Cindoruk 27 Yıl Sonra Zincirbozan’da

29 Temmuz 2010

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, 12 Eylül askeri darbesinin ardından bir süre tutuklu kaldığı Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Çardak beldesindeki meşhur askeri Zincirbozan Cezaevi’ni ziyaret etti.

Cindoruk, 1983 yılında Süleyman Demirel ile beraber 4 ay kaldığı Zincirbozan Askeri Cezaevi’ni ziyaret etti. Cindoruk, 27 yıl aradan sonra ilk defa geldiği Zincirbozan’da komutanlar tarafından kapıda karşılandı. Cindoruk, daha sonra basına kapalı olarak subaylarla kahve içip sohbet etti. Zincirbozan günlerini yad eden Cindoruk, daha önce Çardak’tan geçerken Zincirbozan’ı dışardan gördüğünü, ancak bir türlü fırsat bulup içeri giremediğini söyledi. Cindoruk, “4 aylık hapis sürecimizi 2 Kasım 1983 tarihinde sona erdirmiştik. Askerimize küsmedik, askerimizle ihtilafa düşmedik. Ama o darbeyi yapanlara karşı düşüncelerimizi de ifade ettik. 27 sene evvel kurduğumuz DYP, bugün DP’nin bir parçasıdır. Doğru Yol Partisi burada kurulmuştur. Demirel, Doğru Yol’u bu yolu arşınlarken kurdu. Darbeler dönemine karşı olmamız için bizim çok haklı sebeplerimiz var. Hem Adalet Partisi’ni, hem Büyük Türkiye Partisi’ni kapattılar. Biz bütün bunlara rağmen ordumuza sevgimizi, saygımızı sürdürüyoruz. Ancak darbeleri yapanlara karşı içimizde en büyük kin ve nefreti taşıdık” dedi.

35. maddenin kalkmasını isteyen Cindoruk, “Değişmesi ya da kalkması çok doğrudur. Ancak bu yeterli değildir. Eğer darbelere karşı olacaksak, darbelere sebep olan şeyleri ortadan kaldırmalıyız. Halkın büyük çoğunluğu aynı istikamette uzlaşırsak darbe ihtimali ortadan kalkar. Durduk yerde ordumuzu, kumandanlarımızı, askerlerimizi, terörle mücadele eden subaylarımızı incitmemeliyiz. Ordu darbe yapmaz, ordunun içinde birtakım komitalar darbe yapar. Onların da ne kadar geçersiz, değersiz olduğunu bugün de görüyorsunuz. 27 sene sonra bir sivil adam olarak, beni burada tutuklu tutan şu tel örgüleri aşarak elimi kolumu sallayarak geldim, kahvemi içtim. Beraberce buradan özgürlüğe doğru yürüyeceğiz. Allah bir daha o günleri göstermesin. Genç subaylar bana kahve ikram etti. Bunlar teröre karşı savaşıyor” diye konuştu.

Yeni anayasaya niçin karşı olduğunu da açıklayan Cindoruk, “Referandumda hayır diyorum. Çünkü demokrasiye işlerlik kazandıracak bir anayasa değişikliği yapan iktidarın uzlaşma yapması gerekirdi. İkincisi, bu iktidarın demokrasiye yönelik bir iyilik yapacağına inanmıyorum. 72 milyonun telefonunu dinleyen bir iktidarın anayasa değişikliği yapması için ehliyeti, yeteneği yok. Bu iktidarın özgürlükçü bir anayasa değişikliği yapacağına inanmıyorum. Eski defteri karıştırmak yerine yeni defterlere bakacaksınız” şeklinde konuştu.

Cindoruk, ayrıca merkeze bağlı Kumkale beldesinde icralık olan çiftçileri dinledi.

İHA

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir