Troya Çevre Derneği’nden Bir Proje Daha

11 Nisan 2014

İklim değişikliği ve temiz enerji kaynakları alanında çalışmalar yürüten Troya Çevre Derneği, bir projeye daha imza attı. Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilen ve Türk Ulusal Ajansı tarafınca desteklenen “foodprint.eu” projesinin ortakları Çanakkale’de çalışmalar yürüttüler. Gıda güvenliği ve enerji verimliliğini konu alan projeye dokuz ülkeden ortak kurumlar katıldılar. Çanakkale’de 5 gün süren oturumlara katılan ortaklar, bölgemizde ve ülkemizde yerel üretim aşamasında gıda güvenliğini ve enerji verimliliğini değerlendirdiler.

“Foodprint.eu” Projesinin Türkiye Buluşması Bu Hafta Çanakkale’de Gerçekleşti

Çanakkale’de kurulduğu tarihten bu yana yenilenebilir enerji kaynakları, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik alanlarında çalışmalar yapan TROYA ÇEVRE DERNEĞİ, bir projeye daha imza attı. 9 ülkenin ortaklığında yürüyen “foodprint.eu” projesinin Türkiye buluşması bu hafta Çanakkale’de gerçekleşti. Türkiye’yi temsilen projeyi yürüten Troya Çevre Derneği haricinde Portekiz, İdivya, Belçika, Finlandiya, Estonya, Polonya, Romanya ve Yunanistan’dan ortak kurumlarla gerçekleşen projenin ana teması gıda güvenliği. Bu amaçla Çanakkale’de gerçekleşen oturumlarda, bölgemiz ve ülkemizde uygulanan gıda güvenliği önlemleri ve özellikte tarımda yenilenebilir enerji kullanımı yoluyla enerji verimliliği konuları tartışıldı. Çeşitli sunumlar yapan dernek üyeleri ve proje ortağı ülke temsilcileri, özellikle gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla ağırlık verilmesini savundular. Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünü de ziyaret eden proje ortakları, burada da ilimizdeki güneş enerjisi kullanılarak damlama sulama sistemi hakkında bilgi aldılar. Müdürlük ziyaretinde ayrıca “iyi tarım uygulaması” hakkında da bilgi alan ekip aynı zamanda ilerde gerçekleştirmeyi düşündüğü yeni projeler hakkında da görüşmelerde bulundu. Beş gün süren çalışmalarda proje ortakları, Gülpınar beldesinde organik zeytincilik ve Eceabat’da da organik üzüm ve şarap üreticiliği hakkında saha ziyaretlerinde bulundu. Buralarda da çeşitli toplantılar gerçekleştiren ekip, proje sonunda tüm yorgunluğunu final gecesi yemeğinde beraber eğlenerek attı.

Troya Çevre Derneği Başkanı ve “foodprint.eu” projesinin sorumlusu Oral Kaya yaptığı açıklamada dernek olarak yeni dönemde de projeler gerçekleştireceklerini söyledi. “foodprint.eu projesi, özellikle Çanakkale gibi tarım ekonomisinin ağırlıkta olduğu bölgelerde çok rahat uygulanabilecek bir proje. Bu nedenle projemizi çok önemsiyoruz. Çok ortaklı olması, bizim bu alanda daha çok birikime sahip olmamızı sağladı. Tarımsal üretim için gıda güvenliği çok önemli. Bunun da temiz enerji kaynakları ile yapılması, tarımsal sürdürülebilirlik açısından daha da büyük önem taşıyor. Bu alanda yeni dönemde de projeler gerçekleştireceğiz. Özellikle de yenilenebilir enerji kaynakları olan rüzgar ve güneşin daha da çok kullanılması için çalışmalar yapmak istiyoruz. Fakat bunun için de devlet desteğinin de arttırılmasını önemsiyoruz” dedi.

Proje toplantıları
İklim değişikliği en çok konuşulan konu oldu
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ziyaretinde bulunan proje ekibi
Proje ekibi aynı zamanda Troya’yı da ziyaret etti
Eceabat’ta organik üzüm üretimi sahada incelendi
Final gecesi herkes halay çekti
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir