“3 Aralık Dünya Engelliler ve Farkındalık Günü”

03 Aralık 2014

3 Aralık Dünya Engelliler ve Farkındalık günü nedeniyle Cumhuriyet Meydanında Atatürk anıtına çelenk sunum töreni gerçekleştirildi. Törene, Çanakkale Kent Konseyi Engelliler Meclisi yürütme kurulu üyelerinin yanı sıra Çanakkale’de bulunan engelli dernekleri katıldı.

Çanakkale Kent Konseyi Engelliler Meclisi yürütme kurulu üyesi Akif Telli yaptığı konuşmada şunları söyledi;

“2005 yılında çıkarılan Özürlüler Yasası doğrultusunda belediyeler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına, yaya geçitleri, resmi yapılar, yeşil ve spor alanları gibi alt yapıların engellilerin erişilebilirliğine uyumu için verilen 7 yıllık sürenin dolmasına günler kala, 3 yıl uzatma geldi. Buna göre 7 Temmuz 2012 tarihinde dolacak süre 7 Temmuz 2015’e uzatılmıştı. Bu uzatma süresinin de dolmasına 6-7 ay kadar bir süre kaldığını göz önünde bulundurur isek yapılan çalışmaların hala ciddi eksiklikler içerdiğini görebiliriz. Bu arada şunu da ifade etmek gerekir diye düşünüyorum; yasaların çıkartılmasında ve resmi gazetelerde yayınlanması toplumun hiçbir kesimine fayda sağlamaz önemli olan unsur çıkartılan yasaların yürütülmesi hususunda takibini sağlamaktır. Ayrıca Engelliler ile ilgili kurum yöneticileri sizler kamusal alanda engelliler ile ilgili çalışmaları kanunlar nezdinde resmi prosedürlere uygun yaptığınızı düşünür iken bir eksiğinde farkında olunuz. Eğer engellilerden sorumlu bir kurum iseniz engellilerin iş yerlerini, spor müsabakalarını, kültürel faaliyetlerini hatta hatta evlerini ziyaret ederek engelliler hakkında yapacağınız çalışmalarda size daha farklı izlenimler sunacaktır. Engellilere hizmet veren kurumlar kumrularında engelliler ile ilgili çalışmalarda engelli personelinin görüşünü alması veya engelli birimi oluşturarak daha sağlıklı bir çalışma yapılabileceğine inanmaktayız. Ve bu çalışmalarda engelli STK’ları da muhatap alınmasını istemekteyiz. Engellilerin istihdamı, eğitim ve rehabilite edilmesinde son yıllarda ciddi adımlar atılmış olsa da hala kamuda ve özel sektörde engelli personel açığı devam etmektedir. Ümidimiz şudur ki; kamuda ve özel sektörde boş olan engelli kotasının en kısa sürede doldurulmasıdır. Bunun yanı sıra engelli çocuğu bulunan ailelere bir çağrı yapmak gerekir. Sizler her ne kadar engelli çocuklarınızı toplumdan uzak tutup gizlemeye çalışsanız da aslında etrafınızdakilerin bunun farkı olduğunu biliyor musunuz? Engelli çocuklarınızı dört duvar arasına hapsederek onu toplumsal yaşamdan ve sosyal haklarından mahrum bırakma hakkınız yok.
Biz Engelliler toplumun diğer kesimlerine sunulan imkanlardan eşit bir payda istiyoruz. Erişilebilir ve uygun spor alanları, Eğitim ve İstihdam projelerinde daha fazla proje kabulü ve bütçe, Engelliler ile ilgili yapılan çalışmalarda fikir alma ve engellilerin yapılan çalışmaya dahil edilmesi Sosyal ve kültürel faaliyetlerde başta protokol olmakla beraber toplumun engelliler ile daha çok yakın olması engellilerin toplumsal yaşama entegre olmasının önündeki engelleri kaldıra bilmek için atılması gereken adımlardır. Dünya Engelliler Günü münasebetiyle her alanda engelli kardeşlerimizin önünde bulunan engellerin ortadan kaldırılması ye engellilik konusundaki toplumsal duyarlılık ve farkındalığın güçlenmesini temenni eder, engellilerimize aileleriyle birlikte tüm haklarını etkin şekilde kullanabilen, eşit, adil, sağlıklı ve mutlu bir yaşam dileriz.”

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir