“2016 YILI TURİZM AÇISINDAN ZOR BİR YIL OLACAK”

02 Mart 2016

Romanya’nın en büyük turizm fuarı ‘TTR- Targul De Tursim Al Romaniei’ 33. yılı 25-28 Şubat 2016 tarihleri arasında Romexpo fuar merkezinde 6 holde gerçekleştirildi. 14 ülkeden 260 katılımcının yer aldığı fuar 11700 m2 alanda 21795 kişiyi ağırladı.

Fuara Çanakkale ili için ÇATOD -Çanakkale Turistik Otelciler Derneğinin girişimleri ve çalışmaları, Çanakkale Truva Assos Altyapı Hizmet Birliği ve Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün katkıları ile 24 m2 özel stant ve Kültür Turizm Bakanlığı çatısı altında yoğun bir şekilde tanıtıldı. ÇATOD adına ÇATOD Başkanı Kemal Pazarbaşı, yönetim kurulu üyeleri Armağan Aydeğer, Ertuğrul Temizel, Salih Yüksel ve ÇATOD üyesi otel temsilcileri katıldı.

ÇATOD yönetim kurulu üyesi Armağan Aydeğer “2016 yılı bugüne kadar geçen her yıldan bizim için çok daha önemli, bizim için tam bir mücadele yılı, bu yıl başta Ülkemizin ve Çanakkale’mizin güvenli imajını arttırmak, kendimizi daha iyi anlatmak, uzun yıllardır işbirliği içinde olduğumuz yurtdışı partnerlerimizin Türkiye satışlarında daha güçlü olmalarını sağlamak için can siperhane uğraşıyoruz. Turizmde büyümek, tercih edilen bir destinasyon olmak uzun soluklu, planlı ve istikrarlı bir çalışmayı gerektiriyor.” dedi.

Ayrıca 2016 yılını değerlendiren Aydeğer sözlerini şöyle sürdürdü:

“2016 yılı başında tüm ilgili kurum ve yöneticilere var olan krize karşı acil eylem planı önerdik. Bu kapsamda ‘Balkan pazarındaki var olan mevcudiyetimizi güçlendirmemiz gerektiğini belirttik. Bunun akabinde Selanik, İzmir ve İstanbul fuarları sonrasında Sofia, Belgrad ve Bükreş fuarlarına bizzat kendi stantlarımızla katılarak, Çanakkale’yi en iyi şekilde tanıtıp, buralarda bulunan onlarca tur operatörü ile sayısız toplantılar gerçekleştirdik ve çalışmalar yürüttük. Maalesef muhataplarımız çok tedirgin, rezervasyon kayıpları ciddi seviyede, Türkiye Turizminin ne denli güçlü olduğunu hep birlikte göstermeliyiz ‘

2

“Romanya Pazarı Çanakkale İçin Önemli”
ÇATOD Başkanı Kemal Pazarbaşı ise fuar ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede; “Romanya pazarı Çanakkale için en önemli pazarların başında yer almaktadır. Bu nedenle özellikle son 10 yıldır balkan pazarlarında Çanakkale’nin bir destinasyon olarak algılanması için büyük bir gayret sarf ediyoruz. Bu çabalarımız neticesinde Çanakkale’yi ziyaret eden Romanyalı turistlerin sayısı her geçen gün büyük bir hızla artıyor. 2016 yılı çok zor bir yıl olarak Romanya’da da karşımıza çıktı, her kesimde endişe hakim, bu algıyı kırmak için büyük bir mücadele veriyoruz” dedi.
Son dönemde açıklanan Turizm Acil Eylem Planı ile ilgili düşüncelerini belirten Kemal Pazarbaşı ve Armağan Aydeğer; “Hükümetimiz tarafından açıklanan Turizm eylem planı çerçevesindeki destekler, sektörün sıkıntılı sürecinin dikkate alındığının göstergesi olup, turizm sektörü için umut vericidir. Açıklanan turizm acil eylem planı; özellikle çok büyük ölçekli yüksek sayılarda incoming yapan, charter uçak kiralayan tur operatörleri ve büyük ölçekli turistik tesisler için can suyu niteliğinde destekler içermektedir. Diğer taraftan Çanakkale Turizminin incoming pastasındaki payının düşük olması ve var olan işletmelerinin hacimlerinin açıklanan paketteki tanımlara göre küçük olması nedeniyle, açıklanan acil destek paketinin il genelindeki işletmelere katkısı maalesef sınırlı görünmektedir. Çevreye duyarlı tesisler için belirtilen su ve katı atık bedellerinin tabana çekilmesi, ecri misil değerlerinin azaltılması gibi destekler bölgemizde faydalanılabilir. Diğer taraftan ülke turizmindeki dengeyi bileşik kaplar gibi görüyoruz, dolayısıyla Türkiye genelinde yaşanacak olumlu yansımaların illaki bölgemize de fayda sağlayacağına inanıyoruz.”

“Turizm ile ilgili bölgemizdeki tesisleri ilgilendiren destek beklentilerimizin başında özellikle balkan ülkelerinden otobüsler halinde gelen kapalı charter otobüs grupları için charter uçaklara uygulanan yakıt desteği veya benzeri desteğin sağlanmasıdır. Bu tür bir destek özellikle balkanlardan ülkemize karayolu ile gelecek otobüs gruplarında çok önemli bir artış sağlayacak ve desteğin birçok orta ölçekli tur operatörü tarafından da kullanılması sağlanacaktır. Diğer önemli destek beklentimiz; 3 ve üzerindeki Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı otellerde ekstra sağlanan yemek içme ve hizmetlerden alınan %18 KDV oranının, konaklama ile aynı seviye olan % 8 oranına çekilmesidir. Bu durum belgesiz tesisler ile 3 ve üzerindeki belgeli tesisler arasında süre gelen rekabeti olumsuz etkilemektedir” dediler.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir