“Söz hakkı şov hakkı değildir”

26 Haziran 2015

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Haziran ayı olağan Meclis toplantısı ÇTSO Kongre Fuar Merkezi İÇDAŞ Salonunda yapıldı. Meclis Toplantısı’nın bu ayki konuğu Çanakkale Ticaret Sitesi, Ezine Gıda İhtisas OSB ve Fuar ve Ticaret Merkezi projeleri ile ilgili olarak sunum yapan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzmanı Haşim Cihan Demirköprülü oldu.
Meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Yardımcısı Fahrettin Ersoy, İstanbul Sanayi Odası’nın düzenlediği Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasında bu yıl Çanakkale’den 5 şirket yer aldığını hatırlatarak, bu şirketlerin 6’ıncı İÇDAŞ Çelik, 62’inci Akçansa, 72’inci İÇDAŞ Elektrik, 114’üncü Kaleseramik ve 428’inci Doğtaş Kelebek Mobilya olduğunu belirtti. Ersoy, “Üretimlerini Çanakkale’de yapan bu şirketleri tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyor ve bir sonraki yıl bu sayının artmasını diliyoruz” dedi.
Meclis’i Yönetim Kurulu adına bilgilendiren ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin de, Ezine Gıda İhtisas OSB için Bakanlıkça yer seçim süreci başlatıldığını belirterek, “Bakanlıktan gelen 2 uzman personel yerinde incelemeler yapmış, ilgili kurumlarla görüşülerek bu süreçte yapılması gerekenler belirlenmiştir” dedi.
ÇTSO Başkanı Bülend Engin, TOBB & ÇTSO ETÜ fakültesi konusunda da Meclis’i bilgilendirerek, iki fakültenin isimlerinin belirlendiğini, TOBB ETÜ Üniversite Senatosu tarafından kabul edildiğini, Mütevelli Heyeti tarafından onaylandığını, 10 Mayıs 2013 tarihinde YÖK’e gönderildiğini belirterek, YÖK’ten cevap gelmediğini, konuyla ilgili olarak TOBB ETÜ’den gelen yazıyla birlikte Meclis üyelerine sundu.
Bülend Engin, konuşmasında, “Hiçbir projemizi gündem yaratmak ya da gündemde kalmak için ya da başka mecralara basamak olsun diye üretmedik. Söz hakkı şov hakkı değildir. Bizim projelerimiz Çanakkale’nin projeleridir, kazanan Çanakkale olacaktır, şahısların hedefi söz konusu değildir, şahısların kazanması devri ÇTSO’da sona ermiştir” dedi. ÇTSO Başkanı Bülend Engin’in Haziran ayı Meclis konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bir kısım projelerimizi hayata geçirdik, Çanakkale’ye kazandırdık. Bir kısım projelerimiz ise ne yazıktır ki bürokratik engellere takıldı. Projelerimizin her aşamasını Meclis toplantılarımızda, bilgilendirmelerimizde Oda tarihinde görülmeyen şeffaflıkla sizlerle paylaşıyoruz. Hiçbir projemizi gündem yaratmak ya da gündemde kalmak için ya da başka mecralara basamak olsun diye üretmedik. Söz hakkı şov hakkı değildir.
TOBB & ÇTSO ETÜ 2 fakültesi için 21 Kasım 2012 tarihinde imzalanan protokolümüzü de resim çektirmek için imzalamadık. Önce 2 fakültenin isimleri belirlendi, Üniversite Senatosu tarafından kabul edildi ve Mütevelli Heyet tarafından onaylanarak TOBB ETÜ tarafından yansıda gördüğünüz 10.05.2013 tarih ve 2039 sayılı yazı ile YÖK’e gönderildi. Halen cevap gelmediğine dair TOBB ETÜ Yazısını da görüyorsunuz.
8 Nisan 2015 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen 8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurasında İlimizin çözüm bekleyen konuları ile birlikte gerçekleştiremediğimiz tüm projelerimizi Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu’na ve 8 bakanımıza sunma fırsatım oldu. TOBB tarafından 15.06.2015 tarihli yazı ekinde gönderilen 3 dakika ile sınırlandırılan konuşmama ait CD’yi sizlerle de paylaşmak istiyorum.”

Osb’de yıllardır çözüm adına bir arpa boyu yol alınamadı
“Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak Çanakkale’nin hak ettiği konuma gelmesi için, benim işim mi onun işi mi demeden doğru bildiğimizi yapmaya devam etmekteyiz. Bize verilen görev icraat ise icraatın içinde oluruz. İcraatın içinde olamıyorsak da kıyısından kenarından yapışarak makam koltuk işgal edemeyiz.
Biliyorsunuz Çanakkale Organize Sanayi Bölgesi’nde de Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak görev yapmaktaydım. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, OSB kurulduğundan beridir OSB Yönetimindedir. Ne yazıktır ki yıllardır çözüm adına bir arpa boyu yol alınamamıştır.
OSB Yönetiminde görev yaptığımız kısa süre içerisinde; Organize Sanayi Bölgesinde elektrik iletim hatlarının gerekli bakımı yaptırılarak elektrik kesintilerinin kısmen azaltılması, trafo binasının güçlendirilmesi, boya işi, OSB İdare binasının dış ve iç boya, iç tadilat işleri, kullanım suyu polietilen borusunun değişimi, trafo önü yağmur suyu gider ve ızgara işi, karayolu altı menfez içi çelik boru değişimi ve giriş çevre düzenlemesi gibi işleri bizzat takip ederek yaptırdık.
Arıtma sorununun çözümü için GMKA’na verilecek arıtma denge havuzu projesinin tüm alt yapı çalışmalarını hazırlatarak OSB Müdürüne GMKA’na başvuru yapması için teslim ettik. Temennimiz biran önce projenin hayata geçirilmesidir.
Bir Sayın Meclis Üyemiz bu salonda bir sene önce şikayetlerini dile getirmiş, ayda 6-7 bin TL vidanjör parası verdiğini haykırmıştı. Çanakkale’nin kanalizasyon, arıtma sorununu Oda’nın görevlerine mal ederken benim de dahil olduğum emekli sınıfın haricindeki tüm Çanakkale önce bir kendilerine sormalıdır.
Organize Sanayi Bölgesi’nin yeterli doluluğa ulaşması ile birlikte yönetiminin tamamen işadamlarına bırakılması yönünde OSB Yönetiminde alınan karara ÇTSO uymuştur ve OSB Yönetiminden ve Başkan Vekilliğinden feragat edilmiştir.
Bizim amacımız iş dünyasının önünü tıkamak değil, açmaktır. Meclisimizde oybirliği ile alınan karar ile raporunu hazırladığımız Ezine Gıda İhtisas OSB için Bakanlıkça yer seçim süreci başlatılmıştır. 11 Haziran 2015 günü Bakanlıktan gelen 2 uzman personel yerinde incelemeler yapmış, ilgili kurumlarla görüşülerek bu süreçte yapılması gerekenler belirlenmiştir. Sürecin her aşaması her zaman olduğu gibi yine sizlerle ve tüm üyelerimiz ile paylaşılacaktır. Şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerimizden asla taviz verilmeyecektir. Bunun en büyük takipçisi de Odamızın gerçek sahibi üyelerimiz olacaktır.
Çünkü bizim projelerimiz Çanakkale’nin projeleridir, kazanan Çanakkale olacaktır, şahısların hedefi söz konusu değildir, şahısların kazanması devri ÇTSO’da sona ermiştir. İnşallah, Gıda İhtisas OSB ile, Çanakkale markaları, tüm dünyada layık olduğu değeri bulacaktır.
Bir komitemizin talebi üzerine, Çanakkale’nin deniz ticareti tarihini araştırmak görevini bizzat üstlendik. Pek çok bilgi, belge topladık ve toplamaya da devam ediyoruz. İnşallah önümüzdeki ay da bu bilgileri sizlerle paylaşacağız. Mübarek gün sözü daha fazla uzatmak istemiyorum. Ramazan Bayramınızı şimdiden kutlar, sağlık ve huzur içinde, aileleriniz ile birlikte nice bayramlar, işlerinizde hayırlı kazançlar dilerim.”

Kümelenme Destek Programları Sunumu Yapıldı
Meclis toplantısında daha sonra, ÇTSO’nun Çanakkale Ticaret Sitesi ve Ezine Gıda İhtisas OSB, Fuar ve Ticaret Merkezi projeleri ile ilgili olarak, kümelenme konusunda sunum yapmak üzere Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzmanı Haşim Cihan Demirköprülü kürsüye geldi. Sanayide kümelenmenin tanımına ve faydalarına değinen Demirköprülü, “Benzer faydaları kurmayı planladığınız Ezine Gıda ihtisas OSB’ye de uygulayabiliriz” dedi. Demirköprülü, fuar, ar-ge, marka geliştirilmesi gibi konuların da desteklenen faaliyet grupları içine girdiğini ifade etti.
Meclis toplantısında, daha sonra Hesap İnceleme Komisyonu’nun 2015 Mayıs ayı mizanı ile ilgili raporunun okunması ve onaylanması, başvuruda bulunan üyelerin Azami Fiyat Tarifelerinin onaylandı.
“Eski defterleri karıştırmayalım”
Ayrıca, devamsızlık sebebiyle üyeliği düşen Meclis üyelerinin yerine yedeklerinin çağrılması kararı alındı. Bazı üyelerin bu konuda görüş bildirmesi üzerine ÇTSO Başkanı Bülend Engin, “Eski defterleri karıştırırsak… Hiç karıştırmayalım” dedi. Toplantının son gündem maddesinde Meclis üyeleri, çeşitli konularda görüşlerini bildirdiler. Toplantıda giderek azalan katılımcı sayısı ise gözden kaçmadı.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir