“Sikkeler, Simgeler, Masallar”

28 Ocak 2016

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde masal etkinlikleri devam ediyor.

Kent Müzesi’nin bu haftaki konuğu ÇOMÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sencan Altınoluk oldu. “Sikkeler, Simgeler, Masallar” isimli sohbet konusu ile Altınoluk, hazırladığı sunumla efsanelerde ve masallardaki öğelerin mitolojideki yansımalarına değinildi. Altınoluk ayrıca Troia’da ki Paris efsanesinde bulunan yasak elmadan, günümüz teknoloji devi Apple markasının simgesine kullanılmasına dair “ısırılmış elmanın” seçilmişlik anlamı içermesinden dolayı böyle bir yorumda bulunduğunu ifade etti. Dinar sikkesinde ve mozaiklerde görülen sandık simgesinin Nuh tufanındaki ve pek çok efsanede görülen suya bırakılan sandık ile ilişkilendirilebileceğini söyleyen Altınoluk; simgenin kadere karşı gelme, var olan yazgıyı değiştirmek için çabalama gibi anlamlar yüklenebileceğini söyledi.
Çanakkale boğazının en önemli efsanesi Hero ile Leandros efsanesine de değinen Altınoluk; “Çanakkale kentinde bu denli önemli bir efsanenin yeteri kadar kullanılmadığını, Çanakkale’deki önemli meydanlardan birine en azından bu efsaneyi anımsatan bir heykel yaptırılmasının gerekli olduğunu düşündüğümü söylemek istiyorum. İstanbul’daki Kız Kulesi hikayesinin bile bu efsaneden esinlenerek oluşturulduğunu biliyoruz” dedi. Efsanenin sikkelerdeki yansımalarının paylaşıldığı sohbet, konukların simgelere dair sorularına verilen cevaplar ile sona erdi.

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 3 Şubat 2016 Çarşamba saat 18.00’da Kadına yönelik şiddet farkındalık toplantıları kapsamında “Toplumsal Cinsiyet Rolleri” isimli bir sohbet gerçekleştirilecek.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir