TROYA MÜZESİ AÇILIŞ İÇİN GÜN SAYIYOR…

19 Haziran 2018

Troya’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabulünün 20. yıl dönümü dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2018 “Troya Yılı” olarak ilan edilmesinin ardından, yaklaşık 5000 yıllık geçmişi olan Troya Ören Yeri’nden çıkarılan arkeolojik eserlerin, Tevfikiye Köyü’nde yapılacak Troya Müzesi’nde sergilenmesi için geri sayım başladı. Müzenin 2018 Ağustos ayı içerisinde açılması planlanıyor.

TROYA MÜZESİ NEREDE OLACAK

Troya Müzesi; Çanakkale İli, Merkez İlçesi’ne bağlı Tevfikiye Köyü sınırları içinde yer alan, UNESCO’nun 1998 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldığı, Troya Antik Kenti girişinde yer alıyor. 3.000 metrekare sergi salonu, 11.200 metrekare kapalı inşaat alanına sahip olan müzenin inşasına 2013 yılında başlandı, 2015 yılında duran çalışmalara daha sonra 2017 yılında tekrar başlandı.

MÜZEDE NELER SERGİLENECEK

Müze ziyareti rampadan inerken başlayacak. Rampanın duvarlarında bulunan nişlerde Troya’nın farklı katmanları; mezar taşları, büyük boy heykeller, sahne canlandırmaları ve büyük boy fotoğraflarla anlatılacak. Müzenin giriş alanında Troas ve çevresini konu alan sirkülasyon bandında ise devam eden sergi katları öncesinde ziyaretçilere oryantasyon sağlamak amacıyla arkeoloji bilimi; arkeolojik ve arkeometrik tarihleme yöntemleri, “neolitik, kalkolitik, Tunç Çağı, Demir Çağı, höyük, restorasyon, konservasyon” gibi terimler şemalar, çizimler, metinler ve interaktif yöntemlerle aktarılacak.

Ayrıca müzede, Troya ve Troas kentlerinden elde edilen taşınır taşınmaz kültür varlıkları sergilenecek. Çanakkale Müzesi’nde bulunan eserlerin yeni müzeye taşınması ile kurgulanan müze teşhirinde Blegen kazılarından çıkan ve şu an İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde bulunan Troya eserleri ile ABD’den getirilen Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ndeki Troya altınları da getirilerek sergilenmesi planlanlanıyor. Yine Homeros ile ilgili sikkeler İzmir Arkeoloji Müzesi’nden istendi. Yaklaşık 4050 adet eser sergi kurgusunda sergilenmek üzere seçilmiş ancak 2000 adet eserin sergilenmesi planlanıyor. Eserler taş (mermer), heykel, lahit, yazıt, sunak, mil taşı, paleolitik balta ve kesiciler vb., pişmiş toprak seramikler, metal kaplar; altınlar, silahlar, sikkeler, kemik obje ve aletler, cam bilezikler, süs eşyaları, bardak, koku şişeleri, gözyaşı şişelerinden vb. oluşmaktadır. Müze bahçesinde, peyzaj ile birlikte taş eserler de, lahit, sütun, steller, sütun başlıkları vb. bütünlük oluşturacak şekilde sergilenecek. Müzede ayrıca görsel grafik tasarımlarla birlikte diorama (anın veya hikâyenin ışık oyunlarının da yardımıyla üç boyutlu olarak modellenmesi), dokunmatik ekran ve animasyonlarla sergi ile anlatımlar yapılacak.

“TÜRKİYE’NİN ULUSLARARASI ÇAPTA EN ÖNEMLİ ARKEOLOJİ MÜZESİ”

Çanakkale Kültür Turizm Müdürü Kemal Dokuz, müzenin önümüzdeki günlerde açılacağını söyledi. Dokuz, sergilenecek eserlerin destanın yazıldığını topraklara geri döneceğini vurgulayarak: “UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne girişinin 20. yılını kutlamaktayız. Bu münasebetle de hem ilimiz hem de Kültür ve Turizm Bakanlığımız hep birlikte 2018 Troya Yılı etkinliklerini, organizasyonlarını icra etmekteyiz. Bakanlığımız 100’ü aşkın ülkede Troya temalı fuarlarda etkinlikler, organizasyonlar, tanıtımlarda bulunmakta. Diğer taraftan bu yılın en önemli katma değeri olacak Türkiye’nin uluslararası çapta en önemli arkeoloji müzesi olan Troya Müzesi’ni Tevfikiye Köyü’nde açacağız. Geçmiş dönemde Schliemann, Troya’daki en önemli hazineleri Almanya’ya oradan da Amerika ve Rusya’ya götürmüş. Bu anlamda Kültür ve Turizm Bakanlığı farklı ülkelerde bulunan Troya hazinelerinin ülkemize getirilmesi amacı ile çalışmalarını sürdürüyor. Diğer taraftan da ülkemizde başta İstanbul olmak üzere tüm müzelerdeki Troya eserleri buraya gelecek. Ankara’da bulunan hazineler 2012 yılında Amerika Birleşik Devletleri tarafından 24 parçadan oluşan eser Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne getirilmiş olup orada sergilenmekteydi. İzmir Müzesi’nde bulunan Troya ile ilgili olan eserler ve objeler de önümüzdeki günlerde açılacak olan Troya Müzesi’ne getirilecek ve savaşın geçtiği, destanın yazıldığı topraklarda sergilenecek.” dedi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir