görülmeye başlanan kene vakalarıyla ilgili alınan tedbirlerin sorulması üzerine açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, keneden bulaşan Kırım Kongo’nun, %5 oranında öldürme riski olan bir hastalık olduğunu söyledi. Tedavi edici tüm gayretlere rağmen ülkede %5 oranında ölüm riski olduğunu belirten Bakan Akdağ, başka ülkelerde bu oranın %10-20’lere kadar çıktığını ifade etti.

Konuyu çok yakından takip ettiklerini anlatan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, vatandaşların çok geç müracaat etmemesi durumunda, bu iş için uzmanlaştırdıkları hastanelerde tedavi konusunda ülke olarak başarılı olduklarını söyledi. Problemi ortadan kaldırmak için keneyi yok etmeyi düşündüklerini, ancak bunun çok kolay bir şey olmadığını belirten Akdağ, Keneleri topraktan, kırsaldan, hayvanların yaşadığı yerden tamamen uzaklaştıramayacağımızı biliyoruz. Bu nedenle korunma çok önemli” dedi.

Kene konusunda kırsalda yaşayan vatandaşların büyük risk altında bulunduğunu belirten Bakan Akdağ şöyle konuştu: “Eğer kırsalda yaşıyor ve özellikle çiftçilik ve hayvancılıkla alakadar oluyorsak risk altındayız. Şehirlerde yaşayan insanların doğrudan büyük bir risk taşımadığını biliyoruz. Şehirlerde yaşayan insanlarda yaz mevsimlerinde yakınlarının yanına gidiyorlar kırsala. Gittiklerinde onlar için de risk oluşmuş oluyor. Şehirlerde yaşayanlar için hiç risk yoktur diyemeyiz, ama riskin çok düşük olduğunu biliyoruz. Biz geçmiş yıllarda hastalığa yakalanan vatandaşlarımızın nerelerde bu hastalığa yakalandığına bakıyoruz, vakaların hemen hemen hepsi kırsalda yaşayan, çiftçilikle ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız. Şimdi mesele de burada başlıyor. Biz bu meseleyi bu mevsimde konuşmaya başladığımız zaman, şehirlerde insanımız paniğe kapılabiliyor. Oysa köydeki vatandaş, ‘bu bizim eski kene, bunu niye anlatıyor bunlar, eskiden beri bu kene vardı’ deyip tedbir almamaya devam ediyorlar. Onun için ben bu soruları vesile bilerek özellikle kırsalda yaşayan çiftçilerimizi ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızı uyarmak istiyorum. En dikkatli olması gereken onlar. Açık havada çalışmaya çıktıktan sonra evlerine döndüklerinde mutlaka üzerlerine bir kene yapışmış mı diye bunu arayacaklar. Bu bir dakikasını alır insanın. Ama iki üç aylık sürede alınan bu tedbir hayat kurtarır. Çünkü kene bir kişinin vücudunda uzun süre kaldığında bu hastalık ortaya çıkıyor. Kısa bir müddet kaldığında hastalık görülmüyor. Bir de kırsala çıkıldığında ayakları, bacakları örtecek kıyafetler giymek lazım. Geçmişte ben bunu kendi kanaatim olarak söylemedim. Bilim adamlarının önemli kanaatlerinden biriydi. Bunu söylediğimizde bazı köşe yazarları bununla dalga geçti. Ama haksızlık yaptılar. Korunma tedbiri bazen basit ama hayat kurtarıcı olabilir. Onun için vatandaşlarımızın buna itina etmesi lazım.”

Yaz mevsimi başında riskli bölgeleri belirleyip tedbirleri arttırdıklarını söyleyen Bakan Akdağ, “Doğu’da Kelkit Vadisinden başlayıp, Gümüşhane, Sivas, Tokat, Amasya, Karabük, Kastamonu, Çankırı hattı biraz daha riskli bir hat. Buralar başta olmak üzere kırsaldaki her eve sağlık görevlisi göndererek vatandaşlarımızı bir kez daha uyarıyoruz. Türkiye bu işi iyi bilen, bu işin üzerinde dikkatle duran, dünyada bu meseleyi en iyi takip eden ülkelerden birisi. Biz vakaları çok yakın takip ediyoruz. Hastalığın görüldüğü bazı ülkeler bunu yapmıyor. İlan bile etkiyorlar. Vakalarından kimsenin haberi bile olmuyor. Biz bunları tek tek açıklıyoruz ki vatandaşlarımızın biraz daha farkındalığı artsın ve kendilerini koruyabilsinler” dedi.

Çanakkale’ye iktidar oldukları süre içinde 100 milyon liralık yatırım yaptıklarını anlatan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, önümüzdeki üç yıllık sürede 100 milyon liralık daha sağlık yatırımı yapacaklarını müjdeledi. Çanakkale’ye en büyük yatırımın ise merkeze yapılacak olan 500 yataklı modern hastane olacağını söyledi.

Vali Vekili Hüseyin Kulözü, Bakan Akdağ’a üzerinde Şehitler Abidesi bulunan bir plaket ve Çanakkale 1915 Mecmuası hediye etti.

BAKAN, YÜKSEK BANKONUN KALDIRILMASINI İSTEDİ
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çanakkale Devlet Hastanesi’ni ziyaret etti. Bakan Akdağ, girişteki danışma bankosunu yüksek bulunca, banko apar topar söküldü.

Hastaneye girmeden önce bahçede bekleyen hasta yakınlarıyla bir süre sohbet eden Bakan Akdağ, “geçmiş olsun” dileklerini iletti. Daha sonra içeri giren Akdağ, hemen kapının karşısındaki danışma kısmına yöneldi. Burada kendisini bekleyen personelle tokalaşmak isteyen Akdağ, bankonun çok yüksek olduğunu fark etti. “Kapıdan girenler ilk olarak buraya mı geliyor?” diye soran Akdağ, “Evet” cevabını alınca, “Bu banko çok yüksek. Vatandaşla göz hizasında olmanız lazım. Böyle olmaz. Bunu kaldırın” dedi.

Bir süre Başhekim Kenan Eliuz’un odasında oturan Bakan Akdağ, daha sonra yemekhaneye geçti. Bakan yemeğe gidince, banko görevliler tarafından hemen söküldü. Hastane yetkilileri, şimdilik buraya bir masa koyacaklarını, daha sonra bankonun boyunu kısaltarak yeniden yerine monte edeceklerini söyledi.

Bakan Akdağ, Devlet Hastanesi yemekhanesinde kendisine tabldotla yemek alan korumasını da uyardı. “Ben kendi yemeğimi alırım. Sen onu kendine al” diyen Bakan Akdağ, kendisine sırasını vermesini de istemedi. Önce koruma yemeğini aldı. Daha sonra da Bakan Akdağ, mercimek çorbası, patates püresi, yahni, salata ve yoğurttan oluşan mönüyü aldı. Yanına oturmak isteyen Vali Yardımcısı Hüseyin Kulözü ve Başhekim Kenan Eliuz’a izin vermeyen Bakan Akdağ, “Ben personelle yemek yiyeceğim” dedi.

Daha sonra Bakan Akdağ, masasına oturan doktor, hemşire ve hastabakıcılarla sohbet ederek yemek yedi. Bakan Akdağ, ardından cuma namazı için Şehitler Camii’ne gitti.

SAĞLIK BAKANININ DUYGU DOLU ANLARI
Bir dizi ziyaretlerde bulunmak için Çanakkale’ye gelen Sağlık Bakanı Prof Dr Recep Akdağ, Çanakkale’de şehit olan tıbbiyelileri anlatırken gözyaşlarını tutamadı. Bakan Akdağ, “Doktorlara şiddet gösterenler Çanakkale’ye gelip şehit doktorları hatırlasınlar” dedi.

Çanakkale’ye bir takım ziyaretlerde bulunmak ve şehit tıbbiyelileri anma törenine katılmak üzere gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kene vakalarında en riskli grubun çiftçiler ve hayvancılıkla uğraşanların olduğunu ifade etti. Valilik ziyaretinin ardından AK Parti İl Başkanlığı’na geçen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, burada İl Başkanı Muzaffer Kutlu, Merkez İlçe Başkanı Adnan Öncü ve partililerce karşılandı. Partililere, Çanakkale programı hakkında bilgi aktaran Bakan Akdağ, katılacağı Şehit Tıbbiyelileri Anma programını anlatırken duygulandı. Akdağ, “Akşam Tıbbiyeli Çanakkale Şehitlerini anmak için Gelibolu Yarımadası’na gideceğiz. Orada onların hatırasını canlandıracağız. Onların yaptığı çok büyük bir işti” dedi. Bu arada gözleri dolan Bakan Akdağ bir süre durakladıktan sonra, “Şimdi hiç yeri yokken doktorlara, sağlıkçılara şiddet elini uzatanlar Gelibolu’ya gelip tıbbiyeli, şehit doktorları hatırlasınlar” diye konuştu.

[Kaynak: İHA & canakkaleninrehberi.com]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir