Yüzbaşı Dimitroyati’nin Mezar Taşı, Hayal Ürünü Olduğu Gerekçesiyle Kaldırıldı

14 Mart 2010

Her cephesinde, her siperinde ayrı ayrı kahramanlıkların yaşandığı Çanakkale Savaşı’nda Mehmetçikler ile birlikte mücadele eden ve hayatını kaybeden az sayıdaki gayri müslümlerin sembolu olan Alay Tabibi Yüzbaşı Dimitroyati’nin isminin yazılı olduğı mezar taşı, hayal ürünü olduğu gerekçesi ile 57. Alay Şehitliği’nden kaldırıldı.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı içerisinde yer alan kanlı sırt bölgesine yaklaşık 20 yıl önce o dönemin hükümeti tarafından yaptırılan 57. Alay Şehitliği’nde ziyarete gelenlerin en çok dikkatini çeken ve üzerinde ‘Alay Tabibi Yüzbaşı Dimitroyati’ yazan mezar taşının başında hatıra fotoğrafı çektiren vatandaşlar, mezar taşının yerinden söküldüğünü görünce hayrete düştü.

Çanakkale Savaşı’nı 7 düvele karşı Kürdü, Lazı, Çerkezi ve gayri müslümleriyle Osmanlı’nın kazandığını, gelen ziyaretçilere büyük bir gurur ile anlatan ve ziyaretçileri Rum vatandaşı Dimitroyati’nin mezar taşının başında toplayan rehberler, 20 yıldır alay şehitliğinde duran ve sembol haline gelen mezar taşının kaldırılmasına tepkili.

Bölgede yapılan işlerden bihaber olduklarını kaydeden rehberler, şehitlikle ziyaretçiler arasında köprü durumunda olduklarını, bölgede yapılan değişikliklerden en son kendilerinin haberdar edildiğini, son yaşanan olayda mezar taşının kaldırıldığını ziyaretçilerden öğrendiklerini söyledi.

Yaptıkları araştırmalarda, Dimitroyati’nin mezar taşının Tarih Kurulu’nun yaptığı araştırma sonrasında böyle bir ismin savaşta yer almadığının tespit edilmesi üzerine kaldırıldığını hatırlatan Alan Kılavuzlarından Hikmet Toylan, 57. Alay Şehitliği yapılırken bu konunun neden araştırlmadığını ve neden 20 yıl sonra araştırılma ihtiyacı hissedildiğini merak ettiklerini sordu.

Çanakkale Savaşı’na katılmış ve hayatını kaybetmiş onlarca gayri müslüm olduğunu vurgulayan Toylan, Dimitroyati isminin o insanların sembolü olduğunu, bu nedenle mezar taşının yerinden kaldırılmasının kendilerince doğru bulunmadığını ifade etti. Dimitroyati yazılı mezar taşının artık fotoğraflarda anı olarak kaldığını vurgulayan Toylan, aynı yere şehit mehmetçiklerden birisi olan ‘Çetmi Alioğlu İbrahim 1893-22 yaşında’ yazılı mezar taşının konulduğunu, bu durumdan habersiz olan bir çok ziyaretçinin şehitlikte diğerlerinden farklı olan Dimitroyati mezar taşını aradığını ifade etti.

57. Alay’ın en küçük erinden en sorumlu komutanına kadar tüm askerlerinin şehit düştüğünü ve Dimitroyati için bir de Çanakkale Savaşı’nı anlatan kitaplarda yer alan hikaye bulunduğunu belirten Toylan, “57. Alay’ın kapısından içeri girildiğinde sağ ve sol taraflarında alayın şehit komutanlarının isimleri bulunmaktadır. Sağ taraftaki adada ilginç bir komutan ismi var. Bu kişi, Yüzbaşı Dimitroyati, 57. Alay doktorudur. Savaş devam ederken Dimitroyati ağır yaralanmış ve başında Ali Çavuş o sırada Dimitroyati Ali Çavuşa der ki, ‘Bak ben ağır yaralandım her an ölebilirim. Sakın bana gavur, mavur deyip beni sizinkilerin yanından ayırma’ der. İşte Osmanlı’nın milletleri nasıl birleştirdiğini ve devlete hizmet eden vatandaşlar haline getirdiğine ilginç bir örnek Yüzbaşı Dimitroyati. Daha önceden burayı gezdirdiğim bazı ziyaretçiler beni arayarak anlattığınız Dimitroyati’nin mezarı şehitlikte yok dediler. Ben de onlara yanlış yere bakıyorsunuzdur dedim. Ben de meraklandım ve baktığımda mezar taşının kaldırıldığını ve yerine başka bir şehidimizin isminin yazılı olduğu mezar taşının konduğunu gördüm.” diye konuştu.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nın bağlı olduğu Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, alayda olmayan birini orada varmış gibi göstermenin bir anlamı olmadığını ve daha önce yapılmış olan bir yanlışın kurul tarafından bugün için düzeltildiğini söyledi.

[Kaynak: Zaman]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir