Tarihi Hamam Seramik Müzesi ve Atölyesi Haline Getirilecek

03 Ağustos 2009

Çanakkale’de 105 yıl önce yapılan Müstahkem Hamamı ?Seramik Müzesi ve Atölyesi? haline getirilecek.

1904 yılında Asaf Paşa tarafından yaptırılan tarihi hamamın zamanında askerlerin yıkanmasında kullanıldığını belirten belediye yetkilileri, ?Yaklaşık 20 yıl önce kapısına kilit vurularak kullanılmayan bu yeri seramik müzesi ve atölyesi haline getirmek için Boğaz Komutanlığı?ndan talep ettik. Kültür ve turizm kenti olan Çanakkale?nin bu önemli vizyonunu destekleyecek, eski ve özgün sanatları bugünkü nesillere ulaştıracak kalıcı alanın oluşturulması çok önemli. Yaptığımız başvuru sonunda Çanakkale Boğaz Komutanlığı’na tahsisli, Cevatpaşa Mahallesi Kaya Sokak’ta konumlanan tescilli eski eser taşınmazın bu amaçla kullanım hakkı bize verildi. Çanakkale Boğaz Komutanlığı ile Belediyemiz arasında yapılan protokol sonucu yapının kullanım hakkı Belediyemize devredildi? dedi.

Bu yerin seramik müzesi ve atölyesi haline getirmek için çalışmalara başlanacağını da belirten belediyle yetkilileri, ?Çanakkale 17. yüzyıl sonlarındaN 20. yüzyıl başına kadar özgün ve ilginç formlu seramik eserlerin üretildiği önemli bir merkez oldu. Çanakkale için bu derece önemli ve özel olan seramikle ilgili bugün itibariyle kent merkezimizde bu sanatın geçmişten günümüze seyahatini anlatan kalıcı bir sergi ve müze yer almamakta. İşte bu yer sayesinde seramikler yeniden gün yüzüne çıkabilecek? dedi.

Mevcut hali iki katlı olan yapının, parsel alanının 1763.44 metrekare olduğunu da ifade eden belediye yetkilileri, ?Yapı toplam 423.7 metrekare zemin alanı üzerinde toplam 565.9 metrekare inşaat alanına sahip. Kentin önemli bir kültür mirası olan Çanakkale seramiklerinin halkla buluşması için, bu amaca uygun tescilli bir mekanda sergilenmesi için öncelikle, Belediyemiz İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teknik elemanlarınca rölöve projesi hazırlanarak, yapının Seramik Müzesi olarak kullanılabilmesi için nasıl bir fonksiyonlandırma yapılabileceği değerlendirildi. Değerlendirme sonucunda hazırlanan restorasyon projesi yapım çalışmalarına başlayabilmek için Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’ne gönderildi. Şuan buradan gelecek cevap bekleniyor? dedi.

“SERAMİK MÜZESİ BÜYÜK İLGİ GÖRECEK”

Restorasyon projesi kapsamında, yapının Kaya Sokak cephesinde yer alan mevcut soğukluk, ılıklık ve sıcaklık olarak kullanılan bölümlerinin sırasıyla, seramik müzesine giriş, dinlenme ve bilgilendirme alanı ile sergileme alanları olarak düzenleneceğini belirten belediye yetkilileri, ?Dinlenme ve bilgilendirme alanında, dışarıdan gelenlerin sergi alanına geçmeden önce dinlenirken, bilgi ekranından yapının tarihçesi ve sergilerin içeriği hakkında bilgilendirilecekleri bir mekan oluşturulmak istendi. Bu alanda ayrıca, seramik satış ofisi de yer alacak. Ziyaretçilerle ilgilenecek uzman odasının yer alacağını bu soğukluk bölümünden betonarme merdivenle üst kata çıkılacak ve üst katta galeri boşluklu bölüntüsüz bir alan yer alacak. Burası süreli sergi alanları için kullanılacak? dedi. Sergileme alanları olarak fonksiyonlandırılan ılıklık ve sıcaklık bölümlerinde yapının tek kata ineceğini de belirten belediye yetkilileri, ?Burada yapısal müdahalede bulunulmadan, sadece niteliksiz duvarlar kaldırılarak sergileme aparatları montajlanacak. Sıcaklık bölümünde görülen döşemede kot farklılıkları ve orijinal mermer döşeme orta göbek taşı korunarak sergileme alanlarında hareketlilik sağlanacak. Sergi alanına çevrilen sıcaklığın arkasında yer alan, dışarıdan bağımsız girişli kalorifer dairesi cafeteryaya fonksiyonuyla düzenlenecek. Açık kafeterya, yapının arka cephesinde yer alan bahçeye de servis yapabilecek. Yapının sonradan yapılarak, orijinal hamam binasına ilave edilen kısmına soğukluk bölümünden bir kapı boşluğu ile geçilecek. Tek katlı yığma ilave binanın hem Kaya sokak, hem de İnönü caddesi tarafında yer alan bahçeden giriş kapısı var. İlave yapı, Kaya sokak tarafında iki ve arka cephede bir adet odaya sahip. Kaya sokak tarafında yer alan giriş bölümü korunarak ziyaretçiler için emanet dolabı ve vestiyer konulacak. Bu girişten seminer odasına geçilebilecek. Böylelikle, ek bina tarafında kalan giriş, toplu olarak müzeyi ziyarete gelen konukların direk seminer odasına alınarak sonra düzenli olarak sergi alanına alınmalarını sağlayacak? şeklinde konuştu.

Ek binada yer alan seminer odası olarak düzenlenecek alanın tuğla ile inşa edildiğini belirten yetkililer, ?Binanın Kaya sokak tarafındaki cephesi de kırmızı tuğla ile kaplanmış durumda bulunuyor. Giriş kapısı ve yanında yer alan ikişer adet pencere sivri kemerli özelliğe sahip. Kapı ve pencereler sıva ve tuğladan sövelerle çevrili olan binada kemerlerin üzerlerinde kilit taşları bulunuyor. Giriş kapısının üzerinde iki adet kitabe yer alan tarihi binanın karakteristik özelliğini ifade eden tuğla sivri kemerleri çevreleyen söveler bakımdan geçirilecek. Ahşap doğramalar tadil edilecek. Kitabe bakıma alınacak? dedi.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir