Tevfikiye Arkeo- Köy Oluyor…

21 Haziran 2018

OPET tarafından yapılan çalışmalar tamamlandığında Tevfikiye Köyü’nün Truva dönemini yaşatan binaları ve figürleri ile tarihi ve mitolojik bir kimlik kazanması hedefleniyor.

2018 TROYA YILI çalışmaları kapsamında Çanakkale Valiliği ve OPET tarafından imzalanan protokolle birlikte OPET’in Tevfikiye Köyü’nde yaptığı yenileme ve rehabilitasyon çalışmaları yanı sıra Çanakkale Valiliği İl Özel İdaresi’nin yaptığı içme suyu ve kanalizasyon alt yapı çalışmaları tamamlandı. Ayrıca Çanakkale Valiliği’nin talimatıyla TELEKOM tarafından telefon kablolarının yer altına alınması, UEDAŞ tarafından elektrik hatlarının yer altına alınma çalışmalarının devam ettiği Tevfikiye Köyü’nde, hatların yer altına alınmasından sonra doğal granit taşla köy içi yol, çevre ve meydan düzenlemeleri İl Özel İdaresi tarafından kısa zamanda tamamlanacak. 2018 TROYA Yılı kapsamında Çanakkale Valiliği İl Özel İdaresi’nin Çanakkale merkez Karanlık Liman’dan Tevfikiye Köyü’ne giden 10 km yol asfaltlama çalışmaları ile Çıplak Köyü ve Halileli Köyü altyapı çalışmaları devam etmekte olup ayrıca Troya Tarihi Milli Parkı içerisinde yer alan Cezayirli Gazi Hasan Paşa Av Köşkü yol yenilemesi, Kumkale ve Yeniköy yol yenileme ve Yeniköy Plajı yenileme çalışmaları da devam etmekte. Çanakkale Valiliği ve OPET tarafından imzalanan protokol kapsamında; Tevfikiye Köyü’nde Çanakkale Valiliği İl Özel İdaresi ve OPET tarafından sürdürülen yenileme ve rehabilitasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra TROYA Milli Parkı’nda yer alan; Kumkale, Çıplak, Kalafat, Halileli,Yeniköy’de de bütünsel olarak alt yapı ve üst yapı yenileme ve rehabilitasyon çalışmalarına hızlı bir şekilde başlanacak.

TEVFİKİYE TRUVA’YI YAŞATAN BİNALARI İLE TARİHİ BİR ANLAM KAZANACAK

Organizasyonda konuşma yapan OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk tarihi, mitolojik, kültürel ve doğal güzellikleri ile önemli bir kültür hazinesi olan Troya ve Tevfikiye Köyü’nü gelecek nesillere taşımak için çalışmalara imza atmaktan gurur duyduklarını belirterek sözlerine başladı. Öztürk şöyle konuştu: “Çanakkale’nin ve yöre halkının tarih, kültür, turizm açısından kalkınma ve ekonomik olarak gelişiminin her ögesini içerisinde barındıran Troya bölgesinin hak ettiği değere kavuşması için tüm kurum ve kuruluşlarımızla birlikte çalışmaya gönüllü olduk. Troya’nın var olan turizm potansiyelinin artışını sağlayarak yerel ekonomik kalkınmayı, yöresel ürün pazarlarını canlandırarak, istihdam yaratarak vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artırmayı amaçlıyoruz. İlk olarak Troya Ören Yeri ve yeni açılacak Troya Müzesi’ne en yakın konumdaki Tevfikiye Köyü’nden işe başlamaya karar verdik. Dünya kültür hazinemiz Troya Ören Yeri ve Müzesi’ne gidecek olan ziyaretçiler, bu köyün giriş yolunun önünden geçiyor. Köyümüzü, bu ziyaretler sırasında mola verilen, gezilen, organik sebze-meyve, hediyelik eşya alışverişinin yapıldığı ve Troya tarihinden motiflerin yer aldığı bir köy haline getirmek istiyoruz. Tevfikiye Köyü’nün bir yandan restorasyonu devam ederken bir taraftan da köy halkına yönelik olarak Çanakkale Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle farklı başlıklarda kurslar başlatarak bölgede sosyal yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçladık. Tüm çalışmalarımız tamamlandığında, Tevfikiye Köyü, Truva dönemini yaşatan binaları ve figürleri ile tarihi bir anlam kazanacak.”

OPET TARAFINDAN KÖYDE NELER YAPILIYOR?

· Köyün giriş yolu ve çevresi düzenleniyor.

· Köy kahvesi, düğün salonu ve sağlık ocağında Truva dönemi konseptine göre mimari yenileme çalışmaları yapılıyor.

· Tarihi köy camisi aslına uygun şekilde yenileniyor.

· Geniş Truva ovasına hakim bir noktada konumlanan ve Truva Meydanı olarak adlandırılan meydan, seyir alanı olarak düzenleniyor.

· Köy kahvesinin bahçesinde bulunan bina Truva evi konseptinde restoran olarak kullanılmak üzere yenileniyor.

· Köy içinde yer alan ve kullanılmayan eski köy okulu pansiyona dönüştürülüyor.

· Köy meydanında ve genelinde peyzaj çalışması yapılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ağaç ve Peyzaj A. Ş. tarafından yöreye bağışlanan toplam 14 bin 800 adet bitki dikimi yapılıyor.

· Köy kahvesi ve düğün salonunda yer alan tuvaletler, OPET standartlarına göre yenileniyor.

· Köydeki binalara boya desteği verilerek mülk sahiplerinin, ‘Truva’ ruhuyla örtüşecek şekilde belirlenen desen, renk ve motiflere göre evlerini boyaması ve bakımını yapması sağlanıyor.

· Estetiği bozan görüntüler düzenleniyor, evlerin etrafına çiçeklendirme ve ağaçlandırma yapılıyor.

· Köy girişindeki satış stantları yenileniyor.

· Köye, bank ve çöp tenekesi gibi şehir mobilyaları yerleştiriliyor.

· Köye yönlendirme yapan ve tanıtan tabelalar yol kenarlarında uygun noktalara konuluyor.

· Köyde kullanılmayan atıl durumdaki evler, komple bakımdan geçirilerek atölyelere dönüştürülüyor.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir