Şair Ece Ayhan Evi Açıldı

26 Mayıs 2015

Çanakkaleli Şair Ece Ayhan’ın anısının yaşayacağı, Çanakkale Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanan Ece Ayhan Kültür Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi. Açılışa Ece Ayhan’ın eski arkadaşlarından biri olan Ülkü Başsoy’da katılım gösterdi. Sanatın zorlu bir dönemden geçtiğini belirten Başsoy, Çanakkale’de hizmete giren Ece Ayhan Kültür Merkezi’nin Türkiye’ye örnek bir proje olduğunu dile getirdi.

Çanakkale’nin yeni kültür ve sosyal alanlarından biri olan Ece Ayhan Kültür Merkezi, dün düzenlenen törenle açıldı. Çanakkale Belediyesi Başkanı Ülgür Gökhan ile eşi Hale Gökhan, Çanakkale CHP Milletvekili adayı Muharrem Erkek, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, Çanakkale Ece Ayhan Sivil Girişimi, İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nüammer Uslu, Belediye Meclis Üyeleri, Çanakkale Belediyesi Başkan Yardımcıları, Birim Müdürleri ve çok sayıda katılımcının olduğu açılışa Ece Ayhan’ın eski arkadaşlarından biri olan Ülkü Başsoy’da katıldı. Açılış töreninde ilk olarak bir konuşma yapan Çanakkale Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürü Meral Harput, projeye ilişkin bilgiler verdi. Harput, Tıflı Camii yanındaki iki tescilli binanın kente yeniden kazandırılması adına orijinaline sadık kalınarak restorasyon çalışmalarının gerçekleştirildiğini aktardı.

Ece Ayhan’ın Anısı Burada Yaşayacak
Törende, Şair Ece Ayhan’ın arkadaşı emekli başkonsolos Ülkü Başsoy da bir konuşma yaptı. Başsoy, Ece Ayhan ile 1953 yılında öğrenim gördükleri Ankara Mülkiye’de (Şimdiki adıyla Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi) tanıştıklarını ve arkadaşlıklarını uzun yıllar sürdürdüklerini kaydetti. Kendisinin Dış İşleri Bakanlığı’ndaki görevleri neticesinde yurt içi ve yurt dışındaki görev yerlerinde sürekli olarak Ece Ayhan ile kart ve mektuplar aracılığıyla haberleştiklerini belirten Başsoy, sakladığı mektup ve kartların “Anacağım, Merhaba! Ece Ayhan’dan Ülkü Başsoy’a Mektuplar, Kartlar” ismiyle kitaplaştırıldığını kaydetti. Ece Ayhan’dan “Sıkı bir şair, sivil bir şair ve daimi muhalif” olarak söz eden Başsoy, “Büyük ve güzel bir şairdir Ece Ayhan. Onun şiirlerini taklit etmek mümkün değildir. İkinci Yeni şiirinin baş kurucusu Ece Ayhan’dır. Birinci Yeni dediğimiz Orhan Veli kuşağının karşısında, onlardan tamamen ayrı, tamamen düşsel, kapanık, kilitli bir şiir tarzı… Ancak Ece Ayhan, bugün dünya çapında bir şairimizdir. Şiirleri başka dillere de çevrilmiştir” dedi. Çanakkale Belediyesi girişimleriyle Ece Ayhan Evi olarak düzenlenen mekânın açılışına katılmaktan dolayı memnuniyet duyduğunu belirten Başsoy, “Benim umudum, bu mekân Ece Ayhan’ın yaşam tarzına uygun bir şekilde işlevlendirilmelidir. Entelektüel ve aydın Belediye Başkanı Ülgür Gökhan sayesinde mutlaka da böyle olacaktır” diye konuştu. Başsoy sözlerini, Ece Ayhan’ın ünlü şiirlerinden biri olan Kudüs Fareleri’ni okuyarak noktaladı.

“Korumacılık Anlayışıyla Hareket Ediyoruz”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, hem kentin tarihi değerlerini korumanın hem de Çanakkaleli şair Ece Ayhan’ın isminin verildiği mekânın açılışını yapmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek sözlerine başladı. Kentin, oldukça eskiye dayanan tarihi neticesinde önemli tarihi eserler barındırdığını kaydeden Başkan Gökhan, “Biz özellikle 1990-2000’li yıllardan itibaren, dönemin Belediye Başkanı İsmail Özay ile birlikte bu kentin tarihi mirasının, belleğinin korunması için mücadele içine girdik. Koruma planımızı yaptık. Tarihi Kentler Birliği’nin kurucu üyesi olduk. Bu kentte korumacılık anlayışını olabildiğince canlı tuttuk ve bunu sürdürmekteyiz” diye konuştu. Özellikle kentin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Fevzipaşa Mahallesi’nde ciddi iyileştirme çalışmalarının yapıldığına dikkat çeken Başkan Gökhan, bu çalışmaların devam edeceğini de sözlerine ekledi. Gökhan, Ece Ayhan Sivil İnisiyatifi tarafından Kedi Kara Kültür, Sanat ve Araştırma Derneği olarak işletilecek Ece Ayhan Evi ve yan tarafında Çanakkale Belediyesi’ne ait Kent Enstitüsü Çalışma Ofisi ile birlikte kentlilerin kültürel ve sanatsal anlamda faydalanabileceği yeni mekânın hayırlı olmasını dileyerek konuşmasını tamamladı.
Konuşmaların ardından ise, restorasyon çalışması ile birlikte yeniden ayağa kaldırılarak kente kazandırılan mekan gezildi.

Ece Ayhan Evi Hakkında
Toplamda 380 metrekare kapalı alana ve küçük bir iç bahçeye sahip olan tescilli tarihi iki yapı, aslına uygun olarak kentin kültürel ve sosyal hayatına kazandırıldı. Projede, Şiir Kafe ve satış birimi ile kültür-sanat ve organizasyon alanı, üst katlarda ise kütüphane, toplantı salonu, yönetim birimi ve etkinlik alanları yer alıyor.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir