Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir ?

05 Aralık 2017

Ses kısıklığı her insanın zaman zaman yaşadığı ya da başına gelebilecek bir olaydır. Genellikle kış aylarında ve mevsim değişikliklerinde bu sorun ile karşı karşıya kalırız. Çoğu zaman üzerinde fazla durulmayan bir olay olsa da ciddi hastalık belirtisi de olabilir. Bazı durumlarda bu kısıklık kendiliğinden geçerken bazı durumlarda ise geçmez.

Ses kısıklığında genellikle ses hiç çıkmayabilir ve ya çok azalarak çıkar. Seste meydana gelen çatallaşmalar, titreşimler, boğuk çıkan sesler gibi ses değişmelerin tümünü ses kısıklığı olarak adlandırabiliriz. Ses kısıklığına ne iyi gelir? Larenjit adı verilen gırtlak enfeksiyonları, ses tellerinde bulunan kistler, nodüller, polipler, soğuk algınlıkları, akciğer hastalıkları, reflü, sigara ve alkol kullanımları, uzun süreli ve yüksek sesle konuşmak, sesin doğru şekilde kullanılmaması, alerjik nedenler, kirli havaya maruz kalmak gibi bir çok neden sıralayabiliriz.

Ses kısıklığı 2-3 haftadan uzun sürerse bir uzmana görünmek gerekmektedir.

  • Ses kısıklıklarının giderilmesinde dikkat etmemiz ve uygulamamız gereken ilk şey sesimizi uzun süreli ve ses tellerimizi daha fazla yoracak şekilde yüksek sesle konuşmamak olacaktır. Sesinizi dinlendirmeniz gerekmektedir.
  • Ağızdan nefes almak boğaz kuruluğuna neden olmaktadır. Bundan dolayı nefes alırken burundan almaya çalışmalısınız.
  • Boğazın nemli kalmasını sağlamak ve burada oluşan mikropları öldürmek için sabahları 1 kaşık bal ve karabiberden oluşan macunu yemek de ses tellerinizin rahatlamasını sağlayacaktır.
  • Baharatlı gıda tüketiminden uzak durulmalıdır.
  • Sigara kullanıyorsanız mümkün olduğu kadar kullanımından kaçınmalı ve kullanan kişilerin yanında fazla kalmamalısınız. Evinizin havasını sık sık sık nemlendirerek kötü havaya maruz kalmaktan kaçınmalısınız.
  • Ses kısılması durumunda bol bol su içmek sizi rahatlatacaktır. Böylece boğazın kuru kalması ve tahriş olması da önlenmiş olur. Su tüketirken çok soğuk veya çok sıcak olmamasına özen gösterilmelidir.
  • Yemekler çiğnenmeden yutulmamalıdır ve iyice çiğnenerek yutulmalıdır.
  • Düzenli uyku uyumanın da ses kısıtlığının giderilmesinde yardımcı olduğu bilinmektedir. Uykusuz kalmaktan kaçınmanız gerekmektedir.
  • Kafeinli, alkollü ve asitli içeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Bazı kaynaklarda limonun ses kısıklığına iyi geldiği bilinmektedir. Fakat limon asitli yapısından dolayı içeceklere katılmamalıdır. Özellikle de oluşan ses kısıklığının nedeni reflü hastalığı ise durumunuzun daha kötüye gitmesine bile sebep olabilir.
  • Kafeinsiz çaylar listesinde yer alan papatya çayı daha çok uykusuzluk ve öksürük tedavilerinde kullanılsa da larenjit belirtilerini ortadan kaldırmak için de kullanılabilir. Hazırlanan ballı papatya çayı boğazın rahatlamasını sağlayacaktır.
  • Üst solunum yollarında meydana gelen enfeksiyonların giderilmesinde en çok tüketilen bitkilerden bir tanesi de ekinezyadır. Ekinezya bağışıklık sistemimizin güçlenmesi sağlar. Ses kısıklığına neden olan alerji ve soğuk algınlığının giderilmesine yardımcı olur. Ses kısıklığı tedavilerinde ekinezya çayını rahatlıkla tüketebilirsiniz.
  • Sarımsak kullanımını ses kısıklığı tedavisinde de üst sıralarda görebilirsiniz. Doğal bir antibiyotik olarak kabul edilen sarımsak ses tellerinde de iyileştirici özelliğe sahiptir. Sarımsağı yiyebiliyorsanız çiğ olarak ya da çay şeklinde tüketmeniz daha etkili olacaktır.
  • Zencefilin iltihap ve bakteriler üzerindeki etkilerine her yerde rastlamak mümkün. Bu özelliklerinden dolayı zencefili ses kısıklıklarının giderilmesinde de kullanabiliriz. Ballı zencefil çayının tüketilmesi durumunda sesinizi geri kazanmanız mümkündür.
  • Tuzlu su ile hazırlayacağımız gargara boğaz tahrişini alarak ses tellerinizin açılmasını sağlayacaktır. Fakat bu gargaranın fazla kullanımı daha çok tahrişe neden olabileceği için günde 2-3 kere tekrarlanması yeterli olacaktır.
  • Yorumlar...

      Henüz yorum yok...

    Sizin Yorumunuz...

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir