Ticaret Borsası, Süt ve Hayvancılık Sektörü Yatırımcılarını Ziyaret Etti

05 Şubat 2014

Çanakkale Ticaret Borsası son yıllarda ilimizde sayıları gittikçe artan süt ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren büyük ölçekli yatırımcıları ziyaret programı başlattı. Bu program kapsamında özellikle Ezine ilçesinde kümelenen süt ve hayvancılık yatırımcılarını ziyaret etme kararı alan Borsa yetkilileri, Ezine’ye bağlı Üvecik Köyü’ndeki Uluova Süt ve Oruçoğlu Süt tesislerini ziyaret etti.

Ziyarete Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Yıldırım, Genel Sekreter Sevcan Elver, İş-Kur İl Müdürü Ali Çalışkan, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feyzi Uğur, GMKA Çanakkale Koordinatörü Recai Başaran da katıldı.

Ziyaretin ilk aşamasında Üvecik Köyünde halen yatırım aşamasında olan Uluova Süt tesisleri gezildi ve yatırımcı Mehmet Akif Hut’tan bilgi alındı. Mehmet Akif Hut “Uluova Süt’ün 456 dönüm arazi üzerinde kurulduğunu, yaklaşık 3000 başlık bir hayvancılık tesisi olacağını, sosyal tesisleri, kapasitesi, istihdamı, yönetimi, üretimi ve markalarıyla örnek bir tesis olacağını” ifade etti. Bölgede önemli bir sözleşmeli tarım kapasitesi oluşturacaklarını, çok büyük miktarda silaj ürettireceklerini ifade eden Mehmet Akif Hut, hayvanların yüksek verim özellikleriyle ABD’den ithal edileceğini ve ilk aşamada günlük 25.000 litre süt üretmeyi planladıklarını, tesisi de bu yıl sonuna kadar devreye almayı planladıklarını söyledi. Daha sonra tesisin kapasitesi, yatırım imkanları, istihdam imkanları üzerinde kısa bir sunum yapan Uluova Süt yetkililerine, Borsa Başkanı Kaya Üzen bölgemize bu çapta büyük bir yatırımı kazandırdıkları için teşekkür etti.

Yatırımın çok iyi planlandığını, her aşamasının her detayının çok iyi hazırlandığını ifade eden Kaya Üzen bu tür yatırımların ayakta kalabilmeleri, başarılı olabilmeleri için pazarlama ve satış ayağının çok iyi tasarlanması gerektiğini ifade etti. Bu konuda Çanakkale Ticaret Borsası olarak Uluova Süt’e her türlü desteği vereceklerini ifade eden Kaya Üzen, mandıranın, süt tesisinin, işletmenin kar etmesinin çok önemli bir faktör olduğunu ve bu faktörün Uluova Süt’ün sürdürülebilir bir işletme olabilmesi için çok önemli bir etken olduğunu söyledi. Başkan Üzen, yaklaşık 45 yıldan beri gıda ticareti, dağıtımı ve lojistiği ile uğraşan bir firmanın ikinci jenerasyon yöneticisi olarak ülkemizde bu ölçekteki hayvancılık yatırımlarının başarısı için en önemli aşamanın pazarlama, markalaşma ve satış olduğunu ifade etti. Sektördeki bu büyüklükteki yatırımlardan örnekler veren Kaya Üzen “Bu büyüklükteki tesisin başarılı olması ve bölgeye katma değer sağlayabilmesi için en önemli nokta karlılıktır” dedi.

Kaya Üzen’in ardından söz alan Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus bu tesisin bölgedeki bitki desenini çok büyük ölçüde değiştireceğini, bunun için de önemli miktarda yem bitkisine ihtiyaç olduğunu anlattı. İş-Kur Müdür Ali Çalışkan ise İş-Kur olarak Uluova Süt ile ortak çalışmalar yapacaklarını, ortak eğitimler düzenleyeceklerini ifade etti. Son olarak söz alan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feyzi Uğur, tesis ile gurur duyduğunu ve Ziraat Fakültesi ile Uluova Süt’ün çok yakın işbirliği içinde olacaklarını söyledi.

Uluova Süt’ün ardından yine Üvecik Köyü’nde faaliyet gösteren Oruçoğlu Süt’ün tesislerine geçen Borsa yönetimi burada da tesisin kapasitesi, veterinerlik hizmetleri, satış ve pazarlama imkanları üzerinde görüşmeler yaptı.

Son olarak Başkan Kaya Üzen “İlimiz ekonomisindeki bu gelişmeler oldukça sevindirici. Böyle büyük ölçekli yatırımların ilimize kazandırılmasından çok büyük memnuniyet duymaktayız. Buna benzer, büyük ölçekli tesislerin ilimize kazandırılmasında emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Yatırımcılarımıza da başarılar diliyorum.” dedi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir