Türkiye’nin En Büyük Teleskobuyla Gözlemlere Başlandı

15 Ağustos 2009

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin (ÇOMÜ) Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) projesiyle Almanya’da yaptırdığı 122 santimetre çaplı Türkiye’nin en büyük optik teleskobu ile gözlemlere başlandı.

10 günde kurulup çalıştırılan teleskob ile 13 Ağustos 2009 Perşembe gecesi ilk ışık alındı. İlk ışık gözlemlerinde bir gama ışın patlaması bölgesi, galaksi içindeki M56 açık yıldız kümesi, M57 gezegenimsi bulutsu, 32 milyon ışık yılı uzaktaki galaksi M74, 50 milyon ışık yılı uzaktaki galaksi NGC 7331 ve aynı bölgedeki arka fon galaksiler ile 105 milyon ışık yılı uzaktaki dev galaksi NGC 7479, teleskopa takılan CCD dedektör ile görüntülendi. Alman Astelco Firması?nın 6 teknik elemanıyla sürdürdüğü kurulum ve ayar çalışmaları sonunda ÇOMÜ Astrofizik Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, yönetim kurulu üyeleri, birçok üye ve öğrenci tarafından gerçekleştirilen ilk ışık gözlemlerinde 15 dakikaya kadar uzun poz sürelerinde bile teleskob takibinin oldukça iyi olduğu ve 7.5 X 7.5 açı dakikalık görüntü alanında gözün aletsiz görebildiği en sönük ışığın milyonda biri kadar olan 20. kadire kadar sönük gökcisimleri kaydedilebildi.

ÇOMÜ Astrofizik Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, ilk ışık gözlemlerinin başarılı olduğunu belirterek, ?Yeni teleskob üç hafta boyunca standart yıldız gözlemlerine ve ÇOMÜ Ulupınar Gözlemevi?nde keşfedilen 7 çift yıldızın gözlemlerine ayrılacak. Daha sonra Eylül ayı başlarında yine Astelco Firması tarafından teleskopa takılacak olan tayfçekerin ayarları yapıldıktan sonra programlı tayfsal gözlemlere başlanacak? dedi.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir