Troya Müzesi’nde Festival Heyecanı

04 Ekim 2018

2018 Troya Yılı kapsamında “Kadim Mirasın İzinde” sloganıyla bu yıl ikincisi düzenlenen 2. Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivalinin açılışı Troya Müzesi’nde gerçekleştirildi.

Açılış programına; Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Rektör Vekili Prof. Dr. Süha Özden, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem, kurum, kuruluş ve STK temsilcilerinin yanı sıra akademisyenler, öğrenciler katıldı.Açılış konuşmalarının öncesinde 2. Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivali tanıtım filmi protokol üyeleri tarafından izlendi.

İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Festival Başkanı Prof. Dr. Hülya Önal, “Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivali’ni 2018 Troya Yılı etkinlikleri kapsamında ‘Kadim Mirasın İzinde…’ sloganıyla tamda bu kadim mirasın vücut bulduğu bir alan olan Troya Müzesi’nde açıyoruz” diyerek başladığı konuşmasında festivale bu yıl 120 ülkeden 2 binin üzerinde başvuru yapıldığını bildirdi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

BREZİLYA’DAN İRAN’A, RUSYA’DAN AMERİKA’YA KADAR 120 FARKLI ÜLKEDEN KATILIM
“Festivalimiz düzenlediği atölyeler ile öğrencilerimizin eğitimine katkı sağlarken hem film gösterimleri ile hem de gala organizasyonu ile şehirde bir film festivali kültürünün yerleşmesine katkı sağlamayı hedefliyor. Genelde sanatın, özelde sinemanın gelişimi için önemli bulduğumuz bu etkinlik, Brezilya’dan İran’a, Rusya’dan Amerika’ya kadar 120 farklı ülkeye seslenerek sahip olduğumuz kültürel mirasın tanıtımı için tartışmasız çok büyük katkı sağlamıştır. İnanıyoruz ki verilecek her destek, festivalimizin amaçlarının gerçekleştirilmesinde daha büyük ve geniş katkılar sağlayacaktır.”

FESTİVALİ’NİN PARÇASI OLMAKTAN BÜYÜK MEMNUNİYET DUYUYORUZ
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ise konuşmasında Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivalinin bir parçası olmaktan, Tarihi Alan Başkanlığı olarak bu toprakların kadim bir değeri olan Troya’yı sahiplenmekten, Troya Yılına hizmet etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kaşdemir “Çanakkale’de yapılan bir festivale dünyanın her yerinden başvurunun olması Troya’nın ve Çanakkale’nin ne kadar çok önemsendiği, ne kadar çok bilindiği anlamına gelmektedir. Festivalin daha da büyüyerek dünyada adından söz ettiren bir festivale dönüşeceğine inancım tam. Bu bağlamda festivalde emeği olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

ÇOMÜ, SİMGESİ OLAN TEK FESTİVALİN EV SAHİBİ
Rektör Vekili Prof. Dr. Süha Özden, kısa film festivallerinin tüm dünyada 1980 yıllarından günümüze kadar yapıldığını, bu festivallerin çok ciddi takvimleri olduğunu söyledi ve ekledi:
“Bir örnek olması için 2018 takvimine bakıldığında Türkiye’de 59 kısa film festivali var. Bu kısa film festivallerinden sadece 13 tanesi uluslararası düzeyde gerçekleştiriliyor. Bunların arasından sadece 4 tanesi bir Üniversitenin İletişim Fakültesi’nin organizasyonu ile yapılıyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bu dört Üniversiteden biri. Bu üniversitelerin takvimlerine baktığımızda ise ikincisini düzenleyen tek üniversiteyiz. Bu toprakların kadim değeri olan Troya’nın ve TroyaAtı’nın ismi ile yapılan ve simgesi olan tek festival. Başvurulara baktığımızda çok ciddi bir sayı var. Sadece üç maddi ödül olmasına rağmen bu kadar büyük başvuru olması Çanakkale’nin kendi adına bir marka yarattığını gösteriyor. Bundan dolayı çok büyük mutluluk duyuyoruz.”
Konuşmasının sonunda Prof. Dr. Özden, festivalin organizasyonunda yer alan, emeği geçen tüm kurum, kuruluşlara ve kişilere ayrı ayrı teşekkür etti.

20 YILLIK HAYALİ; TROYA MÜZESİNİ TÜM İNSANLIĞA ARMAĞAN EDİYORUZ
2018 yılının Troya Yılı ilan edilmesi ile Çanakkale’de ulusal ve uluslararası anlamda yüzlerce etkinliğin yapıldığının bilgisini veren Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Troya Yılı ile ilgili bir yıllık süreçten bahsetti ve bu sürecin en büyük meyvesi olan ve 20 yıldır hayali kurulan Troya Müzesinin çok kısa bir süre sonra açılışının yapılarak, tüm insanlığa armağan edileceğini sözlerine ekledi. Vali Tavlı, Troya Yılına katkı sunan Çanakkale’nin tüm kurum ve kuruluşlarına teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri, festival kapsamında ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesinin hazırladığı Troyart Sergisini gezdi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir