Tarihi Krupp Topu Eceabat’ta

08 Nisan 2010

Çanakkale savunmasının güçlendirilmesi amacıyla 1889 yılında Almanya’dan satın alınan 7 toptan biri olan ve Urla Menteş Askeri Bölgesi’nde bulunan 170 ton ağırlığındaki Krupp topu zorlu yolculuğun ardından Tırla Çanakkale’nin Eceabat ilçesine getirildi.

2 gün süren zorlu yolculuğun ardından arabalı vapurla Kepez iskelesinden Eceabat’a götürülen tırı törenle karşılayan Eceabatlılar duygusal anlar yaşarken, bazı vatandaşlar da tören alanında şaşkın bakışlarla bekledi.
Eceabat’ta gerçekleştirilen törende bir konuşma yapan Kaymakam Bülent Uygur, 2006 yılında Milli Savunma Bakanlığı ile Kültür Bakanlığı arasında imzalanan protokol gereği Menteş’te bulunan topun Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Mecidiye Tabyası’nda sergilenmek üzerene nakline karar verildiğini belirterek, “Çanakkale Savaşı’nda da aktif olarak kullanılan tarihi topun Eceabat ilçesine bağlı Mecidiye tabyasında sergilenecek olması bizleri mutlu ediyor. Mecideye tabyasında gerçekleştirilen restorasyan çalışmaları kapsamında burada bu şekilde bir topun birebir benzerinin yapılması planlanıyordu. Yapılan görüşmeler sonunda Çanakkale Savaşı’nda da kullanılan bu toplarlardan birisinin Urla Menteş’te olduğunun tespitinin ardından yapılan görüşmelerden olumlu sonuçlar alındı. Böylece topun birebir benzerinin yapılması yerine aslının burada sergilenmesi s ağlandı. Bu konuda emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” dedi.

121 YILLIK GEÇMİŞE SAHİP TARİHİ TOP ÇANAKKALE SAVAŞINDA KULLANILDI

Tarihi top ile ilgili açıklamalarda bulunan yetkililer Urla Menteş Askeri Bölgesi’nden Çanakkale’ye taşınan 1888 yapımı Krupp topunun, Çanakkale savunmasının güçlendirilmesi maksadıyla 1889 yılında Almanya’dan satın alınan 7 toptan biri olduğunu belirterek, “O dönem alınan 7 toptan ikisi İstanbul Rumeli Kavağı’na, ikisinin Çanakkale Rumeli Hamidiyesi’ne, ikisinin Anadolu Hamidiyesi’ne ve biri de Çimenlik Tabyası’na konulmuştu. Bu toplar 18 Mart 1915 tarihinde ilk kez muharebede kullanıldı. Özellikle Anadolu Hamidiyesi’ndeki iki top Fransız Bouvet Savaş Gemisi’ni batırmış; İngiliz Agamennon, Irresistible ve Ocean Zırhlıları’nı yaralayarak savaş dışını bırakmıştı. Havranlı Seyit Onbaşı ve Niğdeli Ali’nin kullandığı topun hangisi olduğu kesin olarak bilemiyoruz. Ancak onların kullandığı toplar bu 7 toptan birisi” dedi.

“TARİHİ TOPLAR 1924 YILINDA DENİZ YOLUYLA URLA YARIMADASINA GETİRİLDİ”

Öte yandan, 7 toptan 3’ünün 1924 yılında deniz yoluyla Urla Yarımadası’na getirildiğini de belirten yetkililer, “Bu topların araziye döşenen raylar üzerinden insan ve hayvan gücüyle yerlerine yerleştirildiğini biliyoruz. Menteş Askeri Bölgesi’ne konulan bu üç 1945 yılına kadar eğitim ve atışlara katıldı. Daha sonra bu üç toptan ikisi parçalanarak MKE’ne teslim edildi. Kalan bir adedi de hatıra olarak Menteş’te bırakıldı. Geriye kalan 4 toptan biri Çanakkale’de mevzide tam tahrip olurken; biri kundağının tahrip haliyle Çanakkale’de Cumhuriyet meydanında sergileniyor. Toplardan bir diğeri İstanbul’da Askeri Müze’de yer alırken, bir tanesinin de yeri bilinmiyor. İzmir Urla Menteş Askeri Bölgesi’nden Çanakkale’nin Eceabat ilçesine nakledilen 170 ton ağırlığındaki tarihi top bundan sonra Mecidiye Tabyası’nda sergilenecek” dedi.

Törene Eceabat Kaymakamı Bülent Uygur, Belediye Başkan vekili Hüseyin Kurular, 18. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Gökhan Gökalp, askeri ve mülki erkan ile vatandaşlar katıldı.

İHA

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir