Savaş Tarihi Araştırmaları Uluslararası Kongresi Tanıtımı Yapıldı

04 Kasım 2014

6-8 Kasım 2014 tarihleri arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Troya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek ‘100. Yılında I. Dünya Savaşı ve Mirası’ Konulu Savaş Tarihi Araştırmaları Uluslararası Kongresi’nin Tanıtım Toplantısı, Yamaç Kafe’de gerçekleştirildi. Kahvaltılı tanıtım toplantısına Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Çanakkale 2015 Koordinasyon Merkezi Genel Sekreteri Mahmut Akkuş, Sempozyum Düzenleme Kurulu Üyeleri Doç. Dr. Halil Çetin ve Yrd. Doç. Dr. Lokman Erdemir ile yetkililer ve basın mensupları katıldı.

“Savaşı konuşmadan barışı özlemek pek mümkün gözükmüyor”
Sempozyum Düzenleme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Halil Çetin yaptığı konuşmada Çanakkale’nin dünyanın en nadide köşelerinden biri olduğunu, Çanakkale’nin tarihi ve doğal güzelliğiyle ön plana çıktığını belirterek şunları söyledi:

“Biz tarihçi olarak Çanakkale’nin tarihi özeliklerini her zaman gündemde tutmaya çalışıyoruz. Bu yıl 1. Dünya Savaşı’nın 100. yılı. Bu çerçevede insanlığın tarihinde bir kırılma noktası oluşturan bu büyük savaşı konuşmak istedik. Çanakkale, savaşı konuşmak için çok ideal bir yer. Savaşı konuşmadan barışı özlemek pek mümkün gözükmüyor. Savaşın acı yüzünü ne kadar iyi görürsek, iyi tanırsak, barışa da o kadar katkı sağlayabiliriz.”

Çetin, kongreye yurtdışından 20, yurtiçinden de 60 civarında uzman tarihçinin geleceğini de söyledi.

“Barışın şartı savaşı anlamak, savaşın sebeplerini tahlil etmektir”
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ise konuşmasında 1. Dünya Savaşı’nın Türkiye’de hak ettiği derecede araştırılmadığını belirterek şunları söyledi:

“Dünyada iki tane cihan harbi olmuştur. Bunlar 1. ve 2. Dünya Savaşlarıdır. Ancak Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı kendisine çok daha sıcak ve çok daha etkileyici geldiği için 1. Dünya Savaşı daha ziyade Kurtuluş Savaşı’nın gölgesinde ele alınmış, ikincil bir konu olarak tarih araştırmalarında biraz geride kalmıştır. Çanakkale Savaşları bu anlamda istisnadır ama genel olarak 1. Dünya Savaşı’nın Türkiye’de yeterince araştırılmadığı söylenebilir. Bu yıl 1. Dünya Savaşı’nın 100. Yılı. Bu tür yıldönümleri önemli olayların analiz edilmesi için iyi bir fırsat. Bu anlamda da Türkiye’nin bu fırsatı iyi değerlendirmesinde, içini doldurmasında fayda var. Çünkü barış isteniyorsa, barışın şartı savaşı anlamak, savaşın sebeplerini tahlil etmek ve o sebeplerin yeniden oluşmaması için neler yapılabilir ortaya koyabilmek gerekir. Baktığımız zaman barışı konuşmak savaşı konuşmaktır. Bu anlamda bu uluslararası konferanslar dizisi çok ciddi katkı yapacaktır diye düşünüyorum. Çanakkale’de de böyle bir konferansın yapılıyor olması hem Çanakkale adına hem de buradaki tarihçilerimiz, katılımcılarımız adına çok büyük bir fırsat, bir güzellik.”

Savaş Tarihi Araştırmaları Uluslararası Kongresi’nin yapılmasında Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nün, Tarih Kurumu’nun, Genelkurmay Başkanlığı’nın, Çanakkale Valiliği’nin, Çanakkale Belediyesi’nin, Namık Kemal, Kırklareli ve Trakya Üniversitelerinin ciddi katkıları olduğunu söyleyen Laçiner, kurumların işbirliği yapmasının son derece sevindirici olduğunu belirterek tüm destek veren kurum-kuruluş ve kişilere teşekkür etti.

“100. yılda birçok etkinlik ve eser bırakılmaya çalışılacak”
Çanakkale Valisi Ahmet Çınar ise 1. Dünya Savaşı’nda Osmanlının dokuz ayrı cephede savaştığını ve bu cephelerden en önemli, en büyük, en etkili savaş verilen cephenin Çanakkale Cephesi olduğunu söyleyerek, “Çanakkale Savaşı’nın akabinde tek yürek olan milletimizin kazanmış olduğu bu zaferle, yeniden büyük Türkiye’miz var olmuştur” dedi. Vali Çınar, etkinlikler anlamında Çanakkale Savaşının 100. Yılına fiilen girmiş bulunulduğunu da belirterek 100. yılda birçok etkinlik ve eser bırakılmaya çalışılacağını, bu eserler arasında en önemli bölümlerden birini ise uluslararası ve ulusal sempozyumların oluşturacağını söyledi. Çınar, bu tür sempozyum ve kongreler sonucunda elde edilen bilgilerin derlenip toparlanıp yayınlanacağını, bunun da kurumlar arası işbirliğinin doğurduğu güzel sonuçlar olacağını belirtti. Vali Çınar, “100. yılın milletimizin büyük zaferinden dolayı onur yılımız, bunu da elden geldiğince, bütün milletimizle birlikte en iyi şekilde değerlendirerek iyi sonuçlar alacağımızı düşünüyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.

[comu.edu.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir