Çanakkale İçinde

Çanakkale’de 1 Mayıs Kutlamaları

Bütün Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de 1 Mayıs coşku içinde kutlandı. Kutlamalar sırasında işten çıkarıldıklarını iddia eden 2 kadının ayaklarına siyah kurdele bağlayıp yaklaşık 1 kilometre boyunca çıplak ayakla kortejin önünde yürümesi dikkat çekti.

Çanakkale’deki 1 Mayıs kutlamalarını katılanlar öğle saatlerinde Salı Pazarı bölgesinde toplanmaya başladı. Çok sayıda emniyet biriminin de önlem aldığı bölgede yürüyüşe katılacakların tek tek üzerleri arandı. Ellerindeki pankartlarla dövizleri de inceleyen emniyet birimleri alana sokulması yasak pankartları içeriye almadı. Saat 12.30 sıralarında Salı Pazarı bölgesinden yürüyüşe başlayan katılımcılar İnönü Caddesi boyunca sloganlar atarak yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta bulunan Cumhuriyet meydanına ulaştı. Burada da sıkı bir aramadan geçerek alana alınan katılımcılar yapılan konuşmaların ardından müzik eşliğinde eğlenip halay çekti.

Bu arada, yürüyüşe katılan kortejde en fazla ilgiyi ise işten çıkarıldığı iddia edilen 2 kadının ayaklarına siyah kurdele bağlayıp çıplak ayakla yürümesi çekti. Yaklaşık 1 kilometre boyunca çıplak ayaklarındaki siyah kurdele ile yürüyen 2 kadına katılımcılar da destek verdi. Yürüyüşte elinde terazi, ekmek ve simit ile katılan bir gösterici ise dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

İHA

İlgili Haber:
Çanakkale’de 1 Mayıs Konuşma Kriziyle Gerildi

Çanakkale’de 1 Mayıs Konuşma Kriziyle Gerildi

Çanakkale’de düzenlenen 1 Mayıs İşçi Bayramında, bazı katılımcı gruplara konuşma hakkı verilmeyince ortam gerildi. Sözlü tartışmalar yaşandı. Konuşamayan gruplar alanı terk etti.

1 Mayıs İşçi Bayramı, Salı pazarı mevkiinden başlayan, İnönü Caddesini takip eden ve Cumhuriyet Meydanı’nda son bulan yürüyüş ile başladı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde çalışırken işten çıkarılan 40 işçiyi temsilen Neslihan Gül ve Nermin Üstün, siyah kurdele bağladıkları çıplak ayakları ile yürüyüşe katılıp ilgililere mesaj verdi. Değişik sendika ve gruplardan yaklaşık 3 bin kişi Cumhuriyet Meydanı’nda 1 Mayıs’ı kutlamak için bir araya geldi. CHP Çanakkale Milletvekilleri Serdar Soydan ve Ali Sarıbaş da 1 Mayıs kutlamalarına katılarak işçi sınıfına destek verdi.

Türk-İş Çanakkale İl Temsilcisi Osman Akkurt, 1 Mayıs 2012’yi güvencesiz, kuralsız çalışmanın yaygınlaştığı koşullarda karşıladıklarını belirterek, “Emekçilerin yarısı kayıt dışında çalışıyor. Asgari ücret bölgeselleştirilmek, esnek ve kuralsız çalışma biçimleri yaygınlaştırılmak isteniyor. Tüm çalışanların grevli toplu sözleşmeli sendikal haklara sahip olduğu bir Türkiye için, sosyal devlet için alanlardayız” dedi.

1 Mayıs nedeniyle Eğitim-İş Sendikası ve Halkların Demokratik Kongresi grupları da birer konuşma yapmak istedi. Tertip komitesi buna izin vermeyince ortam biranda gerildi. Önce Eğitim-İş Sendikası temsilcileri ile Tertip Komitesi üyeleri sözlü tartışmaya başladı. Zaman zaman itiş kakışlar yaşandı. Ortalık tam sakinleşmişken, bu kez de Halkların Demokratik Kongresi üyelerinden Tertip Komitesine tepki geldi. Bir tartışma da bu sırada yaşandı. Gerginlik nedeniyle 1 Mayıs için alanda toplanan yüzlerce kişi erkenden ayrılmak zorunda kaldı. Alanı terk eden Halkların Demokratik Kongresi üyesi bir grup da Barış Anıtı yanına giderek, Tertip Komitesini protesto ettiklerini söyleyip, hem Türkçe hem de Kürtçe olarak 1 Mayıs ile ilgili basın açıklamasını yaptı.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki 1 Mayıs kutlamaları için kalan 300 kişilik grup ise müzikler ve Türküler işliğinde halaylar çekti. Saat 17.00’ye kadar sürmesi beklenen 1 Mayıs kutlamaları, gerginlik nedeniyle saat 15.30’da sona erdi.

[Kaynak: canakkaleninrehberi.com]