“21. Yüzyılın Anne ve Babaları” Konulu Konferans Düzenlendi

09 Ocak 2012

Yazar Melih Arat, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Çocuklar Evi Kreş ve Anaokulu’nun konuğu olarak üniversitede “21. Yüzyılın Anne ve Babaları” konulu konferans verdi.

Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner’in açılış konuşması ile başlayan programa Vali Yardımcısı Canan Baştürk, çok sayı da akademisyen, idareci ve Çanakkaleliler katıldı. Prof. Dr. Sedat Laçiner, ÇOMÜ Çocuklar Evi Kreş ve Anaokulu’nun düzenlediği etkinlik ve yaptığı çalışmaları memnuniyetle takip ettiklerini ve düzenlenen konferansta Melih Arat gibi önemli bir ismi Çanakkale’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Rektör Laçiner’in konuşmasından sonra kürsüye çıkan Melih Arat yaklaşık iki saat süren konferansında dinleyicilere çocuklarla iletişim sırasında dikkat edilmesi gereken beş ana başlığı örneklerle anlattı. Odaklanmak, dinlemek, koçluk, mesajlar ve model oluşturmanın önemine dikkat çeken Arat, “En acımasız olduklarımız en yakın olduklarımızdır. Başarılarını ön plana çıkararak başlamamız gereken pozitif iletişimi, başarısızlıklarını gündemde tutarak sağlıksız bir iletişime dönüştürüyor ve odak noktalarını negatif yönlere çekiyoruz. Çocukların öykülerini dinlemek, sakin ebeveynler olmak önemlidir. Onları küçülten ve aşağılayan mesajlardan çok, onları yetenekleri ve potansiyelleri doğrultusunda doğru mesajlar ile yönlendirmek size başarılı bir iletişim metodu olarak dönecektir. Çocuklarınızın başarısız performanslarında bile onlara olumlu mesajlar vermeniz, performansların dışında değil içinde tutmanız onları motive edecek, daha dikkatli olmalarını ve olumlu bir yönde ilerlemelerini sağlayacaktır. Kendi yeteneklerinin farkında olmalarını istediğimiz çocuklarımızı dinleyerek var ederiz ve benlik değerlerini geliştiririz. Buldukları çözümlere kulak verdiğimizde problem çözme becerilerinin oluştuğunu, olayları detaylarla süslemelerine fırsat verdiğimizde ise gelişme gösterdiklerini göreceğiz. Bu nokta da çocuklarımıza aslında model sunduğumuzun da farkında olmalıyız. Rol modelleri olarak bizleri takip eden çocuklarımız bizden gördükçe duymaya da başlayacaklardır. Gördükleri şeyin olumlu olması çok önemlidir” dedi.

Doğru davranışı göstermenin tek başına yetmemesi halinde bunun altını çizerek anlatmak gerekeceğini de belirten Melih Arat, “Unutmamalıyız ki, aile geleneklerimiz, hal ve tutumlarımız davranışlarımızdaki kaliteyi arttırır, bu doğrultuda çocuk yetiştirmek söylemeyi ve örnek olmayı gerektiren bir sanattır. Her çocuğun öyküsü ve kişiliği farklıdır. Kurallarla yaşayıp, yaratıcılıkta zorlanan; hayatlarını başkalarına adayarak kendisini ikinci plana atan; en uçlarda kuralsızca yaşayıp, yaratıcılıkları ile en imkansız işlerde başarıyı zorlayan; kurallar ve kaidelerle sınırlandırdıkları kişilerin üzerinden sonuca ulaşan dört kişilik tipinden hangisi sizin çocuğunuz ve bu durumda ideal insan’a nasıl ulaşabiliriz. Bu dört kişilik tipini dengeli olarak harmanlayabilirsek ve çocuklarımızı, ailemizi, çevremizi, birbirimizi sadece göz ve kulağımızla değil kalbimizle de dinlersek doğru iletişim yollarını çözmüş ideal insana da ulaşmış oluruz” dedi.

Konferansın sonunda velilerden gelen soruları da cevaplayan Melih Arat’a Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner tarafından günün anısına plaket ve hediye takdimi yapıldı. Konferansa gelen konular ardından ÇOMÜ Çocuklar Evi Kreş ve Anaokulu öğrencileri tarafından hazırlanan el sanatları sergisini de gezme imkanına sahip oldu.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir