Avustralya Konsolosu Sergi, Doğangün’ün Konuğu Oldu

06 Mart 2013

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin (ÇOMÜ) radyosu Kampüs FM’de yayınlanan Kent Söyleşileri Programının son konukları Avustralya Çanakkale Konsolosu Nicholas Sergi ve yardımcısı Barış Kaya oldu.

Babası Avusturalya’nın ilk İtalyan asıllı diplomatı, annesi de dışişlerinde çalışan bir diplomat olan Nicholas Sergi, programın yapımcısı Öğr. Gör. Öznur B. Dogangün’ün sorularına samimi cevaplar verirken diplomasinin ve diplomatlığın kanında olduğunu dile getirerek “Hem Avustralya hem de Türkiye için bu çok özel yerde görev yapabildiğim için kendimi çok özel hissettiğimi söylemek isterim” dedi.

Daha önce Vietnam’da, Bağdat’ta ve birkaç hafta Etiyopya’da görev yaptığını belirten Sergi, görev yaptığı yerlerden en ilginç ve eğlenceli olanının Vietnam olduğunu, eşinin de Vietnam’dan olmasının bunda büyük payı olduğunu vurguladı.

Sergi, Bağdat’ın yerinin de kendisi için ayrı olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:
“Doğruyu söylemek gerekirse orada görev yapmayı seçmek, güvenlik konusu yüzünden yaptığım en çılgınca seçimlerden biriydi. Ben diplomat olarak çok güvenlikli bir bölgedeydim. Lakin bizimle birlikte görev yapan yerli halkın aynı şekilde olmadığını görebiliyorduk. Dolayısıyla insanların hayatına bu savaşın nasıl bir kısıtlama getirdiğini gördüm. İnşallah daha iyi durumda olurlar.”

DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE GÖRÜLMEYEN, SAVAŞTAN DOĞAN BİR DOSTLUK
Çanakkale’de kendisini en çok etkileyen şeyin Çanakkale ve Avustralya ilişkileri olduğunu söyleyen Sergi, tarihte bir savaş aracılıyla ilk defa karşı karşıya gelen iki ulusun, bu trajik ve zor durumu çok büyük bir özveriyle aşıp, çok sıkı bir dostluk kurmasının dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen, savaştan doğan bir dostluk olduğunu kaydetti.

Daha önce ne Türkiye’ye ne de Çanakkale’ye geldiğini belirten Sergi, Avustralya’da atamaların başvuru ile gerçekleştiğini, Çanakkale’de çalışmak için başvurusunu 2 yıl önce yaptığını, kabul edildiğini öğrendiğinde çok heyecanlandığını ve duygulandığını dile getirdi.

Çanakkale’yi çok beğendiğini söyleyen Sergi, Gelibolu Milli Parkı’nın çok iyi korunmuş bir yer olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

“İnsanlar milli parkı çok büyük bir saygıyla ziyaret ediyorlar. Çanakkale insanı gerçekten çok sıcak. Kordon çok güzel. Çanakkale’ye ilk defa geçtiğimiz Nisan ayında Anzak Günleri’nde gelmiştim. Daha sonra Temmuz ayında kesin dönüş yaptım. Avustralya’dan gelmeden önce Türkçe dersleri aldım. Ankara’da da Türkçe dersi için bulundum. Vietnamca, biraz İtalyanca ve Fransızca biliyorum.”

ÇOMÜ İLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE OLMAK BÜYÜK BİR ŞANS
Her görev için yeni bir yere yerleşerek yeni bir hayata başladığını dile getiren Sergi, diplomatların yaşadığı en önemli zorluklardan birisinin de bu olduğunu vurgulayarak coğrafi, çevresel ve kültürel koşullara uyum sağlamanın ve bazı ülkelerdeki diplomat anlaşmalarında eşlerin çalışmasına izin verilmemesinin de diğer zorluklar olduğunu belirtti.

Çanakkale Avustralya Konsolosluğu’nun 7 yıl önce açıldığını dile getiren Sergi, bu süre içinde çok güzel projelere imza attıklarını ve ÇOMÜ ile işbirliği içinde olmalarının kendileri için büyük bir şans olduğunu ifade etti.

On yıllık ortak bir proje olan Çanakkale Resim Yarışması’nın Üniversite ile Avustralya arasındaki ilişkinin temel taşlarından bir tanesi olduğuna dikkat çeken Sergi, her yıl gerçekleştirilen bu yarışmanın Çanakkale Savaşları’nın 100. Yıl Dönümünde sonuçlanacağını kaydetti.

Bunun yanı sıra orta çaplı, doğrudan yardım projelerinin de olduğunu söyleyen Sergi son projelerini Muharip Gaziler Derneği ile gerçekleştirdiklerini, İl Sağlık Müdürlüğü ortaklığında gerçekleştirdikleri bir projeyle bazı ambulanslara defibrilatör ve tıbbi teçhizatlar aldıklarını Kepez’e ve Gelibolu Savaşı’nın yaşandığı köylere çöp konteynırları temin ettiklerini de sözlerine ekledi.

Konsolos Sergi, Çanakkale Savaşları’nın 100. Yıl Dönümü çalışmalarına da değinerek sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Çanakkale Savaşları’nın 100. Yıl Dönümünü anma törenleri bizler için çok önemli. Kültürel ve duygusal anlar yaşayacağımız önemli bir yıl olacak. Üst düzey temsilciler de burada olacak. Etkinlikler kapsamında, hem Ankara’daki Büyükelçilikle, hem kendi bakanlığımızla, hem Ankara’daki Türk yetkililerle hem de buradaki yerel yetkililerle bu işi organize etmeye ve tüm projeleri desteklemeye çalışıyoruz.”

[comu.edu.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir