Solar Çamur Kurutma Tesisi Geliyor!

29 Ekim 2015

Çanakkale Belediyesi, 2014 yılında faaliyete geçirdiği Atık Su Arıtma Tesisi’nde gerçekleşen arıtma işlemi sonrası ortaya çıkan çamuru da son derece çevreci bir yaklaşımla bertaraf etmek adına Solar Çamur Kurutma Tesisi’ni hayata geçiriyor. Başkan Gökhan, tesisin 3 ay gibi kısa bir sürede tamamlanacağını da sözlerine ekledi.

145 bin nüfusa eşdeğer olarak hizmet veren Atık Su Arıtma Tesisi, Çanakkale Belediyesi’nin çevreci yatırımları arasında bulunuyor. Atık sular, doğaya zarar vermeyecek şekilde bu tesiste işlenirken, arıtma işlemi sonrasında ortaya çıkan çamurun bertarafı için de düğmeye basıldı. Konuya ilişkin ön araştırmalardan sonra ileri teknoloji, çevre dostu, tamamen güneş enerjisiyle çalışan Solar Çamur Kurutma Tesisi için çıkılan ihaleyi, Arges Arıtma Makine Sanayi Ltd. Şti. kazanmış oldu.

Başkanlık Toplantı Salonunda firma yetkilileri ile düzenlenen Solar Çamur Kurutma Tesisi Yapım İşi Sözleşme İmza Törenine ise, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Başkan Yardımcıları Handan Özyayla, Ali Sürücü ve Rebiye Ünüvar ile Su Kanalizasyon Müdürü Mehmet Karaca katıldı.

Atık Su Arıtma Tesisi’nde ortaya çıkaran çamurun bertaraf edilmesi için kurutulması gerektiğini belirterek sözlerine başlayan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ek yakıt olarak kurutulmuş çamur kullanan çimento fabrikalarına verilecek olan çamur için tamamen çevreci, güneş enerjili kurutma sistemini tercih ettiklerini söyledi.

“Yatırımlarımızda Çevreci ve Sürdürülebilir Enerji Kaynakları Ön Planda”

Atık Su Arıtma Tesisi’nin hemen yanı başına kurulacak olan kurutma tesisinde yılda yaklaşık 650 ton çamurun kurutulmuş olacağını belirten Başkan Gökhan, yalnızca Çanakkale Belediyesi’nin değil, çevre ilçe ve beldelerdeki arıtma tesislerinin de çamurunun kurutulmasına olanak sağlanacağını kaydetti. Başkan Gökhan, “Günümüzde enerji kaynaklarının kullanımı çok önemli. Atık su ile ilgili de solar kurutma ile ilgili de çevrenin daha özenli kullanılması noktasında yeni teknolojileri kullanıyoruz. Bu da önemli bir anlayışımızı ortaya koyuyor; hep çevreci ve sürdürülebilir enerji kaynaklarını kullanmak suretiyle yatırımlarımızı bu şekilde değerlendiriyoruz” diye konuştu. Başkan Gökhan, tesisin 3 ay gibi kısa bir sürede tamamlanacağını da sözlerine ekledi.

Atık Su Arıtma Tesisi En Çevreci Yatırıma Dönüşüyor

Sözleşme İmza Töreninde bir konuşma yapan Arges Arıtma Makine Sanayi Ltd. Şti. yetkilisi Ahmet Işıtman ise, “Arıtma tesislerinden iki ana unsur çıkar; biri temiz su diğeri çamurdur. Her ikisi de bazen büyük baş ağrısına sebep olur, bazen de çok kullanışlı ürün haline gelir. Belediyemiz her ikisini de son derece kullanılabilir ürün haline getirecek tesislere sahip. Kurutma tesisinde, iki adet çamur karıştırma ünitesi ve 24 adet havalandırma fanlarıyla tesis içerisinde kontrollü bir hava karışımı sağlanacak. Aynı zamanda da tesis içine yayılan çamurun zaman zaman alt üst edilerek kurutulması sağlanacak. Bu işlem sırasında son derece düşük enerji kullanımı olduğu gibi günde bir saat kadar bir işçiliği gerektiren son derece çevre uyumlu bir teknoloji kullanılacak. Kurutulmuş çamurun 3500 kilo/kalori civarında enerjisi olduğu varsayıldığında, Başkanımızın söylediği gibi 650 tonluk çamur çok büyük bir enerji kazanımı olacak. Bu da çimento sanayinin fosil yakıtlarında yahut doğalgazında o derece eksilmeye sebep olacak. Dolayısıyla Çanakkale Belediyesi’nin Atık Su Arıtma Tesisi, hem arıttığı suyun dereyle birlikte debi yaratması, hem de çamurunun çimento sanayine bir enerji katkısı dolayısıyla bilinen teknolojiler içerisinde en çevreci, en ekonomik bir yatırım haline gelmiş olacak” diye konuştu. Konuşmaların ardından karşılıklı olarak imzalar atıldı.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir