Ünlü Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya ÇOMÜ’lülerin İlgisi Büyüktü

23 Mart 2013

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 98. Yıl Dönümü etkinlikleri kapsamında ünlü Tarih Profesörü İlber Ortaylı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Troia Kültür Merkezi’nde “1915’ten 2015’e Doğru Bir Asırlık Kutlu Öykü” temalı konferans verdi.

ÇOMÜ’lü öğrenci, akademisyen ve Çanakkale halkı konferansa yoğun ilgi gösterirken, Prof. Dr. Ortaylı bu konferansın yeryüzünün ilk topyekûn ve yüksek teknolojinin kullanıldığı ilk savaş olan I. Cihan Savaşı’nın değerlendirilmesine fırsat verdiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Ortaylı, Çanakkale Savaşları’nı oluşturan sebepler, savaş sırasındaki ülkelerin tutumları ve dünya üzerinde var olan ortam hakkında bilgi verdiği konferansta Çanakkale Savaşlarındaki Türk Ordusunun en iyi kurmay sınıfı olan ordu olduğunu söyledi.

“Tarihte olaylar Twitter mantığı ile meydana gelmez”
Medyada tarih üzerine konuşulan konulardan insanların oldukça etkilendiğini ifade eden Ortaylı, tarihte olayların twitter mantığı ile meydana gelmediğini belirterek, 1915 yılının 1995 ya da 2015 yılının mantığı ile yaşanamayacağını ve bununla tarih inşa edilemeyeceğini söyledi.

İlber Ortaylı, Çanakkale Savaşları’nın en önemli hususunun ordudaki genç komuta kadrolarının varlığının ve askerin nefere varana kadarki birlik ve beraberliği olduğunu dile getirerek “İlk defa umumi seferberlik ilan edilmiştir. Bütün meslek sınıfları, bütün din grupları topyekûn birlik olmuştu”‘ dedi.

“Gittiler ve gelmediler”
Çanakkale Savaşları’nın asıl önemli yanının milli bilince ulaşan Türk Ordusunun gerçekleştirdiği vatan savunması örneğinin literatürde çok az görülmesi olduğunun altını çizen Ortaylı şöyle devam etti:

“Çeşitli cephelerde savaşan Türk Ordusu için Gelibolu bir abidedir. Dünya üzerinde Türkiye’nin yerini bilmeyen insanlar bile Gelibolu’yu (Gallipoli) bilir. Bu savaşta sınıfları tümüyle boş kalan Galatasaray Lisesi, Kabataş Lisesi ve Tıbbiyenin öğrencileri “gittiler ve gelmediler”. Sırf okumuşlarımız değil, demircimiz, nalbantımız, marangozumuz, çiftçimiz hepsi gittiler. 1950’ye kadar bu kalifiye eleman grubunu tekrar oluşturamadık.”

Ünlü tarihçi, her yanı tarih olan bir memlekette, coğrafyanın en ilginç üçgeni üzerinde olan böyle bir yerde okumanın ve yaşamanın hakkının verilmesi gerektiğini söyledi. Tarihte sadece iki komutanın, Troia Savaşı’nı çok iyi bildiğini dile getiren Ortaylı, bu komutanların Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Fatih Sultan Mehmet olduğunu, özellikle Fatih Sultan Mehmet’in İlyada’yı Yunancadan okuduğunu Yunanca, İtalyanca, Arapça ve Farsça bildiğini de dile getirdi.

“İyi bir tarihçi olmak için coğrafyayı iyi bilmek gerekir”
Tarihin asıl merak edilmesi gereken noktaları yerine magazinsel yanlarının merak unsuru olmaktan çıkması gerektiğini belirten Ortaylı, öğrencilere iyi bir tarihçi olmak için coğrafyayı iyi bilmeleri gerektiğini söyledi. “Tarih bir teferruattır ve o teferruatın arkasında çok metodik olmak lazım” diyen İlber Ortaylı, öğrencilere iyi bir tarihçi olmak için özellikle coğrafya ve dil bilmeleri gerektiği tavsiyelerine bulundu.

Konferansa Vali Güngör Azim Tuna, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Cumhuriyet Başsavcısı Salih Çokal, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ile çok sayıda kurum, kuruluş temsilcisi, üniversite yöneticileri, akademik personel ve öğrenci katıldı.

[comu.edu.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir