Kent Müzesi, Fevzipaşalı Gençleri Ağırladı

11 Ekim 2012

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi 10 Ekim 2012 Çarşamba günü Fevzipaşalı Gençleri ağırladı.

“Fevzipaşalı Gençler ile Sohbet” başlığında Fevzipaşa Mahallesinde yaşayan Şevket Yamanel ve Nesrin Tokgöz Kent Müzesi’nin konuğu oldu. Gençlerin kendilerini tanıtarak başladıkları sohbette, Nesrin Tokgöz üniversitede okuduğunu, gelecek ile ilgili planlarında da evlilikten önce kariyer olduğunu, Şevket Yamanel ise liseden terk olduğunu fakat liseyi bitirmek için çalışmalarının olduğunu ifade etti.

Konukların soruları ile de şekillenen sohbette, Fevzipaşa Mahallesi’nde usta çırak ilişkisinin sosyal ilişkilerde devam ettiğini, gençlerin büyüklerinden iyi ya da kötü anlamda gördükleri davranışları uygulama ya da red etme yolunu seçtikleri ifade edildi. Spor ile uğraşan Şevket Yamanel, mahallenin en büyük eksiğinin çocukların ve gençlerin yararlanabileceği bir spor kulübü olduğu, üniversite öğrencisi olan Nesrin Tokgöz ise mahallede çocukların yararlanabileceği kurs alanlarının da yapılmasının gerekli olduğunu söyledi. Mahalle ile kentlilerin arasındaki sınırlara da değinilen sohbette karşılıklı ön yargıların iki taraf içinde çok büyük bir sorun olduğu saptaması yapıldı. Konukların soruları arasında yer alan “Mahallenin kültürünü oluşturan temel öğe nedir?” sorusuna verilen cevapta ortak payda “eğlence” oldu. Şevket Yamanel; “Biz eğlenceyi severiz. Her anımızı eğlenerek geçiririz, bugün kazandıysak bugün harcarız. Düğünlerimiz kentin de göz bebeğidir. Biz olmazsak düğünlerde eksik kalır. Düğünlerin en çok başını severim, herkesin ortada oynadığı zamanları. Ben düğünüme gelen insan oynuyor mu oynamıyor mu diye bakarım. Oynuyorsa beni sevdiği içindir, o zaman mutlu olurum.” dedi. Fevzipaşa Mahallesinde gençlerin çocuk denilecek yaşta evlenmelerinin bir kaçış olduğunu söyleyen gençler, bunun işsizlik ve kötü örnekler karşısında ailenin çocuklarını korumak için geliştirdikleri bir savunma olduğunu ifade etti. Konuklar arasında yer alan Fevzipaşa Mahallesinde yaşayan gençlerden Hüseyin Çay’ın da katılımı ile ilerleyen sohbette, mahalle için yapılan çalışmalar da konuşuldu. Mahalleli gençlerin gözünden mahalle hakkında özeleştiri de yapılan sohbette, köklü bir çözüm için varılan son nokta “bize balık vermeyin balık tutmayı öğretin” oldu. Sohbet, Kent Müzesi’nin Fevzipaşalı çocuklar ile olan diyaloglarının gençler ile devam etmesi ve kent ile olan sınırların bu ilişkiler ile bir nebze de olsa ortadan kalkması temennisi ile sona erdi.

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nin konuğu 17 Ekim 2012 Çarşamba günü 18.00’da “Fevzipaşa’da Müzisyenler” sohbet konusu ile Emrullah Katırcıoğlu olacak.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir