Troia Müzesi Mimari Proje Yarışmasında Dereceye Giren Eserler Sergilendi

02 Temmuz 2011

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan yaklaşık 5000 yıllık geçmişe sahip Troia ören yerinden çıkarılan arkeolojik eserlerin korunması ve sergilenmesi amacıyla Çanakkale’nin Tevfikiye köyünde yapılacak müze için düzenlenen mimari proje yarışmasında birinci gelen eser ile diğer eserler gerçekleştirilen sergi ile beğeniye sunuldu.

Çimenlik Kalesi Muavenet’i Milliye Sergi Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda bir konuşma yapan Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, yapılacak müze ile Milattan Önce 2900 yılında başlayıp 5000 yıldır süren tarihe tanıklık yapılacağını belirterek, “1998 yılından buyana UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası ilan edilen ve sadece bizim değil, tüm insanlığın ortak mirası olan Troia sonunda müzesine kavuşuyor. Troia Müzesi’nde 12 bin 336 arkeolojik, 2 bin 747 etnografik ve 15 bin 202 de sikke ziyaretçilerin ve dünyanın ilgisine sunulacak. Bu kapsamda Troia Müzesi Projesi birinciliğine değer görülen Ömer Selçuk Baz’ı ve derece alan diğer eser sahiplerini tebrik ediyorum” dedi.

AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş de yaptığı konuşmada Troia Müzesi projesine sahip çıkarak büyük önem veren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a teşekkür ederek, “Troia’ya müze kurulması konusunda çok çabalar sarfettik. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay bizlere gerçekten çok yardımcı oldu ve bu projenin hayata geçirilmesinde katkı sağladı. Ayrıca bu müze Troia Antik kentinde yıllarca kazı heyeti başkanlığını yapan ve hayatını kaybeden Manfred Osman Korfman’ın hayaliydi. Şimdi bunu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Troia bizi hem geçmişimize, hem de geleceğimize bağlayan dünya mirası. Ona sahip çıkmaya devam edeceğiz ve dünyanın birçok yerinde bulunan Troia hazinelerinin de bu müzesinin kurulmasının ardından iadesi konusunda çalışmalar yapacağız” dedi.

CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş da Troia Müzesinin önemini dikkat çekerek, müzenin kurulmasının ardından Çanakkale’nin turizminin daha da gelişeceğini belirtti. Toplantıda ayrıca Kültür ve Turizm Müdürü Şinasi Haznedar da bir konuşma yaparak hayal olan müzenin gerçeği dönüşmesinde katkısı olanlara teşekkür etti. Toplantı Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce düzenlenen “Troia Müzesi Ulusal Mimari Proje Yarışması”nı kazanan Mimar Ömer Selçuk Baz, şehir plancısı Okan Bal, inşaat mühendisi Cenk Kurtel, makine mühendisi Mehmet Yılmaz ve elektrik mühendisi Berrin Yavuz’un projesinin sunumu ve diğer eserlerin beğeniye sunulduğu serginin gezilmesi ile sona erdi.

Troia antik kenti girişindeki 105 dönümlük arazi üzerine yapılacak müzenin 2012 yılında ihalesinin yapılıp, 2015 yılında tamamlanması planlanıyor.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir