Troia Antik Kenti’ndeki Kazı Çalışmaları Yeniden Başlıyor

20 Haziran 2011

Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırları içerisinde bulunan Troia antik kentindeki kazı çalışmaları yeniden başlıyor.

1988 yılından bu yana Prof. Dr. Manfred Korfmann yönetiminde gerçekleştirilen kazı çalışmaları kapsamında, Troia II savunma duvarlarına bitişik olarak yapılmış Tunç Çağı mimarisinde kültürel işlevi olduğuna inanılan bir megaron yapısının ortaya çıkarıldığını belirten yetkililer, “Bu özel yapı, Çanakkale Boğazı’ndaki rüzgarı sembolize eden bir çatı konstrüksiyonu ile kapatılarak ziyarete açıldı. Eserin koruma çatısıyla kaplanarak restore edilmesine çeşitli evrelerde destek veren özel bir firma, Tunç Çağı’na ait bu eserin sergilenmesine de önemli katkılarda bulundu. Anadolu’daki megaron yapıları arasında şimdiye kadar en iyi şekilde konuma gelmiş olan yapı, içindeki tüm buluntuların envanteriyle birlikte gün ışığına çıkarıldı. Schliemann kazılarından itibaren yanmış kent olarak adlandırılan bu dönemdeki hazine evresine ait bu mimari buluntu, Troia ve Ege Bölgesi kronolojisi içinde büyük önem taşıyor. Bu kültürel yapıların Troia’daki Schliemann dönemi kazılarında bulunan hazinelerle aynı evreye ait olmaları da buluntuların önümeni daha da artırıyor. Troia’nın zenginliğinde büyük bir rol oynayan Çanakkale Boğazı’ndakı rüzgarı da sembolize edecek bir çatı konstrüksiyonu ile kapatılan bu yapı, Troia’ya gelen ziyaretçiler tarafından rahatça görülebiliyor. Troia Ören Yeri kazı çalışmalarının ana sponsoru olarak desteğini sürdüren Siemens AŞ, bu çerçevede Çanakkale Tübingen Troia Vakfı’nın kurulmasına öncü rol oynadı” dedi.

Troia antik kentindeki 2011 yılı kazıları, kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Ernst Pernicka başkanlığında haziran ayı sonunda başlayacak.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir