Sürdürülebilir Turizm İçin Kapasite Geliştirme Semineri Düzenlendi

29 Ocak 2015

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu Efes ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle yürütülen Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu Projesi kapsamında düzenlenen ‘Kapasite Geliştirme Seminerleri’nin ikincisi Çanakkale’de gerçekleştirildi.

Çanakkale ve çevre ilçelere bağlı kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve turizm alanında faaliyet gösteren işletmelerden büyük ilgi gören seminerde, Gelecek Turizmde’nin proje ortakları ve uzmanlar, Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu kapsamında bilgi paylaşımında bulundu.

Anadolu Efes, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve UNDP bu yıl ilk kez Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu kapsamında ‘Kapasite Geliştirme Seminerleri’ düzenlemeye başladı.

Katılım sağlayan yerel paydaşları Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu, sürdürülebilir turizm, proje uygulama ve yönetme konularında bilgilendirmek amacıyla düzenlenen Kapasite Geliştirme Seminerleri’nin ikincisi, 28 Ocak’ta Çanakkale Çanak Hotel’de yapıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Anadolu Efes Kurumsal İletişim Yöneticisi Ercan Meral, Anadolu Efes’in kurumsal sosyal sorumluluk yaklaşımının en önemli ayağı olan yerel kalkınmayı ve sürdürülebilir turizmi temel alan Gelecek Turizmde Projesi’nden bahsetti. Meral konuşmasında “Gelecek Turizmde, özel sektör, kamu ve sivil toplum kuruluşu işbirliğiyle yerelden edindiği tecrübeyi ulusal boyuta taşıyan önemli bir programdır. Projenin başarısında bu güçlü işbirliğinin rolü çok büyük. 7 yıldır süren Gelecek Turizmde Projesi ile yerel kalkınma modelleri yaratarak sürdürülebilir turizmi destekliyoruz” dedi.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü Şehir Plancısı Eda Uçak Taşkıran ise yaptığı konuşmada Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak, toplum temelli ve sürdürülebilir nitelikli turizmin Bakanlık öncelikleri arasında yer aldığını, yerelden başlayan turizm girişimlerinin, Bakanlık 2023 yılı hedeflerine ulaşılmasında büyük rol oynayacağını, Çanakkale’nin kültür ve turizm potansiyelinin tespiti, planlanması ve ülkemiz turizmi içinde hak ettiği yeri alması ile ilgili yürütülen çalışmalara maddi ve teknik katkı vermeye devam edileceğini belirtti. Taşkıran, Türkiye Turizm Stratejisi 2023 kapsamında Güney Marmara Zeytin Koridoru ve Troya Kuzey Ege Kültür ve Termal Turizm Gelişim Bölgesi içerisinde yer alan Çanakkale ilinin tarihi, kültürel, doğal, jeotermal, gastronomik ve benzeri potansiyellerinin toplum temelli ve sürdürülebilir turizm ürünü haline getirilebilmesi noktasında önem taşıdığının altını çizdi. Yanı sıra, Çanakkale deniz ve kara savaşlarının 100. Yıldönümü sebebiyle Bakanlık bünyesinde kurulan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın çalışmalarından bahsederek yerel dinamiklerin etkinliği bağlamında söz konusu Alan Başkanlığı ve faaliyetlerinin bölge ve ülke içindeki önemine de değindi.

Seminerde ‘sürdürülebilir turizm ve yerel ekonomik kalkınma’ya odaklanan Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Çakmak ise turizm sektörüne sürdürülebilir modellerle yön vermenin önemine dikkat çekerek “Sürdürülebilir turizmin en önemli başarı koşullarından biri, yerellerin kendi turizm politikalarını oluşturabilmesi ve uygulayabilmesidir” dedi.

UNDP yetkililerinin projeye başvuru koşullarını detaylı bir şekilde anlattığı etkinlik kapsamında bir de “proje geliştirme atölyesi” yapıldı. Atölye çalışmasında katılımcılar interaktif grup çalışmaları ile proje fikirleri geliştirdiler.

Etkinliğe, Çanakkale yerel yönetim temsilcileri, çeşitli sivil toplum kuruluşları, sanayi odaları, esnaf odaları, ticaret odaları, ticaret borsası ve özel sektör temsilcilerinin yanı sıra Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyeleri katıldı.

İlki geçen hafta Eskişehir’de yapılan Kapasite Geliştirme Seminerleri sırasıyla Adana, Muğla, Trabzon, Edirne, Konya, Diyarbakır, Kars ve Van’da yapılacak.

Gelecek Turizmde Hakkında
Gelecek Turizmde Projesi, 2007 yılında Anadolu Efes, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle başladı. Projenin bölgesel kalkınma ayağındaki Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi (DATUR) kapsamında Erzurum’un Uzundere İlçesi’nde birçok ev pansiyonu kuruldu. Proje ile bölgede kuş gözlem festivalleri, rafting yarışları yapıldı. Çalışmalar sonucunda Uzundere ilçesi 2013 yılında Bakanlar Kurulu Kararıyla “Turizm Merkezi” ilan edildi. Ayrıca Gelecek Turizmde kapsamında 2007 – 2012 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi tarafından 27 ilde turizm eğitimleri verildi, 5000’den fazla kişi bu eğitimlerden yararlandı. 2013 yılında “Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu (STDF)” adı altında fon programına dönüştürülerek devam eden “Gelecek Turizmde”, her yıl üç sürdürülebilir turizm fikrine fon sağlıyor. Ana hedefi, yerel turizm aktörlerinin ve sivil toplum örgütlerinin, kamu ve özel kuruluşlarla işbirliği geliştirerek, kapasitelerini artırmaları olan Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu’na (STDF) iki yılda tüm Türkiye’den 440 proje başvurusu yapıldı. STDF’nin birinci döneminde “Seferihisar’ın Geleneksel Mutfağı Projesi”, “%100 Misia”, “Mardin’de Kadın Liderliğinde Sürdürülebilir Turizm Girişimlerinin Yaratılması” projeleri hayata geçirildi. İkinci dönemde ise “Dünyanın En Eski Tapınağı Göbeklitepe’de Taş İşçiliği”, “Malatya’nın Mirası Arslantepe” ve “Safranbolu Hatırası” projelerine destek verilecek.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir