Türkiye’nin Yanı Başında Hızla Büyüyen Yeni Pazar: Kuzey Irak

02 Haziran 2014

Çanakkale Ticaret Borsası ilimizin yeni pazarlara açılması, yeni ihracat sektörlerinin araştırılması ve dış ticaretimizde yeni kapıların açılması amacıyla organize ettiği ve KOSGEB’in desteklediği Kuzey Irak iş geliştirme gezisini 26-29 Mayıs 2014 tarihleri arasında gerçekleştirdi. Kuzey Irak iş geliştirme ziyaretine Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim kurulu üyesi Güven Barış Yüksel ve ilimizde sebze meyve ticareti, üretimi ve gıda paketlemesi ile iştigal eden işadamları katıldılar. Konuyla ilgili olarak bilgilendirme amacıyla kahvaltılı basın toplantısı düzenleyen Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Erbil’deki iş görüşmeleri, toplantılar ve kurum ziyaretleri hakkında detaylı bilgi verdi.

Borsa Meclis Başkanı Abdullah Deniz “Kuzey Irak son yıllarda çok hızlı gelişme gösterdi. Bölgede bulunan yüksek kaliteli petrol nedeniyle yaşayan halk çok kısa sürede ekonomik gelişme göstermiş ve satın alma gücünde çok büyük atış sağlamıştır. Ülkemize yakın olması, son dönemde Kuzey Irak petrollerinin ülkemiz üzerinden dünya piyasalarına taşınması Türkiye’nin bölge ile ticaretinin canlanmasına sebep oldu” dedi.

Toplantıda gözlemleri ve yapılan ziyaretler hakkında bilgi veren Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Güven Barış Yüksel “Öncelikle organizasyonu başarılı bir biçimde gerçekleştirdikleri ve ilimize önemli bir katkı sağladıkları için Çanakkale Ticaret Borsasının yöneticilerine ve personeline çok teşekkür ediyorum. Irak son yıllarda ülkemizin ihracatında Almanya’dan sonra ikinci sıraya oturmuş ve yıllık ihracatımız 2013 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 13 milyar dolara ulaşmıştır. Kuzey Irak’ta AB ülkelerinin, ticaret ve sanayi odalarının, sanayileşmiş ülkelerin, büyük uluslar arası kuruluşların ticari temsilcilikleri var. Çok hızlı gelişen bölgede yatırımcılara, yabancı sermaye sahiplerine büyük vergi kolaylıkları sağlanmakta. Bu nedenle bizler de bölgede şirket kurmayı ve ticaretimizi oda ve borsa olarak bu şirket üzerinden yürütmeyi planlıyoruz” dedi.

Ziyarete katılan ve dış ticaret ve gümrükleme ile iştigal eden Korhan Meriç ise Kuzey Irak’a mal satmanın ihracat yapmanın çok kolay olduğunu ve bu alanda çalışma yapmak isteyen kurumlara destek vereceklerini ifade etti.

Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Deniz ziyaret hakkında şu açıklamada bulundu:

“Irak’a yapmış olduğumuz ziyarette ülkemizden şu sektörlerin çok büyük hacimlerde yatırım yaptıklarını ve bu sektörlerin çok büyük canlılık gösterdiğini müşahede ettik. Bu sektörler ise şunlar:
a) Tarım Gıda ve Hayvancılık
b) İnşaat ve Mühendislik
c) Tekstil
d) Mücevherat ve Ev Eşyaları
Ülkemizden giden ihraç ürünleri karayolu ile bölgeye taşınmaktadır. Özellikle ülkemizin Mersin, Gaziantep, Adana, Antalya gibi tarımda yüksek üretimi olan iller bölgeye çok büyük miktarlarda gıda ürünleri ihracını kara yoluyla yapmaktadırlar. Günlük 2000 ila 3000 arasında TIR bölgeye ülkemizden ürün taşımaktadır. Bizler orada inceleme yaparken Şırnak Valisi Sayın Hasan İpek başkanlığında bir heyet Erbil ve Dohuk’ta temaslar yapmış ve ülkemizden bölgeye üç yeni sınır kapısının açılması için anlaşma yapılmıştır. Bu nedenle Irak’ta son dönemde meydana gelen ticari gelişmeler ve hızlı artan talep ülkemiz için önemli bir fırsat olacaktır.
Kuzey Irak’ta Erbil Başkonsolosluğumuzu, Erbil Ticaret Ataşeliğimizi, Erbil Ticaret ve Sanayi Odasını, Erbil Gıda Fuarı AGROFOOD Yönetimini, Erbil Gıda Çarşısını ve toptancı halini ziyaret ettik. Özellikle Erbil Ticaret ve Sanayi Odası yönetimini 2015 yılı organizasyonlarımız kapsamında Çanakkale’ye davet ettik.
Erbil’deki Başkonsolos ziyaretimize Ticaret Ataşemiz de katıldı. Bu ziyaretimizde amacımız bölge hakkında genel bilgi almak ve değerlendirme yapmaktı. Ziyaretimiz hakkında başkonsolosluğumuza gereken bilgiyi daha önceden de vermiştik.
Ardından Erbil Ticaret ve Sanayi Odası ile ortaklıklar, yapılacak yatırımlar, firmalar, fuarlar, bölgenin mal taleri, ödeme biçimleri, bankacılık faaliyetleri, ikili iş görüşmeleri ve nakliyecilik konularında görüşmeler yaptık. Başkan yardımcısı ile yaptığımız görüşme çok verimli ve faydalı oldu. Kendilerini ilimize davet ettik.
Bölgenin en önemli ve en gelişmiş fuarlarından olan Agrofood Fuarı yetkilileri ile fuara katılım, sektörler, katılım şartları üzerinde durduk. Kasım ayında düzenlenecek olan fuara ilimizden katılacak firmalar, stand alanları, sektörler üzerinde görüşmeler yapıldı. Stand kiralanması konusunda görüşmeler yaptık.
Sonuç olarak çok verimli ve çok faydalı bir ziyaret oldu. Bölge yetkilileri ve kurumları ilimize davet edildi. Kurumsal ilişkilerin gelişmesi yönünde adımlar atıldı. Agrofod Fuarı için hazırlıklara hemen başlamamız gerekiyor. Yine ilimizin turizm ve gıda potansiyelinin tanıtımı için karşılıklı ziyaretlerin artırılması için adımların atılmasında yarar var.
Malumunuz bölgede yabancı sermayede, yatırımlarda, şirket ortaklıklarında uzun süreli vergi muafiyetleri var. Bu nedenle şirket kurulması, ortaklık yapılması ve yatırım için fizibilitelerin yapılması için çalışmalara başlamalıyız. Konuya ilişkin olarak ilgili kamu kurumlarımızla ve Erbil’de bulunan yetkili kurumlarla sağlanan muafiyetlerle alakalı olarak temaslar kuracağız.
Diğer yandan müteahhitlerimizin ve tekstil sektörümüzün karşılıklı ticareti geliştirmeleri için de çalışmalara hemen başlamamız gerekiyor. Bizim o pazarda kalıcı, başarılı ve uzun vadeli ilişkileri geliştirmemiz için en kısa sürede çalışmalara başlamalıyız. Çünkü her geçen gün bizim için kayıptır. Kuzey Irak ziyaretimiz ufuk açıcı, verimli ve sektörlerin gelişeceği bir ziyaret oldu.”

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir