Gökçeada’da Sel Felaketi

02 Mayıs 2014

Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde gece etkili olan kuvvetli sağanak yağış, sele neden oldu. Sel felaketinin boyutları günün ilk ışıkları ile birlikte ortaya çıkarken MHP’li Belediye Başkanı Ünal Çetin, ilçede durumun çok kötü olduğunu, acilen bir komisyon kurularak gerekli incelemelere başlayıp zararların giderilmesi için afet bölgesi ilan edilmesini istedi.

Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, gece yaşanan doğal afetin ayrıntılarını anlattı. Yağışın, gök gürültüsü ve şimşekle birlikte başladığını, 02.30 sıralarında ise çok kuvvetli hale dönüştürdüğünü belirterek, “Yağış ilçe genelinde etkili oldu. Ancak yağıştan en çok ilçe merkezi etkilendi. Yaşadığımız tam bir doğal afetti. Can kaybı olamaması sevindirici ancak Gökçeada’da durum çok kötü. Yağışın şiddetini artırmasından 5-10 dakika sonra dağlardan sular inmeye başladı. İlçe merkezine inen sular çok sayıda araç sürüklenip, zarar gördü. Yine çok sayıda ev ve iş yeri sular altında kaldı, her yer çamur deryasına döndü. Mahsur kalan vatandaşlar ise kepçe ile buldukları yerden alınıp kurtarıldı. Ancak, Gökçeada’nın kendi başına bu durumun altından kalkması mümkün değil. Yaklaşan bir turizm sezonu var. Özellikle işyerleri kullanılamaz durumda, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü bugün bir komisyonla adaya gelip zarar tespitine başlamalı. Acilen yaralar sarılmalı” diye konuştu.

AFAD’tan Gökçeada açıklaması!
Afet Ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Gökçeada’da yaşanan sel ve su baskınları sonrası, 5 kişinin mahsur kaldıkları araç ve evlerden kurtarıldığını bildirdi.

AFAD’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Gökçeada ilçesinde dün gece etkili olan şiddetli yağışlar sonucunda, ilçe merkezinde bazı meskenlerin sular altında kaldığı, ev ve araçlarda mahsur kalan vatandaşların olduğu ihbarları AFAD merkezine ulaştı. Bunun üzerine Çanakkale İl AFAD’dan bir arama kurtarma ekibi Sabah saat 03.00 sularında, UMKE ekipleriyle Gökçeada’ya gitti. Türk Silahlı Kuvvetleri ve belediyenin çalışmalarıyla 3’ü araçlarında 2’si evlerinde mahsur kalan 5 kişi, mahsur kaldıkları yerlerden çıkarıldı. Bu kişiler hastanede ayakta tedavi gördükten sonra taburcu edildi. Gökçeada da hayatın normale döndürülmesi için gerekli ekipman ve teknik personel de bugün Sabah saatlerinde AFAD koordinasyonunda Gökçeada’ya gönderildi. Bu kapsamda 2 vinç, 3 arazi aracı, 5 iş makinesi, 3 kamyon ve minibüs olmak üzere 14 araç ve yeterli sayıda teknik uzman dahil olmak üzere 38 personel, Gökçeada’ya ulaşarak Sabah saatlerinde çalışmalarına başladı. Çanakkale il AFAD hasar tespit ekipleri, Gökçeada’ya ulaştıktan hemen sonra çalışmalarına başladı. Hasar tespit çalışmalarında şu ana kadar, 50 aracın zarar gördüğü, 100 küçükbaş hayvanın telef olduğu, 100’e yakın ev ve işyerini de su bastığı belirlendi. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Gökçeada, ölçümlerin yapılmaya başladığı 1970 yılından bu yana en yoğun yağışı dün gece aldı. Yaklaşık 4 saat içerisinde metrekareye 144.4 kilogram yağış düşerken Gökçeada, bu yağışa en yakın miktarı 20 yıl önce,1994 yılında, metrekareye 140.6 kilogram olarak almıştı.

Çanakkale Valiliği Gökçeada’daki selin bilançosunu açıkladı!
Çanakkale Valiliği Gökçeada İlçesi’nde meydana gelen selin bilançosunu rakamlarla açıkladı. Sel felaketinde 2’si büyükbaş 60 hayvanın telef olduğu, 18’i yabancı plakalı 52 aracın hasar gördüğü, 115 iş yeri ve konutta maddi zarar meydana geldiği bildi

Gökçeada İlçesi’nde dün (Cuma) saat 00:10 ile 04.00 arasında kilometrekareye 144.4 kilogram düşen kuvvetli yağışla birlikte Çınarlı Dere’nin menfezlerinin tıkanıp taşmasıyla meydana gelen sel felaketinin izleri silinmeye çalışılıyor. Çanakkale Valiliği selin ardından yaptığı açıklamada, yapılan ön hasar tespitini rakamlarla bildirdi.

UMKE ŞANS ESERİ TATBİKAT İÇİN GÖKÇEADA’DAYDI
Sel felaketinin ardından ortaya çıkan ayrıntılardan biri Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri’nin (UMKE) tatbikat için şans eseri Gökçeada İlçesi’nde bulunması oldu. Dereköyü civarında araç ve lojistikleriyle birlikte tatbikatı için konumlanmış bulunan 30 UMKE personeli ile Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü arama kurtarma ekibinden 3 personel yaşanan selin ardından kısa sürede müdahalede bulunup çalışmalara başladı. Valiliğin açıklamasında, Selde mahsur kalan 5 vatandaşın, arama kurtarma ekipleri, silahlı kuvvetler ve belediye ekiplerince kurtarılarak, hafif yaralı olan 4 kişi ayakta tedavi edilerek taburcu edildiği bildirildi.

HASAR TESPİTİ ÇALIŞMALARI
Çanakkale’ye 1994 yılında metrekareye düşen 140 kilogramlık yağıştan tam 20 yıl sonra, Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2’nci Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre Gökçeada’ya 3 saat 50 dakikada metrekareye 144.4 kilogram maksimum yağışın düştüğü belirtilen açıklamada, selin ardından yapılan hasar tespit çalışmalarıyla ilgili şu ifadelere yer verildi;

“Gökçeada ilçe merkezindeki Çınarlı Dere’nin menfezlerinin tıkanması nedeniyle metrekaraye düşen 144 kg yağışın oluşturduğu sel, cadde üzerinde park halindeki araçları sürüklemiş, işyeri ve konutların zemin ile bodrum katlarında maddi zarara neden olmuştur. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinatörlüğünde hasar tespit çalışmaları yapmak üzere 3 kişilik bir ekip, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından Kabatepe’den alınarak kaymakamlık yetkilileri ile çalışmalara başlamıştır. Kaymakamlıkça ilçede 3 kişiden oluşan işyeri hasar tespit komisyonu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünce oluşturulan tarım arazileri hasar tespit komisyonu ile İlçe Emniyet Müdürlüğünce oluşturulan araç hasar tespit komisyonu çalışmalara başlamıştır. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinatörlüğünde; ilçe merkezindeki içme suyu, kanalizasyon tesisleri ve yollarda oluşan hasarların tespiti için saat 10:00 gemisiyle, ikinci hasar tespit ekibi Gökçeada’ya hareket etmiştir. Saat 11:00 itibariyle, müdürlüğümüz 2 ekip 6 kişilik hasar tespit ekibiyle; TEDAŞ; 2 vinç, 2 sepetli araç, 4×4 3 araç, 1 transit ve 18 kişilik bir ekiple, Karayolları; 1 yük kamyonu, 1 greyder, 2 kamyon ve 8 kişilik bir ekiple, DSİ; 1 kepçe, 1 kamyon, İkisi teknik personel olmak üzere 6 kişilik bir ekiple Gökçeada Kaymakamlığınca işyeri ve konutlardaki maddi hasarın tespiti için oluşturulan 6 kişilik bir komisyonla, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü 3 kişilik tarım arazilerinin hasar tespiti komisyonuyla, Gökçeada Belediyesi ve askeriye ise tüm araç, gereç ve ekipmanlarıyla bölgede çalışmalarını sürdürmüştür. Saat 18:00 itibariyle hasar tespit çalışmalarında; 2 büyükbaş, 60 küçükbaş hayvan telef olmuştur. 52 adet araç hasar görmüş, bunun 18 adedi yabancı plakalıdır.115 işyeri ve konutta maddi zarar meydana gelmiş olup, çalışmalar devam etmektedir.”

Gökçeada Belediyesi, Çarşı Caddesi ve yan sokaklarda kaldırım taşları ve altyapı tesisleri tamamen zarar gördüğü de belirtilen açıklamada ayrıca, Kızılay Marmara Bölge Müdürlüğü’nün sıcak çay ve içme suyu dağıtmak üzere ilçeye bir adet tır gönderdiği de bildirildi.

[Kaynak: canakkaleninrehberi.com]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir