Zeytin Karasuyu ile İlgili Araştırma Çalışmalarına Devam Ediliyor

22 Nisan 2014

Çanakkale Ticaret Borsası, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile birlikte zeytin ve zeytinyağı sektörünün önemli sorunlarından olan zeytin kara suyunun bertaraf edilmesi ve geri dönüşümü hakkındaki tekniklerin araştırılması amacıyla geçtiğimiz aylarda Yunanistan’ın Selanik ve Halkidiki bölgelerine ve daha sonra Edremit’teki makina imalatçılarına teknik gezi düzenlemişti. Bu kapsamda geçtiğimiz Pazar günü Edremit’te bulunan Yağcı Makina’nın daveti üzerine bu firmaya ziyaret organize eden Çanakkale Ticaret Borsası yetkilileri burada Firma sahibi Kaya Yağcı ile zeytin karasuyunun ve prinanın hayvan yemi ve yakıt olarak yeniden kullanımı konularında görüşmeler yaptılar.

Ziyarete İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Bülent Yeğin, Çevre Yönetimi Şube Müdürü Abdurrahman Eren, Mühendis Funda Yalın, Çanakkale Ticaret Borsası Zeytin ve Zeytinyağı komitesi başkanı Ferhan Savran, Meclis Üyeleri Sinan Erdoğan, Mehmet Ok, Natık Civir, sektör üyeleri Tahsildaroğlu firmasından Abdurrahim Günay, Suat Doğan ve Genel Sekreter Sevcan Elver katıldılar.

Yağcı Makina’da görüşmeler yapan Ticaret Borsası ve İl Çevre Müdürlüğü yetkilileri firmanın 2 fazlı üretimde yağı alınmış zeytin hamurunun prina ve çekirdek kırıklarının kurutulup ayrıştırılması sonucu kuru zeytin ezmesi ile çekirdek elde edilmesi ve karasuyun bertaraf edilmesinin aşamaları, kullanım yerleri ve üretim teknikleri ile ilgili incelemeler yaptılar.

Ziyarete ilişkin bir basın açıklaması yapan Çanakkale Ticaret Borsası Zeytin ve Zeytinyağı Meslek Komitesi Başkanı Ferhan Savran “Yağcı Gıda ve Makine Firmasının Ar-Ge çalışmalarını ve geliştirdikleri sistemi yerinde inceleme imkânımız oldu. Farklı bir yöntem ve araştırma çalışması. Firma çalışması için TÜBİTAK ve KOSGEB’ten destek almış. Firma öncelikle 3 fazlı çalışan dekantörü 2 fazlı bir sisteme dönüştürmüş. Ardından çıkan karasuyu ve prinanın karışımınıdan çekirdek ve zeytin hamurundan oluşan iki farklı ürün elde edilmiş. Elde edilen Zeytin çekirdeği katı yakıt olarak kullanılabiliyor ve ısıl 5500 kcal/saat değere sahiptir. Diğer ürün olarak kuru zeytin hamuru ise içerisinde bulunan %10-15 yağ, %10-14 ham proteinden ( firmanın beyanı) oluşuyor ve karma yem sanayinde önemli protein ve metabolik enerji maddesi olarak kullanılabileceği belirtilmektedir.”

Komite Başkanı Ferhan Savran “Edremit’te Yağcı Makina’ya yaptığımız bu teknik gezi sektörümüz adına iyi bir gözlem ve inceleme fırsatı alanı yarattı. Yağcı Gıda ve Makineyi çalışmalarından ve geliştirdikleri sistemden dolayı tebrik ediyorum. Sektör adına memnuniyet verici, umut verici bir projedir. Ben projenin daha da geliştirilebileceği düşüncesindeyim. Umarım önümüzdeki günlerde proje daha da geliştirilerek sektörümüz için önemli bir sorun olan zeytin kara suyunun bertaraf edilmesi konusunda önemli bir ilerleme sağlanmış olacaktır. Projenin gelişmesi için üretim maliyetleri üzerinde biraz daha çalışmak gerekmektedir. Ben hem firma sahiplerine, hem de İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkililerimize katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum.”

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir