“Yeniler Grubu” Kurucularından Mümtaz Yener’in Retrospektif Sergisi Çanakkale’de

26 Ekim 2013

Modern Türk Resminin etkili ismi Mümtaz Yener’in Çanakkale’deki ilk retrospektif sergisi “İnsan Makine Karınca” sanatçının kızı ressam Nüshet Göksun Say-Yener’in katkılarıyla 25 Ekim tarihinde Çanakkale Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde açıldı.

Sergi açılışı Nüshet Göksun Say-Yener’in babasıyla ilgili kısa konuşmasıyla başladı. G. Yener, Mümtaz Yener’in resminde toplumsal konuların ana tema olduğunu, Yener’in çok yönlü bir sanatçı olduğunu afiş, grafik, karikatür ve sinema dallarında eserler verdiğini söyleyerek uzun sanat yaşamı boyunca binlerce eserinin dünyadaki çok önemli koleksiyonlarda yer aldığını belirtti.

Doğumunun 95’nci yılında, Mümtaz Yener’in tek çocuğu olan Ressam ve Sanat Tarihçisi Nüshet Göksun Say-Yener’in, babasıyla ilgili bir TEZ çalışması yaparak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nde doktorasını alması nedeniyle gerçekleştirilen bu retrospektif sergi, bir “TEZ Sergisi” olmasının yanı sıra Mümtaz Yener’in Çanakkaleli sanatseverlerle ilk buluşması oluyor.

Mümtaz Yener’in kurucuları arasında olduğu “Yeniler Grubu”nun Çağdaş Türk Resim’inde önemli bir rolü olmuştur. Sergi ayrıca bu açıdan da izleyicisine tarihsel bir perspektif sunmaktadır.

Sergi açılışı boyunca konuklara eşlik eden Öğr. Gör. Feryal Günal’ın Barok ve Romantik dönem eserlerinden oluşan piyano dinletisi etkinlikte hoş bir ambiyans oluşturdu.

“İnsan Makine Karınca” sergisinde sanatçının özenle seçilen Neo-Klasik, figüratif, gerçekçi yağlıboya resimleri ve desenleri 14 Kasım 2013 tarihine kadar Çanakkale’deki sanatseverlerle buluşacak.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir