Enerji Kooperatifleri Çalıştayı Düzenlendi

24 Eylül 2017

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından yürütülmekte olan ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nca desteklenen “Birlikte Yeşil Enerjiye” projesi kapsamında, proje ortağı Küçükkuyu Belediyesi ev sahipliğinde “Enerji Kooperatifleri Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Küçükkuyu Zeytin Kültür Merkezi’de 23 Eylül 2017 tarihlerinde yapılan çalıştayda Türkiye’nin farlı üniversitelerinde bilim insanları, kamu görevlileri, yerel yönetim, Enerji Kooperatifleri ve Sivil Toplum Örgütleri temsilcileri konuşmacı olarak yer aldı. “Birlikte Yeşil Enerjiye” projesi kapsamında Bölgede iklim değişikliği ile mücadele etmek için bir araya gelen Sivil Toplum örgütlerinin oluşturduğu “İklim İçin STK Ağı” nın da destek verdiği çalıştay, bölgede ilk olması açısından oldukça önemliydi.

Açılış konuşmalarını Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan ve Küçükkuyu Belediyesi proje sorumlusu Cansu Polat gerçekleştirdi. Her üç konuşmacı da iklim değişikliğinin yarattığı yıkıcı sonuçlardan bahsederek yeşil enerjinin ve yeşil enerji üretiminde de kooperatiflerin önemine değindi.

Çalıştaya katılan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Ege ve Marmara Belediyeler Çevre Belediyeler Birliği Başkanı Cahit İnceoğlu da katılımcıları selamlayarak enerji kooperatiflerinin çoğalması ve bir an önce üretime geçmelerinin önemine değindi ve kamuyu da kooperatiflerin önünü açmak üzere göreve davet etti.

“ÜRETİME BİR AN ÖNCE BAŞLANMALI”

Kolaylaştırıcılığını Süheyla Doğan’ın gerçekleştirdiği “Yenilenebilir Enerji Politikaları ve Enerji Kooperatifleri” konulu birinci oturumun ilk konuşmacısı T.C Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifleri Genel Müdürlüğü Uzman Yardımcısı Melih Toprak idi. “Enerji Kooperatifleri Mevzuatı” hakkında bilgi veren Toprak, bu konulardaki sorunların kamu ve kooperatiflerin işbirliği ile çözüleceğine inandığını söyledi.

İzmir Enerji Kooperatifi kurucu ve yönetim kurulu üyesi Görkem Teneler ise yaptığı konuşmaca İzmir’in genç girişimcileri tarafından kurulan kooperatifin enerji üretmek amacıyla yer arayışına başladığını, kısa sürede üretime başlamayı hedeflediklerini söyledi.

Kolaylaştırıcılığını Yeşil Düşünce Gazetesi Editörü Mahmut Boynudelik’in yaptığı “Türkiye’deki Enerji Kooperatiflerine Bakış” başlıklı ikinci oturumda, Yeşil Düşünce Derneği Başkanı Sevil Turan “Türkiye’de Kurulan Enerji Kooperatifleri ve Çanakkale Örneği”, Motif Proje’den Deniz Selkan Polatkan “Yenilenebilir Enerjide Üretimden Örgütlenmeye” ve Seferihisar Yenilenebilir Enerji Kooperatifi kurucusu İnşaat Mühendisi “SEYEKO Güncesi” başlıklı sunumları gerçekleştirdi. Türkiye’de enerji kooperatiflerinin sayısının yalnızca 20 olduğunun vurgulandığı oturumda, kooperatiflerin önündeki finansman, mevzuat vb. sorunların aşılması gerektiği ve yenilikçi, ARGE çalışmalarına önem veren, katılımcı kooperatiflerle enerji üretimine bir an önce başlanması gerektiği vurgulandı.

TÜRKİYE’DEN VE YURTDIŞINDAN ÖRNEKLER”

Kolaylaştırıcılığını Serbest Gazeteci İbrahim Günel’in gerçekleştirdiği Kooperatifçilik İyi Uygulamaları, “Türkiye’den ve Yurtdışından Örnekler” konulu oturum, kooperatifçilik açısından geleceğe dair umut veren bir oturum oldu. Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük, “Başarılı Bir Kooperatif Örneği Olan Tire Süt Kooperatifi” başlıklı konuşmasında ortaklarının tüm ihtiyaçlarını gideren ve ortaklarının ürününü değerinde alarak üreticisini mutlu eden, markalaşma ve tanınırlık konusunda büyük yol kat eden Tire Süt Kooperatifi’nin başarı hikayesini anlattı.

Güneş Gönüllüsü Dr. Alper Öktem ise “Yurttaşın Enerji Santrali – Almanya’da Enerji Kooperatifleri” başlıklı sunumunda Almanya’daki Enerji kooperatiflerinin çatı uygulamalarında oldukça başarılı olduğunu, 900 adet kooperatif olduğunu, enerji üretimi içinde yeşil enerjinin payının yüzde otuza çıktığını, kendisinin evinin çatısında da güneş enerji sistemi olduğunu ve bir kooperatife üye olduğunu, ülkemizde de bir an önce yurttaşın enerji santrallarını kurması gerektiğini söyledi.

Avrupa Kooperatifleri Örgütü Yönetim Kurulu Üyesi – Milliyet Gazetesi Blog Yazarı Ünal Örnek, İspanya’nın Bask bölgesinde kurulan Mondragon İşçi Üretim Kooperatifleri’ni anlattığı sunumunda, karşılıklı güvene, araştırma ve yenilikçiliğe ve işbirliğine inanan işçilerin bir araya gelerek nasıl başarılı kooperatifler kurabileceklerinin örneğini anlattı.

Çalıştayın öğleden sonraki bölünmünde katılımcıların aktif olarak yer aldığı iki ayrı atölye gerçekleştirildi.

KOOPGEP – İş Geliştirme Uzmanı Arzu Gözel’in kolaylaştırıcılığını yaptığı birinci atölyede, Türkiye’de Kooperatifçiliğin sorunları masaya yatırıldı ve çözümler üretildi. Katılımcılık, birbirine güvenme, finansman, yenilikçilik, kar payı dağıtma gibi sorunlara çözümler üretildi.

HendrichBöll Vakfı’ndan Menekşe Kızıltepe’nin kolaylaştırıcılığında gerçekleşen ikinci atölyede ise katılımcılar üç grup halinde çalışarak birer enerji kooperatifi kurdular ve bu kooperatifin avantaj ve dezavantajları belirlediler.

TERMİK SANTRALLER DE KONUŞULDU

Çanakkale civarındaki 16 adet termik santral projesine de dikkatlerin çekildiği çalıştayda, ÇED süreçlerinin sonuna doğru gelinen Çırpılar ve Kirazlıdere Termik Santrallarine karşı daha aktif mücadele etme kararı alındı.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği yönetim kurulu başkanı Süheyla Doğan “Birlikte Yeşil Enerjiye” projesi kapsamında gerçekleştirdikleri çalıştay sonrasında Bölgede bir enerji kooperatifi kurmak için girişimlere başlayacaklarını ve duyarlı tüm yurttaşları bu kooperatife üye olmaya ve destek vermeye çağırdı.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir