“Troya Yılı” Türkmenistan Basınında

08 Kasım 2018

Çanakkale’nin Tevfikiye köyü sınırları içerisinde yer alan Troya Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girişinin 20’nci yılı olması nedeniyle ilan edilen ‘2018 Troya Yılı’ ulusal ve uluslararası etkinlikleriyle tüm dünyada ve basında dikkat çekmeye devam ediyor.

Bu kez de Türkmenistan Havayolları “Lachyn” Dergisi, Troya Yılı, Troya Yılı etkinlikleri ve bölgenin tanıtımını yaptığı yazısında şu ifadelere yer verdi;

2018’de Troya’ya Katılın
2018 yılı, Troya Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine eklenmesinin 20. yıldönümü… Homeros’un yaşadığı dönemden beri Troya Efsanesi, hem batı hem de doğu kültürleri için iki bin yılın üzerinde bir süredir ilham kaynağı olmakta.

Troya Müzesi’nin 2018’deki Açılışı
2018’de, uluslararası ödüle sahip olan ve arkeoloji müzeleri arasında modern mimarinin eşsiz bir örneği olarak gösterilen Troya Müzesi açılıyor.

Troya Niçin Önemli?
Efsanevi arkeolog Prof. Manfred Osman Korfmann Troya’yı, Kudüs’ten sonra dünyanın en önemli ikinci kültür mirası olarak nitelendiriyor. Korfmann’a göre, Troya’nın bütün kıtalardaki bilinilirliği ve bilimsel alanlardaki ünü sorgulanamaz. Bu, elbette ki, büyük ölçüde dünyaca ünlü şair Homeros’un İliyada ve Odessa efsanelerinden ileri gelmektedir. İliyada ve Odessa halen daha tüm dünyada heyecan uyandıran ve milyonlarca insan üzerinde bir ilham kaynağı etkisini sürdürüyor.

Birçok Medeniyet İçin Referans Kaynağı
Troya’yı bu kadar önemli kılan bir diğer etken ise, şehrin birçok medeniyete refrans kaynağı olması. Troya’nın etkisinin izleri Yunan Mitolojisi’nden Avrupa Kültürü’nün kurulmasına, Kafkasya’dan İran’a kadar ve bazı Anadolu Medeniyetleri’nden Roma ve Paris’in kökenlerine kadar sürülebilir. Serhas, Büyük İskender, Sezar, Fatih Sultan Mehmet, Mustafa Kemal Atatürk gibi dünyaca ünlü liderler İliyada ve Troya’dan ilham almışlardır. Troya, milattan önce 2000 yılından bu yana doğu ile batı arasındaki diyalogun ve çatışmanın merkezinde, hayati bir role sahip olmuştur. Troya’nın rolü, ticaretin ve diyalogun merkezinde olduğu kadar savaşında merkezinde olmak olmuştur. Troya, bir antik kentten ve müzeden çok daha öte… Çünkü Troya, aynı zamanda Aşil ve Aias Tümülüslerini, çeşitli antik yerleşimleri, doğa alanlarını ve plajları da içerisinde barındıran 144 bin metrekarelik bir milli park. Dünyaca ünlü arkeoloji alanları olan Alexandra Troas, Assos, Apollon Smintheion, Parion ve İda Dağları da bu milli parkın çevresinde yer alıyor.

2018’in Getirisi Nedir?
Yeni kültür rotaları, turist ilgisi, unutulmaz deneyimler…
Troya Müzesi’nin açılmasının yanı sıra, onlarca yeni turistik alan ve rota Troya Milli Parkı ve çevresinde hizmete giriyor. Ayrıca, 2018 yılı itibarıyla iki kültürel treking parkuru da ziyaretçiler tarafından keşfedilmeyi bekliyor. İlki, 125 kilometre uzunluğunda olan “Troya Kültür Yolu”, Çanakkale’nin bir köyünden başlayarak antik yol boyunca 10 adet köy ve bazı kültür mirası alanlarından geçerek muhteşem bir manzara ve pastoral doğanın eşliğinde Alexanra Troya’ya kadar uzanıyor. İkinci yol ise, en önemli arkeolojik kazı alanlarından biri olan Alexandra Troya’dan başlayarak en etkileyici alan olan Assos’a kadar uzanıyor. İsmi “Aziz Paul Yolu” olan ve 14 köy ile bazı antik yerleşimleri içerisine alan bu parkur 60 kilometre uzunluğunda.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir