“Sınırsız Alanlar” Çanakkale – Paris Arasında Zihinsel Engellilerle Sanat Projesi

TANDEM Projesi kapsamında, CABİNİN (Çanakkale Bienali İnisiyatifi) ve Personimages Derneği tarafından geliştirilen “Sınırsız Alanlar”, Paris ile Çanakkale kentlerinde, zihinsel engellileri yenilikçi ve yaratıcı sanat aktivitelerine dahil etmeyi amaçlıyor. Her iki kentte gerçekleştirilmekte olan atölye çalışmalarının sonucunda ortaya çıkacak işlerin, performans ve sergiler yoluyla söz konusu kentlerde izleyiciyle buluşması planlanıyor. Proje süresince deneyimli eğitmen ve sanatçıların bu alandaki tecrübelerini birbirleriyle de paylaşma olanağı bulacak olması, projenin bir diğer önemli çıktısı olacak.

Aralık 2011’de başlayan atölyeler, Ağustos 2012 tarihine kadar devam edecek ve Haziran ayından itibaren ortaya çıkan ürünler Paris ve Çanakkale’de gösterilecek. Direktörlüğünü Türkiye için Seyhan Boztepe ve Fransa için Ayda Su Nuroğlu’nun üstlendiği “Sınırsız Alanlar Projesi” her türlü destek önerisine de açık.

Plastik sanatlar ve dans/drama atölyeleri bir yıl boyunca Çanakkale ve Paris’te yaşayan zihinsel engelli (otistik, down sendromlu vb.) bireylerin oluşturduğu gruplarla sürdürülmekte. Atölye çalışmalarını sanatçı-eğitmen olarak Çanakkale’de Serpil Vesek, Erdinç Alnıak, Hakan Yavaş ve Seyhan Boztepe, Paris’teyse Anne Djevelekova ve Ayda Su Nuroğlu yürütmekte.

Ayrıca iki kentteki atölye çalışmalarının, partnerler tarafından belirlenmiş ortak bir konsept çerçevesinde gerçekleşiyor olması, sürece farklı bir heyecan getiriyor.

Şubat ayında yapılan aktivitelerde, İnternet bağlantısıyla görüntülü ortak atölyelerde, iki ülkeden katılımcılar ve sanatçı-eğitmenler biraraya gelerek birlikte yürütülen projeyi değerlendirdi. Bu çalışma sırasında iki ülkede yaşayan katılımcılar birbirlerini görmüş, tanışmış ve yaptıkları çalışmaları birbirleriyle paylaştılar.

Paris’te faaliyet gösteren Personimages Derneği’nden, zihinsel engellilerle sanat odaklı çalışan sanatçı-eğitmenler, geçtiğimiz Mart ayı içinde Çanakkale’ye gelerek deneyimlerini, bu kentte çalışan meslektaşlarıyla sunumlar yoluyla değerlendirdiler. Ayrıca Çanakkale’deki katılımcılarla Paris’ten gelen sanatçı eğitmenler birlikte atölye çalışmaları gerçekleştirdiler.

Mayıs ayı başında, Çanakkale’deki sanatçılardan, zihinsel engellilerle eğitim çalışması deneyimi sahibi proje çalışanları da, Paris’teki atölyelere katılarak, oradaki atölye olanaklarını ve çalışma sistematiğini görme şansına sahip olacak. Bu süreçte kendi sergileme ve çağdaş atölye pratiklerini partner kuruluştaki meslektaşlarıyla paylaşma olanağı bulacaklardır.

Bu proje hakkında Bobbie Esra G. Pertan’ın yönettiği ve Ela Nuroğlu’nun katkılarıyla bir de bağımsız belgesel film hazırlığı sürdürülüyor.

“TANDEM ? Kültür Yöneticileri Değişim Projesi”, Mercator Vakfı (Essen) ve Avrupa Kültür Vakfı’nın (Amsterdam) desteğiyle, MitOst (Berlin), Anadolu Kültür (İstanbul) ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin başlattığı yeni bir girişim. Nisan 2011’de başlayan proje, Türkiye ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında kültür yöneticilerine yönelik uzun vadeli işbirliğini teşvik etme ve destekleme amacı taşıyor. Proje kapsamında toplam 33 kültür yöneticisi ve kurumun, iki yıllık bir dönem için 16 kültürel işbirliği projesi geliştirmesi ve katılımcıların ortak çalışmalar yapmaları, birbirlerini ziyaret etmeleri, kültürel ve sanatsal deneyimlerini zenginleştirip ortak işler üretmeleri hedefleniyor.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir