“Avrupa Birliği ve Türkiye” Konulu Konferansa Protesto

11 Ekim 2008

İnsanca Yaşam Derneği tarafından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ)’nde düzenlenen “Avrupa Birliği ve Türkiye” konulu konferansta bir grup öğrenci sloganlar atarak konuşmacıları protesto etti.

ÇOMÜ Anafartalar Kampüsü’nde gerçekleştirilen ve oturum başkanlığını Yeni Şafak Gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu’nun yaptığı konferansa, Star Gazetesi yazarı Mehmet Altan, Zaman Gazetesi yazarı Ali Bulaç ve eski Rize Milletvekili Mehmet Bekaroğlu konuşmacı olarak katıldı. Konferansın açış konuşmasını yapan Ali Bayramoğlu, Avrupa Birliği’nin Türkiye için önemine işaret ederek, “Avrupa Birliği çok kültürlü toplumsal bir dokuyu çoğulcu bir siyaseti ifade eden modeldir. Bu model benim için anlamlı bir modeldir ve Türkiye’nin değişmesine yardım eden önemli bir modeldir” dedi.

Ali Bulaç ise Türkiye’nin demokrasisinin üçüncü sınıf bir demokrasi olduğunu belirterek, “Benim kanaat ve gözlemlerime göre çok partili demokratik ve parlamenter bir rejimle yönetilmekte, fakat idari ve politik statüde resmi kültürü ise totaliter bir zemine oturmaktadır. Ortadoğu’daki ülkeler ise otoriter rejimlerle yönetilmekte, fakat politik kültürleri demokrasiye en yakın noktada bulunmaktadır” dedi. Ali Bulaç konuşmasında Avrupa Birliği’ne girişte Kürtlerin durumu ile ilgili bazı görüşlerini de dile getirerek, “Avrupa Birliği’nde kültürel hakları sağlayacak bir formasyon olması bakımından Kürtlerle ilgili bu husus desteklenmesi gereken bir süreçtir. Ancak buna PKK açısından baktığımız da Avrupa Birliği bireysel haklara önem verip grup haklarını önemsemediği için öylede çok savunulacak bir proje değildir. Nitekim Kürtlerin aydınları ile özellikle PKK ile Kürt halkı arasında Avrupa Birliği konusunda
bir fikir ayrılığı vardır” diye konuştu.

BİR GRUP ÖĞRENCİ ELERİNDE TÜRK BAYRAĞI İLE KONUŞMACILARI PROTESTO ETTİ

Ali Bulaç’ın konuşmasının ardından bir izleyici “PKK konusunda ne demek istediğinizi daha geniş anlatabilir misiniz?” şeklinde sordu. Bunun üzerine devreye giren Ali Bayramoğlu, “Soruları konuşmaların sonunda yazılı olarak alacağız” deyince salon bir anda karıştı. Çanakkale’nin emperyalizmin yenildiği ilk toprak olduğunu belirten öğrenciler, “Burada böyle konuşmalar yapamazsınız. Mustafa Kemal’in askerleriyiz” şeklinde sloganlar atarak toplu olarak salondan ayrıldı.

Konferans salonu önünde bir açıklama yapan öğrenciler, “Bu bir tepkiydi. Burası Atatürk’ün üniversitesi. Burası Atatürk’ün emperyalistlere karşı savunduğu yerdi. Burada onları savunanlar açıklama yaptılar. Vatanını, bayrağını, bir kadının göğsü için satanların Cumhuriyet okullarında yeri yok” diye slogan atarak kampüsten ayrıldılar.

MEHMET ALTAN’DAN TEPKİ
Bu arada Mehmet Altan, yapılan provakatif eyleme tepki göstererek, “Protesto ederek dışarı çıkan o arkadaşlarımızdan biri bize bayraklar falan gösterdi. Burada Çanakkale ile ilişkisi en eski olanlardan birisiyim. Çünkü Kurtuluş Savaşı’ndaki topçu tabyalarını yöneten en üst general benim büyük dedemdi. Onun o Çanakkale savaşlarını yürüttüğü dürbünü de babamın bana bir armağanıdır. Onun için bu provokatif şeylerden vazgeçip sakin sakin daha nitelikli bir şekilde birbirlerini dinlemeleri tavsiye ederim”
dedi.

Toplantıda ayrıca Mehmet Bekaroğlu da bir konuşma yaptı.

Yorumlar...
  • yücel
    12/10/2008 01:38

    yorumsuz yazdığınız için teşekkür ederim .

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir