Avşa Adası

Avşa Adası
13 Nisan 2020

Avşa Adası, Marmara Denizi coğrafi sınırları içerisinde Balıkesir ili Marmara Adalar Belediyesi’ne bağlı turizm beldesidir. Yaz aylarında doluluk oranı ile nüfusu bir anda 250 bine kadar çıkan ada da kış aylarında 3 bin kişi yaşamaktadır. Marmara Denizi’nin 36 km2 yüz ölçümü ile 3. büyük adasıdır. Avşa merkez ve Yiğitler köyü olarak iki ayrı yerleşim biriminden oluşmaktadır. Yiğitler Köyü merkeze 5 dakika araç mesafesindedir. Çanakkale’ye de yakın olan bu şirin tatil beldesi hakkında detaylı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Turizm ada halkının geçim kaynaklarının en büyüğünü oluşturmaktadır. Yıllar önce ada yerlisinin ana geçim kaynakları arasında olan zeytincilik, üzüm bağcılık ve balıkçılık ise yıllar boyunca gelişen turizm ile yan gelir kaynakları arasında kalmıştır. Rum döneminden kalma eski ismi Afissia olan ada 2005 yılına kadar Türkeli Adası ismi ile resmi kayıtlarda yerini almıştır.

Avşa Adası

Avşa Adası’na Ulaşım

Ekoturizmin merkezi Avşa Adası ana karaya Erdek’ten 36.6 km, Tekirdağ’dan 145.5 km, İstanbul’dan 176 km ve Çanakkale’den 206.8 km uzaklıktadır. Avşa’ya Erdek, Tekirdağ ve İstanbul’dan feribotlar ile ulaşım sağlanmaktadır. Avşa Adası feribot seferleri adresinden tüm güncel sefer saatlerine ulaşabilirsiniz.

Erdek’ten Ulaşım
Yaz kış Erdek’ten düzenlenen arabalı feribot seferleri ile adaya ulaşım sağlanmaktadır. Gestaş ve Adalar 1 firmaları yaz kış, Marmara Roro ve Gestaş Deniz Otobüsü firmaları sadece yaz aylarında Erdek’ten Avşa’ya feribot seferi düzenlemektedir. Adaya yolculuk Gestaş ile ortalama 2 saat 30 dakika, Adalar 1 ve Marmara Roro gemileri ile 1 saat 30 dakika sürmektedir. Ayrıca yaz aylarında Gestaş deniz otobüsleri de 45 dakika süren hızlı yolculuk imkanı sunmaktadır.

Tekirdağ’dan Ulaşım
Yıllarca Tekirdağ’ın ilçesi olarak bilinen Avşa Adası’na Tekirdağ Ceyport limanından yaz kış düzenli seferlerle ulaşım sağlanabilmektedir. Kış aylarında sadece cuma pazar günleri seferler ile adaya ulaşım imkanı varken yaz aylarında günde 20’yi bulan sefer sayısı ile Tekirdağ’dan Avşa’ya turist akmaktadır. Arabalı olarak yolcu taşıyan Tekirdağ gemileri Adalar 1, Öz Kaptan, Ömer Kaptan, Marmara Roro, Yavuz Naz firmalarına ait feribotlardır. Yaz aylarında İdo hızlı feribotlarıda 45 gün boyunca ulaşım ağına dahil olmaktadır. Tüm seferler ortalama 4 saat sürmektedir.

İstanbul’dan Ulaşım
İstanbul Yenikapı ve Bostancı’dan ilkbahar, yaz ve son bahar aylarında hızlı feribotlarla arabasız yolcu taşınmaktadır. Ortalama 4 saat süren seferler yaz aylarında günde 10’a kadar çıkmaktadır. Yener Ciner firmasına ait arabalı feribot ise yüksek sezonda araç ve yolcu taşımacılığına dahil olmaktadır. Bu seferler Zeytinburnu’ndan düzenlenmektedir.

Avşa Adası

Avşa Adası Otelleri

Avşa Adası otelleri sizlere bir çok alternatif sunmaktadır. Ada geneline yayılmış denize sıfır oteller, apart oteller, pansiyonlar ve müstakil daireler uygun fiyat seçenekleri ile hizmet vermektedir. Baştan söylemek gerekirse Adada lüks 5 yıldızlı her şey dahil otel yoktur. Daha çok butik otel ve pansiyonculuğun hakim olduğu Avşa’da en lüks otel 3 yıldızlıdır.

Peki Avşa’yı bu kadar özel kılan tatil için tercih edilmesindeki nedenler neler diye sorduğunuzu biliyoruz?
Hemen iletelim. İstanbul gibi metropolden tek araç ile ulaşım kolaylığı, Bölgedeki benzersiz deniz suyu, dünya çapında marka olmuş gece mekanları ile uygun fiyatlı konaklama seçeneklerinden dolayı tercih edilmektedir.

Avşa’da 3 adet havuzlu otel yaz aylarında hizmet vermektedir. Bunlar; Altınkum Tatil Konakları, Bahar Aqua Resort, Afissia Garden Hotel. Bu oteller yarım pansiyondur. (Sabah kahvaltısı ve akşam yemeği dahil)

Sabah kahvaltısı dahil oteller; Anı Motel, Nehir Deluxe Otel, Park Otel, Kiraz Apart Otel, Cane Motel.
Avşa’da sadece konaklama hizmeti veren apart otellerden önerdiğimiz tesisler; Ertol Apart, Uludağ Apart, Yüksel Motel, Lara Zeynep Apart.
Avşa Yiğitler’deki önerdiğimiz apart oteller; Ok Apart, Sevim Apart, Batu Suit, Alya Apart, Oya Apart.

Avşa Adası

Avşa Adası Gezilecek Yerler

Adaya geldiğinizde gezip görmeniz gereken yerler denince akla merkezdeki çarşı, Değirmen ardı mevkii, Manastır koyu, Çiftlik köyü, Yiğitler Köyü, Altınkum plajı, Karadut Koyu, Çınar Koyu, Kumtur Plajı, Mavi Koy, Özkan Sitesi geliyor. Gece hayatında barlar sokağı ve discolar mevkii de Avşa’nın mutlaka gezilip görülmesi gereken yerleri arasındadır. Yine adada bulunan 2 büyük ve 1 butik şarap fabrikası da içmeseniz bile gezip görülmesi gereken yerler arasındadır. Koylara merkezden kalkan minibüslerle gidilmektedir. Kendi aracınız varsa ada turu yaparak gezebilirsiniz. Merkezden kalkan teknelerle de koyları gezebilirsiniz. Akşam saatlerinde ise lunaparka da gidebilirsiniz.

Avşa Adası

Koylar ve Denize Girilecek Plajlar

Avşa’nın her yerinde denize girilmektedir. Deniz suyu mevsim normallerindedir. Deniz kumu çok temiz olup deniz suyunun kendini temizleme özelliğinin verdiği berraklıkla adanın dört bir yanındaki koylarda yüzmek mümkündür. Merkez plajı, manastır, mavi koy, karadut, altınkum, kumtur, çınar Avşa’da denize girilebilen en güzel plajlardandır.

Avşa Adası

Ne Yenir?

Sabah saatlerinde başlayan servisinde meşhur kuyruğu ile Avşa Pastanesi ve Özlem Pastanesi’nde börek ve tüm unlu mamüller tavsiye edilir. Alıp denize sıfır çay bahçelerinde de denize keyfi yaparak yiyebilirsiniz. Öğlen Meydan’da kumru, akşam üstü Çavuşoğlu’nda döner, akşam yemeklerinde mehtaba karşı balık keyfi, gece meydanda disco çıkışı çorba keyfi, midye dolma, gündüz Altınkum plajı Şahin tepesi’nde midye tava, kalamar keyfi, Çınaraltında kuş sesleri içinde çay-kahve keyfi, günün her anı Roma Dondurmacısı’nda kavunda dondurma, Special ve Öz Kaymak yerli ada yapımı kornet dondurma ve daha saymayı unuttuğumuz bir çok lezzet Avşa’da neler yenir sorusuna cevap bulmaktadır.

Avşa Adası

Gece Hayatı

Avşa’nın gece hayatının canlı olduğundan ve bu yüzden tercih edildiğinden sizlere bahsetmiştik. Burada her şey anlatılmaz yaşanır ama bir kaç cümle ile anlatmakta fayda var. Barlar sokağı gecenin ateşlendiği eğlence mekanlarının bulunduğu caddedir. Gece hayatı 21:00’da barlar sokağında başlar 02:00’a kadar devam eder. Burada 5 farklı konseptte mekan vardır. Bunlar Cadde Bar, Squadron, Martı, Yörem Türkü Bar, Yaren Türkü Evi’dir. Club müzik ve türkü severlerin tercih ettiği mekanlarda doyasıya eğlence yaz gecelerinde sokaklara taşmaktadır. Yine bu bölgede Tanz Beach ve Gıybet Bar’da denize sıfır hizmet veren mekanlar arasındadır.

Discolar mevkiinde ise ünü ülke sınırlarını aşmış Tanz Disco, konserleri ve showları ile ünlü Liatris Disco ve sükseli isimlerin sahne aldığı Arena Disco Avşa gece hayatının olmazsa olmazlarındandır. Gece 00:00’da alevlenen gece hayatı 04:00’a kadar sürmektedir. Merkeze 10 dk yürüme mesafesindeki discolar mevkiine taksi ile 5 dakikada gidebilirsiniz.

Avşa Adası

Neler Alınır?

Tatil biterken sevdiklerinize eliniz boş dönmek olmaz.. Meşhur Avşa Pastanesi’nden tereyağlı kurabiye, Büyülübağ, Kardeşler ve Bortaçina Şarapları, Bortaçina zeytinyağı, zeytinyağı sabunu adaya has zeytin lezzetleri eve giderken hem kendinize hem sevdiklerinize unutulmaz Avşa hatıraları arasındadır.

Son olarak Avşa Adası ile ilgili tüm gelişmeleri, otelleri, pansiyonları, apartları https://avsa.bandirma.com.tr/ adresinden takip edebildiğinizi hatırlatmak isteriz. Şimdiden iyi tatiller.

Yorumlar...
  • esra
    13/04/2020 16:13

    Inşallah bu yaz olurda gideriz çok özledim. Çok. Avşa Adası forever.

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir