‘Abdülhamid’in Kurtlarla Dansı’ Konferansı İlgi Gördü

09 Mayıs 2011

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) öğrenci topluluklarından Ortak Akıl Topluluğu, Araştırmacı-Yazar Mustafa Armağan’ın katılımları ile “Abdülhamid’in Kurtlarla Dansı” konulu konferansı, Terzioğlu Kampüsü Troya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi.

Ortak Akıl Topluluğu’nun düzenlediği konferansa öğrencilerin oldukça yoğun ilgi gösterdiği gözlenirken Rektör Yardımcılarından Prof. Dr. Cengiz Ataşoğlu, Sağlık MYO Müdürü Doç. Dr. Cahit Akgül, FEF Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Muhammet Erat’ın yanısıra çok sayıda yönetici ile akademisyen ve idari personelin de konferansa dinleyici olarak katıldığı gözlendi. Haftasonu olmasına rağmen öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği konferansta bazı öğrencilerin programı salonun dolmasından ötürü ayakta takip etmesi dikkat çekti.

Topluluk Başkanı Vahap Özsüer’in açılış konuşması ile başlayan program, Topluluk Akademik Danışmanı Okt. Halil İbrahim Bulan’ın yaptığı kısa konuşma ile devam etti.

Bulan yaptığı konuşmada “Tarihin derinliklerinden beri biriktirdiğimiz, yüzyıllar boyunca oluşturduğumuz ortak düşüncelerimiz, milli ruhumuzun ürettiği ortak hislerimiz var. Ki bu ortak noktalarımız tarihin süzgecinden geçerek, zamanın imbiğinden süzülerek bizim ortak aklımız olmuştur. Zor zamanlarda tutunduğumuz, dara düştüğümüzde sığındığımız sevincimizde ifadelerimze yansıttığımız, bizi biz yapan ve milli harcımızı oluşturan ortak aklımız vardır. Tabi ki değişik düşüncelerimiz olacak, tabi ki zıt fikirlerimiz çarpışacak. Tabi ki gelişen olaylar üzerine kıyasıya tartışacağız. Ancak içimizden birileri de ortak noktalarımızı, ortak değerlerimizi, ortak ruhumuzu ve hislerimizi hatırlatma vazifesini yüklenmeli. İşte biz Ortak Akıl Topluluğu olarak; hür düşünerek ama savrulup gitmeden, tartışarak ama küsmeden, her fikre açık ama ne olursa olsun ortak değerlerimizi unutmadan ve unutturmadan üniversitede ki öğrenci toplulukları içinde yerimizi alarak hem üniversitemize hem de Çanakkalemize katkı sağlamak istedik. Boğazın karşı yakasında koyun koyuna yatan aziz şehitlerimizin mücadeleleri mücadelemizdir. Onların hedefleri hedeflerimizdir. Onların hayalleri hayallerimizdir. Onları Gelibolu Yarımadasında toplayan ruh bizimde ruhumuz, akıl bizim de ortak aklımızdır” dedi.

Konferansın konuğu Araştırmacı-Yazar Mustafa Armağan yaptığı sunumda Abdülhamid’in büyük bir dahi olduğunu belirtirken, kimilerinin dediği gibi Kızıl Sultan değil, aksine merhamet abidesi büyük bir devlet adamı, bir Ulu Hakan olduğunu ifade etti. Kimilerinin O’nu acımasız biri olarak tanıtmaya çalıştığını söyleyen Armağan, “33 yıllık saltanatı boyunda sadece 13 İdam cezası onayladı. Bunlarda tecavüzcü, seri katillerdi. Bizlere yobaz-gerici olarak lanse edilen Abdülhamid Han, piyano çalar, çağının ünlü eserlerinin çevirisini yaptırırdı” dedi. Ayrıca Anadolu’da neredeyse tüm illerde bulunan, meydanları süsleyen ve modernliğin simgesi olarak kabul edilen saat kulelerini yaptırttığını, bu yapıların O’nun eseri olduğunu hatta Çanakkale Saat Kulesi’nin, İzmir Kentinin Logo olarak kullandığı İzmir’de bulunan Saat Kulesinin bile kendisi tarafından yaptırıldığını belirtti. Resmi tarihin Abdülhamid Han hakkındaki gerçekleri çarpıttığını hatta izlerini bile tarihten silmeye çalıştığınıa bu sebeble genç neslin onu yeterince tanıyamadığını belirten Armağan, “fakat tüm engellemelere rağmen Abdülhamid Han hakkındaki gerçekler, bir pınar gibi gün yüzüne fışkırıyor” dedi. Bugün O’nun izlerinin sadece Türkiye sınırlarında değil Singapur’dan Belarus’a, Çin’den Meksika’ya hatta adı sanı duyulmamış beldelerde dahi bulunduğunu anlatan Yazar Mustafa Armağan, örnekler sunarak programına devam etti.

Programın sonunda Yazar Mustafa Armağan’a, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Ataşoğlu tarafından çiçek takdimi yapılırken, Abdülhamid Han’ın portresinin resmedildiği plaket hediye edildi. Programın bitiminin ardından Armağan, okurlarının kitaplarını imzaladı.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir