Şekerpınar Sakinlerinin İsyanı
Çanakkale Havaalanı pist ve güvenlik sahası uzatımı için vatandaşın ev ve arsalarının emlak rayiç bedelinin altında istimlak edilmek istenmesi yargıya taşınırken bilirkişi raporlarına itiraz eden Şekerpınar sakinleri “12 yıl önce yapılmış binayı dahi 25-30 yıllık gösterdiler” diyerek tek güvencelerinin yargı olduğunu söylediler.
Arsa ve evlerinin sudan ucuz bedellerle ellerinden alınmak istendiğini söyleyen Şekerpınar sakinleri, istimlak çalışmalarını yürüten DHMİ’nin büyük haksızlık yaptığını belirterek takdir edilen fiyatların gecekondu almaya dahi yetmediğini iddia ediyor. Arsa ve evleri ‘havaalanı istimlak sahası’ içinde kalan Şekerpınar sakinleri takdir edilen emlak değerinin bir konut almaya yetmediğini belirterek pist uzatma çalışmalarını başlatmamak için her türlü yasal olanakları kullanacaklarını ileri sürdüler.
Komik rakamlar
Belediyenin iki yıl önce yaptığı emlak değer tespiti sırasında 300 bin TL değer biçilen yere istimlak için önce 100 bin TL, daha sonra da 20 bin TL artışla 120 bin TL fiyat teklif edildiğini belirten Şekerpınar sakinleri “Biz takdir edilen değer üzerinden emlak vergimizi öderken bu yarısı dahi olmayan tekliflerle karşımıza geldiler. Orta yolun bulunması için uzlaşmaya gidip ‘siz de insaflı davranın’ dedik ama rest çekip ‘dilerseniz mahkemeye gidin bir kuruş fazla alamazsınız’ diyerek masadan kalktılar. Siyasilere çağrıda bulunarak ‘siz aracı olun bari’ dedik onlar da çare olmadılar. Çoluk çocuğumuzun nafakasını kesip avukat tuttuk, dava açtık. Ama bu kez de karşımıza bilirkişi engeli çıkardılar” diyerek itirazlarını sürdürmeye devam edeceklerini söylediler.
12 yıllık bina
Önümüzdeki aylarda pist uzatma çalışmasının başlayacağı ancak açılan davanın henüz sonuçlanmadığını belirten mağdur vatandaşlar yargıya güvenlerinin tam olduğunu ancak bilirkişi raporlarının tartışmalı şekilde hazırlandığını belirterek “12 yıl önce yapılmış binayı 25-30 yıllık gösterdiler. Bu değer kaybıdır. Bilirkişi raporuna itiraz ediyoruz. Belediye 2 yıl önce burada çalışma yaparken emlakçıdan mahalle muhtarına, bürokratlardan inşaat mühendisine kadar herkesi getirdi ve adam gibi takdir yapıldı. Ama gelin görün ki, bilirkişi bu çalışmayı dahi dikkate almadı. Belediye bu şehrin bu ülkenin resmi kurumu değil mi? Niye ona itimat edilmiyor da bir kişi çıkıp fiyat biçiyor? 600 metrekare, içinde ev olan yere 120 bin TL verdiler. Çanakkale’nin en ücra köşesinde dahi bu parayı 100 metrekare yer alamazsınız? “dediler.
Bir yılda 16 bin TL zarar
Şekerpınar bölgesinde yeni yapılan bir binayı 70 bin TL’ne aldığını, istimlak sırasında ise 54 bin TL değer biçildiğini söyleyen bir başka vatandaş ise bakın mağduriyetini nasıl dile getirdi “Yemeyip, içmeyip, borçlanıp başımıza bir ev aldık. Bir yıl önce 70 bin Tl para saydığım yere 54 bin TL değer biçildi. Ev ve arsa fiyatları artarken benim evim değer kaybına uğradı. Bu hangi akıl izanla bağdaşır? Herkesin evi prim yaparken ben bir yılda 16 bin TL zarara uğratıldım. Böyle bir zarar otomobil sektöründe dahi yok. Bugün 70 bin TL değerinde otomobil alsanız, bir yıl sonra satmaya kalksanız dahi aracınıza 60-62 bin TL fiyat biçilip 7-8 bin Tl yıpranma payı düşülür. Bu ne insafsızlık”.
[Medya Hedef]
Yorumlar...
Henüz yorum yok...