19. Japonya Günleri Gerçekleşti

26 Kasım 2013

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Japon Dili Eğitimi Anabilim Dalı’nın katkılarıyla Türk-Japon Dostluk Topluluğu tarafından bu sene 19’ncusu düzenlenen ‘Japonya Günleri’ etkinliği Anafartalar Yerleşkesi Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Etkinliğe Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Yüce, Japonya İstanbul Başkonsolosu Keiji Fukuda adına gelen konsolosluk temsilcisi Chiharu Ooya, Japon Dili Eğitimi Anabilim Dalı akademisyenleri, çok sayıda öğrenci ve ilgili katıldı.

“19 Yılda Çok Mesafe Katettik!”
Etkinliğin açılış konuşmasını Türk Japon Dostluk Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Tolga Özşen yaptı. Özşen konuşmasında, topluluğun kuruluş sürecini, bölüm çalışmalarını ve Türk Japon dostluğunun önemini vurguladı. Kendi öğrencilik yıllarından bu yana bölümün katettiği gelişmeleri aktaran Yrd. Doç. Dr. Tolga Özşen etkinlikte emeği geçenlere teşekkür etti.

Açılış konuşmasının ardından bölüm öğrencileri tarafından hazırlanan “Küçük Japonya’mıza Hoşgeldiniz” adlı etkinlik tanıtım videosu izlendi.

19. Japonya Günleri’nde konuşan Japon Dili Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Aydın Özbek ise “19 yıl çok uzun bir süre, bu işe ilk başladığımızda bu kadar çok sergi, gösteri yapamıyorduk. Ancak şimdi öğrencilerimizin de yoğun katkısıyla çok sayıda etkinlik sergiliyoruz.” dedi.

Özbek; bölüm hakkında bilgiler aktardı ve şöyle konuştu;

“Bu bölüme gelirken öğretmen olarak Türkiye’de çalışmamızın zor olacağını tahmin edebiliyorduk. Fakat sadece öğretmen olmak için değil, Japonca öğrenmek, Japon kültürünü öğrenmek ve Japonca öğretebilmek adına buraya geldik. ‘Türkiye’ye Japonya’yı anlatmak, Japonya’ya da Türkiye’yi tanıtmak’ için buradayız. Sadece Japonca bilmek ve konuşabilmek yetmez, ülkenizi iyi tanımalı, dilinizi iyi konuşmalı ve kültürünüzü tanıtabilmelisiniz. Tüm dünyada Türkçe öğrenimi yaygınlaşıyor ve belki de sizler Japonya’da Türkçe öğreteceksiniz. Bugün burada temel hedeflerimizden biri olan Türkiye’ye Japonya’yı tanıtmak için etkinlikler düzenledik, bu çalışmalara emek veren herkesi kutluyor ve teşekkür ediyorum.”

Japonya İstanbul Başkonsolosu Kejii Fukuda adına etkinliğe katılan konsolosluk görevlisi Chiharu Ooya ise Başkonsolos Fukuda’nın mesajını iletti. Başkonsolos Kejii Fukuda mesajında şunları aktardı:

“Türkiye ve Japonya arasındaki dostluk bağlarının güçlendirilmesi için her zaman aktif şekilde çalışan topluluğunuzun 19. yılını kutluyorum. ÇOMÜ’de yapılan çalışmaları biliyor ve ilgilyle takip ediyoruz. 1999 yılından bu yana ücretsiz olarak verilen Japonca kurslarından da haberdarız. Yapmış olduğunuz bu faaliyetlerin Çanakkale halkı ve Türk halkına Japonya’nın gelenek ve kültürünü daha iyi tanıtmak adına büyük katkıda bulunduğunu düşünüyorum ve başarılarınızın devamını diliyorum.”

19. Japonya Günleri dahilinde, Japon kılıç teknikleri (Kendo), “Savaş ve Barış” temalı Japon kaligrafi (Shodo) sergisi, Japon yemekleri standı, Kağıt katlama (Origami) sergisi, Japon satrancı (Shogi) standı, Geleneksel Japon Çay töreni, Anime izletisi gibi geleneksel ve popüler Japon kültürüne ilişkin bir çok etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlik izleyenlerden tam not aldı.

[Gökçe Güzel – Duygu Karademir Aras & comu.edu.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir